nowy87 Napisano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Witajcie, rozgladam się za MTB 27,5 z ramą karbonową. Co sądzicie o tych rowerach? http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.advanced.27.5.3/24518/89327/#specifications http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Orbea-ALMA-27-M50-black-rozm.-17,5M-2014/8877 http://allegro.pl/carbon-27-5-silverback-syncra-xtr-sid-stan-s-10-kg-i6037494194.html Przeglądałem sporo rowerów i ciężko mi znaleźć jakiś z ramą, która mi się podoba - jakoś nie przemawia do mnie moda na całe czarne rowery. Podałem trzy , które z wyglądu mi się podobają - najbardziej ta Orbea ale vs Silverback ma dużo gorszy osprzęt tylko ta marka nie jest tak znana i tyle lat na rynku. Giant w miare też mi się podoba ale na końcu. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Co tu dużo mówić - wygrywa bardzo zdecydowanie Silverback, ale my za Ciebie koloru nie wybierzemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy87 Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Pod wzgledem wyposażenia to oczywiste i gdybym tylko tym kryterium wybierał to nic innego by nie wchodziło w gre ale co z pozostałymi aspektami ? Konkretnie - marka. Nic o niej nie wiem testów w necie jak na lekarstwo. Gwarancja na ramy jest 3 lata - np. u Orbei dożywotnia, a rower zamierzam mieć b.długo. Wyczytałem, że dystrybutorem / sellerem jest właśnie tylko ta firma z dzierżeniowa - na allegro mają ok. 30negów+30 neutrali. Możecie coś powiedzieć o tej marce, najlepiej osoby użytkujące? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbapapa11 Napisano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 http://www.roweroweklimaty.pl/rower-mtb-giant-xtc-composite-29er-1-cena-promocyjna Co prawda 29 cali, ale ciekawa oferta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacobH Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 W Orbei rejestrujesz nr ramy bezpośrednio u producenta i dystrybutor ma w tym momencie mało do powiedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 30negów+30 neutrali. W sumie to daje 99,2% pozytywów. Ja bym chciał widzieć takie statystyki każdego sklepu internetowego, nie mającego konta na Allegro. Konkretnie - marka. Nic o niej nie wiem testów w necie jak na lekarstwo. Do Silverbacka w styczniu dołączyła zawodniczka teamu Sky, podejrzewam, że od zeszłego sezonu kompletują drużynę na zawody pucharu świata. Oni robią rowery od 2004r. http://www.silverbacklab.com/blog/silverback-racing/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pjsz Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Ja już rok śmigam na Silverbacku Slade 1 (2014). Porządna maszynka jest. A na YT (a propos zawodników) do obejrzenia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy87 Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Ten giant cenowo ciekawa oferta szkoda, że nie 27,5. Co do ORBEA faktycznie rejestruje się na stronie i jest dożywotnia gwar. na rame to duży plus bo chcę ten rower mieć długooo. Przeglądam inne oferty cały czas i znalazłem jeszcze w podobnej cenieGT Zaskar: http://www.gtbicycles.pl/rowery/2016-gorskie-sztywne/xc-race/zaskar-carbon-275-elite Gwarancja jest też jak w ORBEA rejestrujemy na stronie. Mimo wszystko Silverback bije wszystkie te inne oferty osprzętem, wagą na głowę i przy tym wygląda bardzo dobrze. Zdaje się , że nie mam co dalej przeglądać pozostaje tylko kwestia czy wziąć rower mniej znanej marki będącej krócej na rynku z gwarancją 3 lata vs rower znanego od lat producenta z gwarancją na ramę dożywotnią ? Mi osobiście nigdy rama nie pękła ale carbon mam tylko w szosówce. Jest jeszcze jedna kwestia utrzymanie roweru na XTR vs takiego na deore/slx/xt będzie pewnie znacznie