CZAK Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 I ona będzie mi pasowała do 7 rzędów? A jak będę chciał zmienić na coś ośmiorzędowego to zmiana na inną? A co się stanie jeżeli teraz bym zamontował od razu osmiorzędowa da się tak wyregulowac przerzutki żeby działały na razie jak siedmiorzędowa?
diodek Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Ta piasta jest przeznaczona dla kaset 8 i 9 biegowych jednek mozna załozyc na nia kasetę 7 biegową + dodatkową podkładkę (mój kolega tak zrobił i smigł przez rok jutro sie dowiem dokładniej na czym ten patent polegał) Jeżeli zechcesz zmienic na kasete ośmio rzedowa to poprostu kupisz tylko nowa kasete. Jezeli zamontujesz kasete ósemke to przerzutke mozna tak wyregulowac, aby obsługiwała tyko siedem przełożeń ( jedna koronka bedzie poprostu nieuzywana)
CZAK Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 To rewelka. Dziękuje wam bardzo. Jeszcze jak by mi ktoś pomógł dopasować długość szprych to byłoby super. A i napisz mi jeszcze model tej piasty jak możesz.
lis2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Autor Napisano 31 Sierpnia 2006 jesli chodzi o mnie to planuje złozyc to na 36 szprych wole miec barrdziej wytrzymałe koło
peter Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 Lis jak złozysz kolo to napisz jaka dlugosc szprych brales Mam pytanko czy jezeli skladam kolo na 32 lub 36 to dlugosc szprych sie zmienia czy nie ?
specjalized Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 co do długości szprych to najłatwiej będzie jak już z obręczą i piastą pójdziesz do serwisu jakiegoś, oni ci tam zmierzą, i powiedzą jakie masz kupić. Inaczej chyba nie da rady, najpierw musisz mieć piaste i obręcz PS. sam jestem ciekaw jak się będzie sprawowała ta piasta za 75zeta
CZAK Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 Diodek, mam nadzieję że Ci nie marudzę. Napisałbys mi co z tą podkładką. Czy jest novatec do vałek na 4 maszynach?
CZAK Napisano 2 Września 2006 Napisano 2 Września 2006 Noi jak zwykle, jak coś jest tanie, to tego nie ma. Zamówiłem sobie DH24. Niestety jedną a tamte miałbym dwie. Ale jest super więc trudno. Proszę o odpowiedz w temacie tej piasty novateca.
lis2006 Napisano 3 Września 2006 Autor Napisano 3 Września 2006 okey jak złoze to kołko to napisze wszytskie informacje ale bedziesz musiał poczekac na relacje bo na razie musze jeszcze zakupic przzerzzutke na tył a kółko dopiero w pazdzierniku(kasa). zawsze sobie wole wczesniej rozwazyc wszytskie mozliwie opcje i dokonac najtrafniejszego wyboru:) a tak OT to w tej chwili gdy krece kołem tylnym trzymanym w rekach to pod palcami chrupie ale nie wydaje zadnych dzwieków po prostu piasta nie chodzi płyynie. wyciagałem wszytskie kulki, wszytsko wyczysciłem i nasmarowałem ponownie jednak to nic nie pomaga(to jeden z powodów dla którrego zzmieniam koło), jaka jest przyczyna tego ze to tak chodzi? co musze wymienic ewentualnie za nim kupie koło?
Lukaszdevil Napisano 3 Września 2006 Napisano 3 Września 2006 Lis2006 - No tak już jest z tańszymi piastami ze słabym uszczelnieniem. Najprawdopodobniej masz to co ja... czyli przeżarte bieżnie kólek. Koło chodzi ale drganie czuć jak się trzyma za widelec. Nawet po nasmarowaniu koło lepiej chodzi, ale drgań nie idzie zniwelować... jak na to zaradzić? Lepsze piasty, tak od LX, albo maszyny. Ja też ide w Novatec'i raczej. Ja będę miał wypłatke chyba 7 września, więc jak poskładam kółka to się podzielę wrażeniami. Najprawdopodobniej będą to te Novatec'i, szprychy DT competition i obręcze Mavic XM 317. Pozdrower :twisted:
lis2006 Napisano 3 Września 2006 Autor Napisano 3 Września 2006 czyli nie da sie nic na to poradzic? najgorsze jest to ze koło po zakreceniu zatrzymuje sie juz po chwili tak jak by o cos ocierało a tak nie jest.a co do piast to sa joy tech jakies wiec sie nie dziwie,chyba pojade do serwisu bo w sumie w jezdzie mi to nie przeszkadza bo tego nie czuje ale mam dyskomfort psychiczny hehe. Lukaszdevil:Napisz koniecznie ile zapłaciłes,co kupiłes,ile Cie to wyniosło i wrazenia z jazdy, bede b. wdzieczny:)
Lukaszdevil Napisano 3 Września 2006 Napisano 3 Września 2006 No jeśli za szybko staje w miejscu koło to może poprostu za mocno masz konusy skręcone??
lis2006 Napisano 3 Września 2006 Autor Napisano 3 Września 2006 przykreciłem je na maxa ale rekami heh serio jak przykrecam je choc troche mocniej kluczami to koło ledwo chodzi :034:
Lukaszdevil Napisano 4 Września 2006 Napisano 4 Września 2006 No bo tego się nie skręca na siłę... bo w ten sposób ściskasz łożysko... musisz tak na wyczucie, żeby nie hamowało koła i żeby nie było luzu (taki złoty środek). Powodzenia.
