Skocz do zawartości

[nawigacja] Garmin Dakota 20 - jak długa trasa

Wismat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Planuję kolejny już dłuższy wyjazd rowerowy z sakwami i coraz bardziej skłaniam się zakupu nawigacji rowerowej. Troszkę poczytałem w temacie i zamierzam kupić Garmin Dakota 20. Zakładam, że nie potrzebne są mi wielkie "wodotryski", a właśnie przede wszystkim nawigacja do której będę go używał. No i cena - 720zł lub 820 z mapą PL TOPO też jest znacząca.

Moje pytanie jest następujące (nie znalazłem nigdzie odpowiedzi). Jak to jest w praktyce z wgraną trasą w formacie .gpx na to urządzenie?

Na pewnej stronie wyczytałem, że ten Garmin obsługuje do 250 punktów na danej trasie. To znaczy, że jeśli z takiej trasy: http://goo.gl/r85O0R z 19 punktami utworzę plik GPX to ona się poprawnie cała wczyta na Dakotę? Z drugiej strony jest też informacja "Wykres śladu: 10 000 punktów, 200 zapisanych tras", to może jednak chodzi o liczbę punktów w pliku .GPX, które dla tej trasy liczy ponad 8000 (podejrzałem sobie w Notatniku), czyli prawie tyle co limit.

Będę wdzięczny za objaśnienie jak rozumieć te informacje podawane na stronach producenta i sprzedawców. Tymbardziej jeśli ktoś jest użytkownikiem Dakoty 20 i może poradzić coś z doświadczenia.

Pozdrawiam

waypoint - punkt drogi

route - trasa, czyli punkty drogi połączone ze sobą. W tym odbiorniku pojedyncza trasa (może ich być do 200 w pamięci) może się składać z 250 punktów drogi. Ty sam generujesz (wybierasz) punkty drogi i sam narzucasz, w jakiej kolejności punkty drogi mają być "zaliczane". Odbiornik może nawigować po trasie.

track - ślad. Ślad składa się z punktów śladu i może ich zawierać do 10 tys.

Ślad jest zasadniczo zapisywany przez odbiornik bez Twojej ingerencji (pomijam możliwość narzucania przez użytkownika algorytmu częstości zapisu punktów śladu, np. odległość lub czas między punktami). Odbiornik nie potrafi nawigować (automatycznie) po śladzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...