droższe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 GT poza karbonową ramą i sztywnymi osiami niestety nie ma się czym pochwalić, bo osprzęt jak za tą kasę jest delikatnie mówiąc skromny. Jak się ma już XTR, to po prostu trzeba o niego dbać, bo po zajechaniu napędu koszta będą spore. Wystarczy systematycznie kontrolować stan zużycia, serwisować w porę i wszystko będzie OK. Wiadomo, że nie da się uniknąć wyższych kosztów utrzymania - w końcu to XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy87 Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Cały czas dumam nad tym SIlverbackiem. Nie uważacie, że cena jest wręcz podejrzanie za niska? Sam Sid i korba XTR to prawie 4-5k, a gdzie reszta... czytałem też , że koła ZTR Crest nie grzeszą wytrzymałościa, nawet pod 70kg niektórym już po 1 jeździe się rozcentrowywały. Jak jest z 2014 r. to olej w amorze jest do wymiany ? Napiszcie co sądzicie o tym rowerze i czy byście się na taką ofertę zdecydowali będąc teraz przed zakupem czy coś słabszego osprzętowo ale lepszej znanej-pewniejszej marki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Nie uważacie, że cena jest wręcz podejrzanie za niska? O sklep nie masz się co martwić, jest sprawdzony. Ja nie widzę nic podejrzanego, jak ktoś szuka okazji lub zależy mu na optymalnym wydaniu kasy to dobrze kupi. Przeceny na klocki z topowej lub przed ostatniej półki zawsze są tak duże jak są, nie tylko u nas, na Bikeradar masz grupę XT -51% itp ZTR Crest nie grzeszą wytrzymałościa, nawet pod 70kg niektórym już po 1 jeździe się rozcentrowywały. Ja ci mogę znaleźć temat gdzie jeżdżą o wadze 80-110 kg na Crest-ach po 3-4 lata (kilkanaście wypowiedzi). Sam Sid i korba XTR to prawie 4-5k, a gdzie reszta... Nie oszukujmy się to jest 9k zł , za tyle bardzo dużo osób nie ma nawet samochodu, nie mówiąc już o rowerze. Trzeba mieć wymagania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy87 Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Co do CREST'ów to mówisz pewnie o 26 tam rzeczywiście wypadają bardzo dobrze ale te większe podobno już gorzej (zwłaszcza 29) - mówię o zagranicznych forach. Z tą ceną nie chodziło mi o ten sklep tylko zestawienie tego roweru - żaden inny producent nie oferuje nawet zbliżonego konfiga za podobną albo pare tysięcy wyższą kwotę Nawet w okolicach 15k nie ma XTRa+SID'a i tak lekkich/drogich kół. Wiadomo, że mniej znane marki muszą być tańsze żeby jakoś wbić się na rynek ale aż tak bardzo ? I trochę laickie pytanie ale co do rocznika 2014 czy jak rower stał 2 lata to np. olej w amorze nie będzie do wymiany na starcie? Pewnie takie stanie w miejscu nie jest korzystne dla podzespołów roweru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 17 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Jak już wydajesz te 9 k, a boisz się o amor, to za kilkadziesiąt zł ktoś może do niego zajrzeć - dla pewności czy wszystko gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Wiadomo, że mniej znane marki muszą być tańsze żeby jakoś wbić się na rynek Dokładnie, a jak od przyszłego sezonu zawodnicy jeżdżący Silverbackami będzą kończyć na pudle PŚ, to się litość sprzedawców skończy. To nie polscy dilerzy ustalają te niskie ceny tylko niemieccy. 2 lata postoju to jest nic, jakby to było 8-10 lat to co innego. Ja cie z pełni rozumie, ja ostatnio kupowałem 2 pompki SKS Airworks i Aircon po 55 i 60 zł nowe, i dopiero niedawno przestałem szukać haczyka na te ceny, bo sprzedawczyni przemiła zmieniła je na 79 zł, a i tak kupują, bo jest taniej o 3 dychy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Nowy jeżeli jeszcze temat aktualny to zalegają mi jeszcze XTC 27.5 3 i XTC 27.5 1 z rocznika 2015. Oddam w dobrej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.