Slawek_l_83 Napisano 4 Września 2006 Napisano 4 Września 2006 Ja polecam Obrecz Mavica XM317 - 441gr - 89zł Piasta XT lub Novatec - 380gr lub 420gr - 156zł lub 99zł Szprychy Dt champion - 229gr 32szt - 30zł Opaska MIchelina - 15gr - 5zł Ja mam takie kolko i waze 83 kg i daje rade mam Novateca i cale kołko wazy jedyne 1105 gr a cena to jakies ok 220zł na Novatecu a na Xt niecałe 280zł!!! Lekkie i tanie
lis2006 Napisano 5 Września 2006 Autor Napisano 5 Września 2006 no tak w takim razie moj wybor padnie najprawdopodobniej na takie kolko obrecz mavic xm317 80zl 495g piasta novatec 75zł 405g szprychy dt champion 43zł 225g cena 198zł waga 1125g w takiej cenie nie mozna juz dostac chyba nic lzejszego i wytrzymalszego, napisze jak złoze koło!! wielkie dzieki za porady chłopaki, nieoceniona pomoc:)
Lukaszdevil Napisano 6 Września 2006 Napisano 6 Września 2006 A nawet lżejsze coś złożysz. Nie wiem co oznacza ta propaganda w necie, że podają Mavic XM317 495g. Sam miałem wage w ręce i wskazała 0,44kg. Gotowa w sklepie. To ja będę miał troszkę lżejsze kółko... na szprychach competition. A reszta to samo... Chyba najlepszy wybór w tej klasie cenowej. pozdro :twisted:
CZAK Napisano 6 Września 2006 Napisano 6 Września 2006 Ja dostałem właśnie moją dm 24 i niestety zamiast 640 waży 670 no ale trudno.
Lukaszdevil Napisano 7 Września 2006 Napisano 7 Września 2006 Chyba jednak rezygnuję ze szprych Competition... wolę kupić nmowe oponki... bo na szprychach mogę zyskać jakieś 65zł, a waga nie wiele się zmieni. I tu kolejne pytanie?? Co wiecie o szprychach CNSPOKE? Model STD14 czarna anodyzowana kosztuje 1zł tak jak DT Champion. Tu link: CNSPOKE Co będzie lepsze?? DT Champion czy te CNSPOKE?? :twisted:
lis2006 Napisano 17 Września 2006 Autor Napisano 17 Września 2006 znalazłem obbrecz dm 24 za 84 zł i tak sobie pomyslałem ze moze lepiej by było złozyc takie cos: alexrims dm24 84zł 640g Piasta FH 802 SB 75zł 405g szprychy DT swiss 43zł 225g cena:202zł waga:1270g niż: obrecz:mavic xm 317 80zł 495g piasta novatec 75zł 405g szprychy dt champion 43zł 225g cena:198zł waga 1125g cena ta sama, waga troche wieksza, która opcja jest kozystniejsza? jak sie ma ten mavic do dm24? czytałem ze dm24 jest pancerna:]
Lukaszdevil Napisano 31 Października 2006 Napisano 31 Października 2006 No i już dawno złożone... wybór padł na obręcze Mavic XM317, piasty Novatec'a, szprychy CN Spoke anodowane na czarno, dętki Geax, opony IRC Mythos XC II kevlarowe. No i koła schudły o ok 400g każde. Puki co (odpukać) z kołami jest dobrze, nie gną się, pracują ładnie. Polecam taki komplecik. :twisted:
szakq Napisano 31 Października 2006 Napisano 31 Października 2006 lis2006 odpusc sobie DMa kuzyn ma go na tyle od 2 lat skacze sporo i uczyl sie na niej a wazy 90kg ponad i w sumie raz mu podcentrowalem bo miala bicie ze 3mm nie potrzebujesz az tak mocnej obreczy.sam tak mialem kiedys na tyl kupowalem obrecz do enduro/skakania bo wydawalo mi sie ze inna nie da rady podemna(jezdze xc ale waze ponad 90kg)mialem w ostatnich latach w kolejnosci: mavic f519 -bodajze 480gr aluminium maxtal za 169zł-32xDT champion sun rims rhuno lite xl(taka sama prawie jak DM24)580gr za109zł-36xDTchampion DT swiss xr 4.1 okolo 435gr za 225zł-32xDT competition ceny podalem katalogowe dla porownania,na pierwszym kole jezdzilem 2 lata na drugim poltora roku a na ostatnim pol roku smigam-rocznie robie od 4000do5000km,dwa pierwsze kola pod V-ki ostatnie pod tarcze i stwierdzam: sztywnosc: mavic na chmpionach dt na competitonach sun na championach wagowo roznice spore wychodza zwlaszcza porownujac suna z dt ale kazde absolutnie kolo dawalo rade pod moja waga choc to najciezszego suna musialem raz podcentrowac reszty kluczem nawet nie dotykalem(mavic i sun po zaplocie byly podciagane dodatkowo przy dt nawet tego nie robilem jeszcze). uff rozpisalem sei ale sadze ze moze ci to pomoze w pogladzie na sprawe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.