Skocz do zawartości
  • 0

[1500zł] Rower Crossowy

Gość Piotrek

Pytanie

Gość Piotrek
Napisano

Witam.

Chcę kupić rower. Najpierw myślałem, że jedyny rower do szybkiej jazdy po mieście, hopsaniu po krawężnikach, czasem wjechanie do lasu, żeby połamać pod kołami parę gałęzi to MTB, ostatnio zobaczyłem też rowery crossowe, nie wiem dokładnie na czym to bazuje, ale zauważyłem, że ludzie jeżdżą na nich wyprostowani prawie jak na krześle lub harleyu, a na MTB zawsze sie jest pochylonym. Coś tam czytałem i wyczytałem, że MTB są typowo do jazdy w górach, żeby się zmęczyć, a crossowe są do jazdy po terenach płaskich, gruntowych lub asfaltowych.
1, Czy dobrze wnioskuję - że w takim razie, całe to młodzieńcze zawirowanie wokół rowerów "górali" to zwykły pic na wodę ? tak naprawdę crossy zawsze były lepsze do takiej lajtowej jazdy na mieście ? Węższe opony - większa prędkość, wygodniejsza pozycja, a MTB to rowery typowe dla "tryhardowców", którym chodzi o pobijanie własnych rekordów i ogólnie wysiłek, a nie zwykła jazda na rowerze??

2.Czemu niektóre MTB wyglądają jak crossy i odwrotnie ?

3.Czy do celów wymienionych na początku na pewno lepszy jest rower crossowy niż MTB (to co przeczytałem mogło zawsze być z błędem)

4.Czy 1500 wystarczy, by kupić sobie jakiś fajnie popylający rower do tej właśnie jazdy, czy lepiej dozbierać więcej.
5.Znalazłem parę rowerów w internecie, po mongoosie widać odrazu, że to cross, a te meridy to takie pół MTB a w nazwie maja cross 700c i crossway ? wtf ?

Pozdrawiam, z góry dziękuję.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

- "Młodzieńcze zawirowanie" wokół MTB o którym piszesz to efekt uboczny faktu, że na koła 26" od biedy człowiek w wieku komunijnym wejdzie, (w najgorszym przypadku szybko dorośnie) a już na crossa na 28" zdecydowanie dużo rzadziej ...

-  na crossach ludzie jeżdżą wyprostowani ???? To chyba jak za małą ramę kupią :) . Na trekkingach to i owszem, na crossach pozycja jest niewiele różniąca się od MTB.

A co do rowerków podlinkowanych - za 1500 to się kupuje lazaro integral V3; jak ktoś woli mieć lepszy napis na ramie to zgodnie z twoimi preferencjami, ale wtedy osprzęt jest 2-3 klasy niżej . Co kto woli / lubi ....

Gość Piotrek
Napisano

Czyli te meridy/mongoosy z mojego linku maja 2-3 klasy niższy osprzęt niż ten lazaro integral v3 ? Mi się ten Lazaro w sumie podoba, to co, brać odrazu ? ;d

Gość EwelkA
Napisano

Witajcie,

pozwólcie, że podłączę się do tematu...

poszukuję roweru crossowego do max 2000 zł (ale oczywiście jeśli coś jest godnego polecenia w mniejszej kasie to będzie bardziej ok).  

Moje parametry: wzrost - 160 cm, waga 65 kg, długość nogi ok 70 cm.

Upatrzyłam sobie 2 modele ASL firmy Author:

1. http://www.mbike.pl/rower-damski-cross-author-horizon-asl-2016-bialo-b,3,9458,32731

2. https://www.centrumrowerowe.pl/rowery/crossowe/p,rower-horizon-asl-bialo-bordowy-2016-200-zl-do-wydania-na-akcesoria-author,541906.html

Ponieważ nie znam się zupełnie na osprzęcie, proszę doradźcie, który lepszy, albo zaproponujcie może coś od siebie.

Oba modele pasują mi wizualnie ze względu na profil ramy.

Czy rozmiar ramy 17" będzie ok do mojego wzrostu? 

W niedługim czasie planuję wybrać się do sklepu i sprawdzić na żywo jak leżą różne modele i marki, ale chciałabym mieć już jakieś skonkretyzowane propozycje i być choć ciutkę "uzbrojona" w wiedzę, żeby nie dać sobie wcisnąć towaru, którego żaden klient kupić nie chce ;/.

Za wszystkie porady, sugestie z góry dziękuję i pozdrawiam formuowiczów. 

KulkA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...