Skocz do zawartości

[sztyca]zapieczona w ramie

sokól

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno kupiłem używany rower i mam problem . Chciałem podnieść siodełko a tu nic. Okazało się że sztyca jest zapieczona w ramie i musze jeżdić waląc sie kolanami w brode. Prosze was o pomoc , z góry dzięki.

Napisano

spróbuj posmarować to smarem moze poślizg cos da

Ale co posmarować smarem ;) przecież nie mogę wyciągnąć sztycy wieć co ;)

Napisano

weź se taką dmuchawe co dmucha gorącym powietrzem, coś tak jakby suszarka do włosów ale o większej mocy i rozgrzej rure podsiodłową (ale tak z umiarem żeby lakier nie zszedł) później spróbuj wyciągnąć sztyce...jeśli nie rozgrzałęś tego jakoś tak znacznie bardziej to możesz dodatkowo psiknąć WD-40

ja w ten sposób odkręcałem środek suportu (musiałem mufe podgrzać)

Napisano

Jeżeli sztyca nie jest maksymalnie obniżona to nie jest to specjalnie duzy problem..bo zamisat się siłować z wyciaganiem trzeba wziąć młot dosyć spory i walnąć od góry zeby wbić sztyce jeszcze nizej..wtedy powinno puścić i będziesz mógł ją wyjąć.

Natomiast jesli jest już na maxa wbita to możesz rozwiercić sztyce na wylot..wsadzić dosyć długi twardy pręt i starać sie odkręcić ją. Jak zastosujesz odpowiednio długie ramie to nie powinno być cięzko.

I dzieki temu ze sztycą nie ma takich problemów jak z odkręceniem czy wyjęciem innych podzespołów w rowerze. ;)

Napisano

Sposób topola za bardzo nie działa ale spróbuje z dmuchawą (o ile skołuje jakąś ) i z tym prętem . Tylko że zamist wiercić dziure pręt włoże w jarzemko od siodełka. Dzięki za pomoc.

Jutro napisze co z efektami :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...