veloso4711 Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 Chciałbym kupić nowe widelce. Stare mają wymiar: 145 mm - rura sterowa, 45 mm - gwint. Nie mogę znaleźć nowego widelca o tych wymiarach. I tu nasuwają się moje pytania: 1. Czy mogę kupić dłuższy widelec np. o wymiarach: 158 mm - rura sterowa, 55 mm - gwint albo 158 mm, 45 mm? 2. Czy długość rury sterowej i gwintu będzie miała jakiś wpływ na zamontowanie nowego widelca tzn. czy będzie pasował do mojej starej ramy ?
Sertom Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 Chcesz kupić jeden czy dwa widelce? Najpierw zmierz długość główki ramyw. Od tej długości zależy ile potrzeba gwintu na rurze sterowej. Jeśli obecnie rura sterowa wystaje, powiedzmy 5mm, to spokojnie wszystko połapiesz, jeśli kupisz ten widelec 158/55. Zrobiłbym rysunek, ale mi się nie chce, ale polecam to zrobić Tobie, spokojnie to zobaczysz i będziesz wiedział jak dopasować Na pewno też lepiej kupić dłuższy niż krótszy widelec, nawet jeśli braknie gwintu, to można po prostu nagwintować a resztę ściąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.