Maciek226 Napisano 7 Kwietnia 2016 Napisano 7 Kwietnia 2016 witam szukam spodeniek pokroju endura humvee , najlepiej cenowo do 100-150 zł nie chce żeby były z jakiegoś mało przewiewnego materiału , ale z drugiej strony też nie chce żeby były z ultracienkiego i delikatnego , musza wytrzymać uroki normalnej tułaczki mtb po podkarpaciuprzymierzałem spodnie muddyfoxa z sports direct -podpasowały , na stronce cena 150 zł z wysyłką wychodzi 200 czyli troche za drogo , szczególnie że w pakiecie dostajemy badziewną wkładke spodnie z decathlonu są znów ograniczają ruchy w trakcie noszenia więc skreślam je z góry . myślałem nad zamówieniem jakiś szortów cube'a z chin ale nie mam żadnego sprawdzonego sprzedawcy od kogoś juz ktoś takie kupił i przetestował jak rozmiarowka itp macie może jakies propozycje lub rady?
Maxim Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Kupiłem kiedyś powszechnie zachwalane szorty Endura Hummvee. Dla mnie były za mało przewiewne pomimo zastosowania dwóch wywietrzników otwieranych na zamek błyskawiczny. Zestawienie nierozciągliwego materiału z trochę za długimi nogawkami powoduje, że ograniczają ruchy podczas pedałowania. Posiadanie czegokolwiek w najniższych kieszeniach także przeszkadza podczas jazdy. Dodatkowo ześlizgują się z tyłka, sposób zapinania też nie jest zbyt wygodny podczas ruchu. Wkładka z bokserek z zestawu jest zbyt szeroka i co najwyżej średnio komfortowa przy dłuższych dystansach - 100 kilosów dziennie. Niewątpliwą zaletą są głębokie tylne kieszenie z bardzo dobrym dostępem podczas jazdy. Wbrew powszechnej opinii stwierdzam, że szorty Endura Hummvee jako ubiór rowerowy są słabe. Natomiast jako szorty trekingowe mogą być. Produkt przereklamowany i chyba zachwalany bo nie wypada krytykować. Potem kupiłem szorty rowerowe Berknera, choć bardzo długo się wahałem bo wewnętrzne spodenki w wkładką są zespolone razem z szortami co w ogóle jest opcją dyskwalifikującą całość na wstępie. No, ale pobrałem je. Są znacznie lepsze. O wiele lepsza wkładka, lepiej skrojone. Znacznie lepiej się w nich czuję na rowerze. Szukałem dalej.. i znalazłem coś co jest najlepszymi rowerowymi szortami choć nie pochodzi z linii odzieży rowerowej. Będąc w stacjonarnym sklepie militaria.pl po pelerynę przeciwdeszczową uwagę moją przykuły szorty Helikon UTP 11''. Przymierzyłem.. Standardowe dla mnie 2XL okazały się przyciasne, ale mieli rozmiar 3XL, który okazał się w sam raz. Ilość kieszeni 6+2 malutkie wewnątrz tylnych. Zapinane na szeroki rzep, co wzbudziło mój niepokój. Generalnie odwieszałem je na wieszak bo są w większości z bawełny. Dobrze, że wtedy sprzedawca zagadał i zeszliśmy na temat szortowo-rowerowy i zaproponował mi, aby zamówił sobie (bo na miejscu nie są dostępne) takie same spodenki z innego - rozściągliwego materiału, które mają krótsze nogawki. Szorty Helikon OTP 8,5''. Dałem się namówić. I muszę Wam powiedzieć, że nie żałuję, a nawet jestem mega zadowolony. Nie posiadają paska w zestawie, nie posiadają żadnych wewnętrznych spodenek z żadną wkładką. Trzeba osobno kupić bokserki z wkładką jakie się chce. Najważniejszą rzeczą jest natomiast zastosowany materiał - lekki, elastyczny, mega wygodny podczas jazdy. Dodatkowy komfort zapewnia rzep do zapinania w pasie. To jest to! Zamiast punktowych guzików przenosi obciążenia na dłuższy odcinek. Rewelacja. 6 głównych kieszeni. Dwie przednie zapinane klapami na rzep. Dwie boczne na zamki posiadają wszyte wewnątrz cztery szlufki z gumki do ewentualnego pozycjonowania podłużnych przedmiotów. Wloty kieszeni pod kątem tak jak w Endurze. Tylne kieszenie posiadają dwie dodatkowe wewnętrzne kieszonki. Są płytsze niż w Endurze, ale zamiar projektanta jakby był taki sam - łatwy dostęp podczas jazdy. W mojej opinii firma wojskowa stworzyła o wiele lepsze szorty rowerowe niż firmy z branży rowerowej. Szczerze polecam.
solar21 Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Kupiłem kiedyś powszechnie zachwalane szorty Endura Hummvee. Dla mnie były za mało przewiewne pomimo zastosowania dwóch wywietrzników otwieranych na zamek błyskawiczny. Zestawienie nierozciągliwego materiału z trochę za długimi nogawkami powoduje, że ograniczają ruchy podczas pedałowania. Ja z kolei nie odczuwam braku przewiewności nawet przy całodniowym szlajaniu się przy 35C. Co do nogawek - może kupiłeś wersję 3/4? Są też krótkie, przed kolano. Rozciągliwe i mocno przewiewne są np. https://www.cyclestore.co.uk/endura_mtr_baggy_shorts_ltd_edition_orange-ID_68660
carrion Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Ja również kupiłem (i to całkiem niedawno) Hummvee. Przymierzyłem w domu i stwierdziłem, że są niezłe. Ale postanowiłem sprawdzić je podczas jazdy, przytomnie nie zrywając metek. Komfort jazdy był fatalny. Mi też ograniczały ruch nogą, mimo iż z rozmiarem trafiłem idealnie. Kompletnie do mnie nie trafiły, tym bardziej, że spodenki z wkładką były zwyczajnie za duże... I odesłałem. Ale skłamałbym pisząc, że to kiepski produkt. Jakość wykonania na bardzo wysokim poziomie. Ja jednak pozostałem wierny ciasnym spodenkom. Rację ma Maxim pisząc o spodenkach Helikona. Mam w domu sporo ciuchów tej firmy i są absolutnie nie do zajechania, choć ich przeznaczeniem nie jest rower. Ale na miejscu autora tematu rozważyłbym taką opcję. Nie jestem na bieżąco, ale Mil-Tec też zawsze robił świetne szorty i ubrania w ogóle.
Warthog Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 Hummvee są teraz do kupienia w 'przedsprzedazy' bez wkładki za 180zł. Całkiem spoko opcja, biorąc pod uwagę jak kiepska wkładka jest tam normalnie pakowana.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.