Skocz do zawartości

[AUTOMASAŻ] Słyszeliście o czymś takim?

RaVeK

Rekomendowane odpowiedzi

To nic innego jak robienie sobie masażu.

Prawdę mówiąc każdy to stosuje nieświadomie i bez podstaowowych zasad. Przykładowo jak mamy skurcz albo nas boli mięsień to go pocieramy, jest to naturalny odruch człowieka.

Automasaż różni się tym, że stosujemy konkrente techniki (głaskanie, rozcieranie, ugniatanie, oklepywanie, wibracje, wstrzasanie, walkowanie, wyciskanie, rolowanie), kierunek ruchu, tempo i siłe nacisku dostosowaną do tego co chesz osiągnąć. Oczywiście pewnych częsci ciała sobie nie wymasujemy porzadnie, ale akurat przednie części ud, łydki to jesteśmy w stanie przerobić dobrze.

Wykonany dobrze działa tak jak normalny masaż (chodź medycyna chińska by się z tym nie zgodziła, gdyż wg nich nie ma wtedy przepływu energii KI). Osobiście, mimo, iż jestem przeszkolony w tym zakresie to wykonuję automasaż rzadko. Mam to szczęście, że moja dziewczyna również jest fizjoterapeutka (chociaz bez specjalizacji tej co moja) i potrafi wykonywać fajny masaż relaksacyjny (inne mi nie potrzeba).

ja zawsze po jeździe biore prysznic :) wiec ten mozna traktowac jako masaż , moze nie tyle co dla miesni, bo to łatwo rozluźnic co dla karku i barków :D ktore po dlugich trasach potrafia mocno dokuczac

no natryski naleza do grupy zabiegow wodnych w ktorych efekty sa wynkikime dzialania temp i cisnienia strumienia wody. tak wiec rodzaj uzyskanego efektu zalezec bedzie od dwoch czynnikow. ponadto do zabiegow tych zaliczamy:

natrysk deszczowy o stosunkowo slabym oddzialywaniu

bardziej bodzcowy natrysk plaszczowy

i o bardzo silnym dzialaniu roznego rodzaju bicze

oraz polewania

tak wiec w rozny sposob mozemy w warunkach domowych uzyskac rozne efekty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...