Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 Witam serdecznie , Panowie z racji tego że jestem "zielony" w kwestii rowerów i całego sprzętu z nim związanego , zmuszony jestem prosić Was o pomoc ... Mianowicie chce kupić rower CROSSOWY - Dlaczego ? Ponieważ główna jazda będzie odbywała się po mieście ale jak wiadomo zawsze jakaś ścieżka leśna , czy ogólnie jakiś teren po drodze się trafi więc fajnie by było mieć amortyzator z przodu i komfortowo jechać ... Na rower chciał bym przeznaczyć maksymalnie 3500 tys.zł. Zapewne ktoś za chwilę napisze że można kupić rower tańszy o 500 czy 1000 zł ( I tutaj się zgadzam w 100% ) jednak ja wole zawsze kupić coś "lepszego" niż pózniej żałować że mogłem dołożyć parę złotych i mieć lepsze to czy tamto , tym bardziej że roweru nie kupuję na miesiąc czy dwa ... Troszkę poczytałem różnych informacji o różnych rowerach , do gustu przypadł mi TREK 8.4 Ds 2016 - Co o nim sądzicie ? Bardzo bym Was prosił o podanie konkretnych modeli które były by lepsze od tego Trek'a - Może jakiś Ghost albo Cube ? Z góry chciałem bardzo podziękować za jakąkolwiek radę/pomoc Pozdrawiam i życzę miłego dnia ... Cytuj
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 Powiem tak, za Treka się płaci dosyć dużo. Dla mnie jedynie fajny z wyglądu jest. Napęd taki jak w Treku znajdziesz w rowerze za 2 tysiące. Lepszą propozycją jest już Ghost: http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/trekking_cross/ghost/31097/cross_5100 A najlepszą póki co to Romet Orkan 5.0 http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-hydraulika-xt-mega-cena-i6102204553.html Dużo ludzi przeraża, a nawet wstydliwy jest napis ROMET, ale... ! Masz z przodu przerzutkę Doere, z tyłu XT ! ( Trek i Ghost mają grupę, a nawet dwie słabsze ), masz amortyzator powietrzny ( warty 1000pln), gdzie w Treku masz np zwykłego NEXa za 200zł. Ponadto w Romecie jest chwalone przez użytkowników siodełko o wartości 150-200zł. Jedyny minus tego Orkana w opinii małego odsetka posiadaczy to niby hamulce. Tutaj się nie wypowiem bo nie mam tego roweru, ale zawszę możesz kupić nowe Shimano i wymienić a Promaxy sprzedać. Biorąc pod uwagę że bedziesz wymieniał hamulce to i tak spokojnie zmieścisz się w 3000pln i jeszcze sprzedasz Promaxy. Inna, ale również ogólnie gorsza propozycja to Giant Roam: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/24505/89299/#specifications Pierwsze co się rzuca w oczy to, tani amortyzator ( za 200zł), lecz na plus mimo wszystko kompletne Deore. Ja jednak bym wolał kupić Orkana 5.0 i w najgorszym wypadku zmienić hamulce na jakieś lepsze Shimano, bo w Orkanie mam o niebo lepszy amortyzator, który daje dużą różnice w jeździe ( na plus oczywiście ) niż w wymienionej konkurencji. Zaraz posypią się opinie, że ROmet to pewnie słaba rama itd. Powiem tak: na ramę i tak masz gwarancję i tak, więc jak coś się stanie to reklamujesz itd, poza tym rower Crossowy nie nadaje się do trudnego terenu. Jeżdżąc po asfalcie, lekkim terenie, nie powinno nic się stać z ramą, a wadę fabryczną ramy to można mieć i w rowerze za 10 tysięcy PLN. Mój werdykt: w tej półce cenowej Orkan jest BEZKONKURENCYJNY ! Cytuj
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 Niby spoko, ale z przodu alivio z tyłu deore. Amorek za 200zł. Nadal gorszy od Rometa Cytuj
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Napisano 9 Kwietnia 2016 Powiadasz że nic w cenie do 3500 tys.zł nie znajdzie się oprócz tego Orkana 5.0 ? Nie to że nie chce bo to "Romet" tylko po prostu chce być pewien że nic lepszego w tej cenie nie znajdę Cytuj
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 No to zapewniam Cię, że póki Romet jest na wyprzedaży to nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz Cytuj
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Napisano 9 Kwietnia 2016 Orientujesz się za ile można takiego Orkana 5.0 wyrwać ? Po rabatach itp ? Pytam ponieważ chciał bym mniej więcej wiedzieć jak gadać itp. Cytuj
