Skocz do zawartości

[spodnie] szorty do uzywania z wkładką

Maciek226

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

szukam spodeniek pokroju endura humvee , najlepiej cenowo do 100-150 zł

nie chce żeby były z jakiegoś mało przewiewnego materiału , ale z drugiej strony też nie chce żeby były z ultracienkiego i delikatnego , musza wytrzymać uroki normalnej tułaczki mtb po podkarpaciu
przymierzałem spodnie muddyfoxa z sports direct -podpasowały , na stronce cena 150 zł z wysyłką wychodzi 200 czyli troche za drogo , szczególnie że w pakiecie dostajemy badziewną wkładke

spodnie z decathlonu są znów ograniczają ruchy w trakcie noszenia więc skreślam je z góry .

myślałem nad zamówieniem jakiś szortów cube'a z chin ale nie mam żadnego sprawdzonego sprzedawcy od kogoś juz ktoś takie kupił i przetestował jak rozmiarowka itp

macie może jakies propozycje lub rady?

• 3 miesiące temu...
Napisano

Kupiłem kiedyś powszechnie zachwalane szorty Endura Hummvee. Dla mnie były za mało przewiewne pomimo zastosowania dwóch wywietrzników otwieranych na zamek błyskawiczny. Zestawienie nierozciągliwego materiału z trochę za długimi nogawkami powoduje, że ograniczają ruchy podczas pedałowania. Posiadanie czegokolwiek w najniższych kieszeniach także przeszkadza podczas jazdy. Dodatkowo ześlizgują się z tyłka, sposób zapinania też nie jest zbyt wygodny podczas ruchu. Wkładka z bokserek z zestawu jest zbyt szeroka i co najwyżej średnio komfortowa przy dłuższych dystansach - 100 kilosów dziennie.

Niewątpliwą zaletą są głębokie tylne kieszenie z bardzo dobrym dostępem podczas jazdy.

Wbrew powszechnej opinii stwierdzam, że szorty Endura Hummvee jako ubiór rowerowy są słabe. Natomiast jako szorty trekingowe mogą być. Produkt przereklamowany i chyba zachwalany bo nie wypada krytykować. 

Potem kupiłem szorty rowerowe Berknera, choć bardzo długo się wahałem bo wewnętrzne spodenki w wkładką są zespolone razem z szortami co w ogóle jest opcją dyskwalifikującą całość na wstępie. No, ale pobrałem je.

Są znacznie lepsze. O wiele lepsza wkładka, lepiej skrojone. Znacznie lepiej się w nich czuję na rowerze.

Szukałem dalej.. i znalazłem coś co jest najlepszymi rowerowymi szortami choć nie pochodzi z linii odzieży rowerowej.

Będąc w stacjonarnym sklepie militaria.pl po pelerynę przeciwdeszczową uwagę moją przykuły szorty Helikon UTP 11''.

Przymierzyłem.. Standardowe dla mnie 2XL okazały się przyciasne, ale mieli rozmiar 3XL, który okazał się w sam raz. Ilość kieszeni 6+2 malutkie wewnątrz tylnych. Zapinane na szeroki rzep, co wzbudziło mój niepokój. Generalnie odwieszałem je na wieszak bo są w większości z bawełny.

Dobrze, że wtedy sprzedawca zagadał i zeszliśmy na temat szortowo-rowerowy i zaproponował mi, aby zamówił sobie (bo na miejscu nie są dostępne) takie same spodenki z innego - rozściągliwego materiału, które mają krótsze nogawki. Szorty Helikon OTP 8,5''.

Dałem się namówić. I muszę Wam powiedzieć, że nie żałuję, a nawet jestem mega zadowolony.

Nie posiadają paska w zestawie, nie posiadają żadnych wewnętrznych spodenek z żadną wkładką. Trzeba osobno kupić bokserki z wkładką jakie się chce.

Najważniejszą rzeczą jest natomiast zastosowany materiał - lekki, elastyczny, mega wygodny podczas jazdy.

Dodatkowy komfort zapewnia rzep do zapinania w pasie. To jest to! Zamiast punktowych guzików przenosi obciążenia na dłuższy odcinek. Rewelacja.

6 głównych kieszeni. Dwie przednie zapinane klapami na rzep. Dwie boczne  na zamki posiadają wszyte wewnątrz cztery szlufki z gumki do ewentualnego pozycjonowania podłużnych przedmiotów. Wloty kieszeni pod kątem tak jak w Endurze.

Tylne kieszenie posiadają dwie dodatkowe wewnętrzne kieszonki. Są płytsze niż w Endurze, ale zamiar projektanta jakby był taki sam - łatwy dostęp podczas jazdy.

W mojej opinii firma wojskowa stworzyła o wiele lepsze szorty rowerowe niż firmy z branży rowerowej.

Szczerze polecam. 

Napisano

Kupiłem kiedyś powszechnie zachwalane szorty Endura Hummvee. Dla mnie były za mało przewiewne pomimo zastosowania dwóch wywietrzników otwieranych na zamek błyskawiczny. Zestawienie nierozciągliwego materiału z trochę za długimi nogawkami powoduje, że ograniczają ruchy podczas pedałowania.

Ja z kolei nie odczuwam braku przewiewności nawet przy całodniowym szlajaniu się przy 35C. Co do nogawek - może kupiłeś wersję 3/4? Są też krótkie, przed kolano.

Rozciągliwe i mocno przewiewne są np. https://www.cyclestore.co.uk/endura_mtr_baggy_shorts_ltd_edition_orange-ID_68660

Napisano

Ja również kupiłem (i to całkiem niedawno) Hummvee. Przymierzyłem w domu i stwierdziłem, że są niezłe. Ale postanowiłem sprawdzić je podczas jazdy, przytomnie nie zrywając metek. Komfort jazdy był fatalny. Mi też ograniczały ruch nogą, mimo iż z rozmiarem trafiłem idealnie. Kompletnie do mnie nie trafiły, tym bardziej, że spodenki z wkładką były zwyczajnie za duże... I odesłałem. Ale skłamałbym pisząc, że to kiepski produkt. Jakość wykonania na bardzo wysokim poziomie. Ja jednak pozostałem wierny ciasnym spodenkom.

Rację ma Maxim pisząc o spodenkach Helikona. Mam w domu sporo ciuchów tej firmy i są absolutnie nie do zajechania, choć ich przeznaczeniem nie jest rower. Ale na miejscu autora tematu rozważyłbym taką opcję. Nie jestem na bieżąco, ale Mil-Tec też zawsze robił świetne szorty i ubrania w ogóle.

Napisano

Hummvee są teraz do kupienia w 'przedsprzedazy' bez wkładki za 180zł. Całkiem spoko opcja, biorąc pod uwagę jak kiepska wkładka jest tam normalnie pakowana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...