Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Witam serdecznie , Panowie z racji tego że jestem "zielony" w kwestii rowerów i całego sprzętu z nim związanego , zmuszony jestem prosić Was o pomoc ... Mianowicie chce kupić rower CROSSOWY - Dlaczego ? Ponieważ główna jazda będzie odbywała się po mieście ale jak wiadomo zawsze jakaś ścieżka leśna , czy ogólnie jakiś teren po drodze się trafi więc fajnie by było mieć amortyzator z przodu i komfortowo jechać ... Na rower chciał bym przeznaczyć maksymalnie 3500 tys.zł. Zapewne ktoś za chwilę napisze że można kupić rower tańszy o 500 czy 1000 zł ( I tutaj się zgadzam w 100% ) jednak ja wole zawsze kupić coś "lepszego" niż pózniej żałować że mogłem dołożyć parę złotych i mieć lepsze to czy tamto , tym bardziej że roweru nie kupuję na miesiąc czy dwa ... Troszkę poczytałem różnych informacji o różnych rowerach , do gustu przypadł mi TREK 8.4 Ds 2016 - Co o nim sądzicie ? Bardzo bym Was prosił o podanie konkretnych modeli które były by lepsze od tego Trek'a - Może jakiś Ghost albo Cube ? Z góry chciałem bardzo podziękować za jakąkolwiek radę/pomoc Pozdrawiam i życzę miłego dnia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Powiem tak, za Treka się płaci dosyć dużo. Dla mnie jedynie fajny z wyglądu jest. Napęd taki jak w Treku znajdziesz w rowerze za 2 tysiące. Lepszą propozycją jest już Ghost: http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/rowery/trekking_cross/ghost/31097/cross_5100 A najlepszą póki co to Romet Orkan 5.0 http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-hydraulika-xt-mega-cena-i6102204553.html Dużo ludzi przeraża, a nawet wstydliwy jest napis ROMET, ale... ! Masz z przodu przerzutkę Doere, z tyłu XT ! ( Trek i Ghost mają grupę, a nawet dwie słabsze ), masz amortyzator powietrzny ( warty 1000pln), gdzie w Treku masz np zwykłego NEXa za 200zł. Ponadto w Romecie jest chwalone przez użytkowników siodełko o wartości 150-200zł. Jedyny minus tego Orkana w opinii małego odsetka posiadaczy to niby hamulce. Tutaj się nie wypowiem bo nie mam tego roweru, ale zawszę możesz kupić nowe Shimano i wymienić a Promaxy sprzedać. Biorąc pod uwagę że bedziesz wymieniał hamulce to i tak spokojnie zmieścisz się w 3000pln i jeszcze sprzedasz Promaxy. Inna, ale również ogólnie gorsza propozycja to Giant Roam: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/24505/89299/#specifications Pierwsze co się rzuca w oczy to, tani amortyzator ( za 200zł), lecz na plus mimo wszystko kompletne Deore. Ja jednak bym wolał kupić Orkana 5.0 i w najgorszym wypadku zmienić hamulce na jakieś lepsze Shimano, bo w Orkanie mam o niebo lepszy amortyzator, który daje dużą różnice w jeździe ( na plus oczywiście ) niż w wymienionej konkurencji. Zaraz posypią się opinie, że ROmet to pewnie słaba rama itd. Powiem tak: na ramę i tak masz gwarancję i tak, więc jak coś się stanie to reklamujesz itd, poza tym rower Crossowy nie nadaje się do trudnego terenu. Jeżdżąc po asfalcie, lekkim terenie, nie powinno nic się stać z ramą, a wadę fabryczną ramy to można mieć i w rowerze za 10 tysięcy PLN. Mój werdykt: w tej półce cenowej Orkan jest BEZKONKURENCYJNY ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 A np.Kross Evado 5.0 2016 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Niby spoko, ale z przodu alivio z tyłu deore. Amorek za 200zł. Nadal gorszy od Rometa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Powiadasz że nic w cenie do 3500 tys.zł nie znajdzie się oprócz tego Orkana 5.0 ? Nie to że nie chce bo to "Romet" tylko po prostu chce być pewien że nic lepszego w tej cenie nie znajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 No to zapewniam Cię, że póki Romet jest na wyprzedaży to nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Rama jest aluminiowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Oczywiście, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Orientujesz się za ile można takiego Orkana 5.0 wyrwać ? Po rabatach itp ? Pytam ponieważ chciał bym mniej więcej wiedzieć jak gadać itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) W