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) W sklepie stacjonarnym dowiaduj się o orkana 5.0 z 2015r. Koniecznie z 2015roku. Jako argument podawaj, że w sklepach internetowych kosztuje najtaniej 2300zł. Zawszę możesz zamówić na allegro lub w linku w którym podaje niżej jeśli się boisz allegro. http://rower-sport.pl/pl_PL/p/ROMET-ORKAN-5.0-M-2015/2593?unibike W tym sklepie do wyboru jest rama 19 i 21 cali. Na allegro zostały same 21 cali. Jaki rozmiar dla Ciebie to nie wiem. Napisz do użytkownika fotofx to on CI pomoże dobrać rozmiar. Edit: jak dobrze pamiętam, jeden z forumowiczów podając cenę z allegro jako argument ( 2300pln ) w sklepie stacjonarnym, wyrwał go statecznie za 2400 albo 2450pln. Nie słuchaj gadki sprzedawcy, że mu się nie opłaca itd albo że coś innego w tej cenie. Temat Orkana 5.0 został na forum milion razy przewałkowany i werdykt taki, że jest najlepszy w cenie do 3500-4000 pln Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez moszczan25 Cytuj
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Napisano 9 Kwietnia 2016 Mam 182 cm wzrostu więc myślę że chyba 19 , 21 może być na styk ;p Czyli w stacjonarnym postaram się kupić między 2400 a 2500 , może się uda i tak bym wolal bo czy jakiś serwis pózniej czy cos to trzeba wysyłać ... Zawsze lepiej kupić na miejscu Cytuj
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 No ale jak kupisz nawet przez neta to kto każe Ci wysyłać w miejsce gdzie kupiłeś? Gwarancja jest producenta a nie sklepu. Romet ma sieć serwisową przecież. Cytuj
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Napisano 9 Kwietnia 2016 Kurde faktycznie , zapomniałem o tym a u siebie w mieście mam 3 sklepy ROMET ;D W takim razie jak cenowo w żadnym z 3 sklepów nie zejdą to niech się w nos ugryzą , zamówię w necie ;p Cytuj
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Napisano 9 Kwietnia 2016 Myślę nad ramą czy 19 czy 21 przy wzroście 182 ;p Cytuj
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 Przymierz byle jakiego Orkana, wszystkie mają tą samą geometrię ramy. Jak bedzie dobra 19 to kup 19 jak 21 to 21. Grunt żebyś wiedział jaka jest dobra i wtedy jesli nie beda chcieli sie dogadać w sklepie to kup przez neta ;p Cytuj
t1098 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 Popatrz jeszcze na GT Transeo 1.0 Radon Scart 7 Cytuj
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Napisano 9 Kwietnia 2016 GT Transeo 1.0 Odpada ... Radon Scart 7 A tego w PL się nie kupi ... Cytuj
t1098 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 Miałem podobny dylemat. Wybrałem radona. Fakt, trzeba go kupić tylko przez neta z Niemiec ale to nie jest wielki problem. Cytuj
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 GT niezła propozycja, o dziwo posiada powietrzny amortyzator Godna uwagi, lecz w pierwszej kolejności sprawdź Orkana Cytuj
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Napisano 9 Kwietnia 2016 A ten Radon lepszy osprzętowo od Orkana ? Cytuj
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Radon ma chyba lepsze hamulce ( ale są to shimano altus więc jakaś niska grupa ) ale gorszy amortyzator. GT zaś ma gorszą przednią przerzutkę. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez moszczan25 Cytuj
fotofx Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 Szukajcie zachodnich rowerów one są doskonałe nie tak jak krajowe badziewie składane przez rodaków biedaków i nieudaczników co nie radzą sobie z trzymaniem narzędzi w ręku , a co dopiero z zapamiętaniem jak należy ich użyć Cytuj
Artwro Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 A Chiny są na zachodzie?od kiedy zachodnie to najlepsze?komuna lata osiemdziesiąte?kolega pier.. jak pijany zając w kapuście. Cytuj
fotofx Napisano 9 Kwietnia 2016 Napisano 9 Kwietnia 2016 Tylko zachodnie produkty gwarantują wysoką jakość wykonania , a w kraju nic dobrego się nie produkuje gdyby było inaczej media wszem i wobec wychwalały by te produkty Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi