Skocz do zawartości

[Napój energetyczny] Ultimate Energy Drink - OPINIE

RaVeK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wczoraj zakupiłem "makrokeszowy napoj"! W Auchan była promocja tego napoju więc się oczywiście skusiłem! Litr trunku kosztował mnie 2,49 PLN. Wziąłem 2litry i niedługo ruszam go spr.:P

Jeśli ktoś pija podobny, prosze o opinie na jego temat

[/u]Opis napoju wdg producenta:

Wartośc Energetyczna w 100 ml: 190 KJ/45 kcal

Wartośc Odżywcza w 100 ml: weglowodany 11,3 g

białko < 0,1 g

tłuszcze < 0,1 g

WITAMINY :

niacyna --------------- 8 mg

kwas pantotenowy -- 2 mg

witamina B6 ---------- 2 mg

witamina B12 -------- 2 nano g

POZDROWIENIA!

sorki za grafikę:/ Pewnie mnie zbanują/ Czyste amatorstwo:/ DAMY RADE:P

• 2 tygodnie później...

Nie rozumiem dlaczego skreslacie napoje energetyzujace, przeciez z samego ich składu wynika ze moga i powinny byc stosowane, z podkresleniem w odpowienich ilosciach, bo logiczne przeciez ze nie uzupelnia strat elektrolitowych i sa moczopedne, jednak stosowałem je czesto, szczegolnie na długich dystansach. Pierwszy raz spróbowałem tego na Pucharze Polski w Maratonach Szosowych w Łobzie, na półmetku czyli po przejechaniu 110 km, stwierdziłem ze naprawde warto, bo pozwolilo mi to odżyć.

Sama kofeina działa na organizm mniej wiecej nastepująco:

"Kofeina jest substancją o wielokierunkowym działaniu. Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, jest analeptykiem ośrodka oddechowego, co jest wykorzystywane w leczeniu niektórych zatruć. Jest także psychoanaleptykiem, polepsza procesy kojarzeniowe, zmniejsza zmęczenie i senność. Rozszerza naczynia mózgowe i wieńcowe, słabo wzmaga diurezę. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, powinny więc jej unikać osoby z chorobą wrzodową. " Ponadto, wspomaga synteze białek.

źródło cytatu: http://farmakognozja.farmacja.pl/alkaloid/8kofein.html

Ponadto napoje energetyzujace zawieraja witaminy, co tez jest zapewne zdrowe :D

Jak jestescie do tego ustosunkowani ?

jeżeli mam dosyć wysokie cięsnienie, to zazywając kofeine w napojach wiadomych, jeszcze je podwyzsze + dalsze podwyzszenie wynikające ze zmeczenia na zawodach/wypadu.

Czy to aby dobry pomysł? Jak myslicie?

Pewno wtedy moje cisnienie jest koszmarnie wysokie :)

ps. norma to jest około 75/120

a ja miewam ot tak 100/150

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...