sklepie stacjonarnym dowiaduj się o orkana 5.0 z 2015r. Koniecznie z 2015roku. Jako argument podawaj, że w sklepach internetowych kosztuje najtaniej 2300zł. Zawszę możesz zamówić na allegro lub w linku w którym podaje niżej jeśli się boisz allegro. http://rower-sport.pl/pl_PL/p/ROMET-ORKAN-5.0-M-2015/2593?unibike W tym sklepie do wyboru jest rama 19 i 21 cali. Na allegro zostały same 21 cali. Jaki rozmiar dla Ciebie to nie wiem. Napisz do użytkownika fotofx to on CI pomoże dobrać rozmiar. Edit: jak dobrze pamiętam, jeden z forumowiczów podając cenę z allegro jako argument ( 2300pln ) w sklepie stacjonarnym, wyrwał go statecznie za 2400 albo 2450pln. Nie słuchaj gadki sprzedawcy, że mu się nie opłaca itd albo że coś innego w tej cenie. Temat Orkana 5.0 został na forum milion razy przewałkowany i werdykt taki, że jest najlepszy w cenie do 3500-4000 pln Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez moszczan25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Mam 182 cm wzrostu więc myślę że chyba 19 , 21 może być na styk ;p Czyli w stacjonarnym postaram się kupić między 2400 a 2500 , może się uda i tak bym wolal bo czy jakiś serwis pózniej czy cos to trzeba wysyłać ... Zawsze lepiej kupić na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 No ale jak kupisz nawet przez neta to kto każe Ci wysyłać w miejsce gdzie kupiłeś? Gwarancja jest producenta a nie sklepu. Romet ma sieć serwisową przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Kurde faktycznie , zapomniałem o tym a u siebie w mieście mam 3 sklepy ROMET ;D W takim razie jak cenowo w żadnym z 3 sklepów nie zejdą to niech się w nos ugryzą , zamówię w necie ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Mądrze prawisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Myślę nad ramą czy 19 czy 21 przy wzroście 182 ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Przymierz byle jakiego Orkana, wszystkie mają tą samą geometrię ramy. Jak bedzie dobra 19 to kup 19 jak 21 to 21. Grunt żebyś wiedział jaka jest dobra i wtedy jesli nie beda chcieli sie dogadać w sklepie to kup przez neta ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t1098 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Popatrz jeszcze na GT Transeo 1.0 Radon Scart 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 GT Transeo 1.0 Odpada ... Radon Scart 7 A tego w PL się nie kupi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t1098 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Miałem podobny dylemat. Wybrałem radona. Fakt, trzeba go kupić tylko przez neta z Niemiec ale to nie jest wielki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 GT niezła propozycja, o dziwo posiada powietrzny amortyzator Godna uwagi, lecz w pierwszej kolejności sprawdź Orkana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szy3ki Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 A ten Radon lepszy osprzętowo od Orkana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moszczan25 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Radon ma chyba lepsze hamulce ( ale są to shimano altus więc jakaś niska grupa ) ale gorszy amortyzator. GT zaś ma gorszą przednią przerzutkę. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez moszczan25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotofx Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Szukajcie zachodnich rowerów one są doskonałe nie tak jak krajowe badziewie składane przez rodaków biedaków i nieudaczników co nie radzą sobie z trzymaniem narzędzi w ręku , a co dopiero z zapamiętaniem jak należy ich użyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 A Chiny są na zachodzie?od kiedy zachodnie to najlepsze?komuna lata osiemdziesiąte?kolega pier.. jak pijany zając w kapuście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotofx Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Tylko zachodnie produkty gwarantują wysoką jakość wykonania , a w kraju nic dobrego się nie produkuje gdyby było inaczej media wszem i wobec wychwalały by te produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi