Skocz do zawartości

[Rama]Accent Nordkapp i Avid BB5 - problem z montażem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Postanowiłem swój ewoluujący projekt - rower trekkingowy - tym razem wzbogacić o hamulce tarczowe. Zamiast V-brake'ów montuję tarczowe.

W ramie Accent Nordcapp instaluję Avid BB5. O ile z przednim widelcem (Stevensa zresztą) wszystko poszło gładko, o tyle w tylnym trójkącie ramy (ze względu na sakwy, zaciski montowane są "wewnątrz" trójkąta) nie mogę dojść do ładu. Zacisk z adapterem niezbyt pasuje (nie pasuje), żeby chcieć go przykręcić, trzeba ramię do którego mocowana jest linka zaciągnąć, co powoduje zaciskanie klocków i zmniejsza prześwit na tarczę.

Ponieważ to moje pierwsze doświadczenia z hamulcami tarczowymi, nie znam standardów ani patentów, nie wiem, czy problem jest:

- z ramą (felerna konstrukcja) - wydaje się, że nie, ponieważ otwory do przykręcenia adaptera są w haku, nikt tego ręcznie nie nawiercał, nikt się też pewnie nie pomylił;

- z adapterem - czy możliwe, że jest źle dobrany, czy też jest to standard i dla konfiguracji: tył - tarcza 160 nie ma możliwości innego adaptera; próby odwracania adaptera jedynie pogarszają sytuację (zresztą, nadrukowana strzałka zdaje się że wskazuje kierunek obrotu tarczy, więc chyba nie ma co kombinować)

- ew. "ten typ tak ma", trzeba pogodzić się z ciasnotą, pobawić podkładkami, wymienić śrubkę trzymającą linkę na mniej wystającą i mieć dużo cierpliwości przy regulacji...

Poniżej kilka zdjęć obrazujących problem. Być może ktoś ma taką konfigurację (ramy i hamulca), wszystko działa i mógłby podzielić się informacją. Na pierwszym z nich: pozycja zacisku jaka - zdaje się - powinna być, co pokazuje jak przesunięte są otwory w adapterze względem tych w ramie. Na kolejnych zestaw przykręcony, przy zaciśniętych okładzinach i nieobracającym się kole.

Będę wdzięczny za pomysły i pomoc.

post-194942-0-65827800-1460035579_thumb.jpg

post-194942-0-50323800-1460035584_thumb.jpg

post-194942-0-84265900-1460035588_thumb.jpg

Napisano

Hydraulik by się pewnie zmieścił.

Chyba nie pozostaje nic innego jak adapter na większą tarczę, który będziesz musiał dobrać eksperymentalnie bo nie każdy będzie dobry i w konsekwencji wymiana tarczy na większą. 

No dobra jest trzecia opcja: Jeśli da się ten zacisk tam umieścić tak, żeby nie kolidował o ramę, to można dorobić adapter u tokarza.

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...