colarz Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam, użytkuje obecnie spd "diadora kava " wg producenta rozmiar 45, normalnie obuwie noszę 43, ale wczoraj pękła mi guma/plastik, na pięcie i obok zapięcia, dlatego szukam nowych, i mam dylemat, i lekkiego nerwa bo 29kwietnia startuje w pierwszym maratonie, a tu trzeba od nowa ustawiac/przyzwyczaić się do nowych butów.... obecnie więcej kręce po szosie, i tak się zastanawiam czy czasami nie kupić nowych pedalow spd sl, i butów typowo szosowych, ale w ten sposób ograniczyłbym możliwość jazdy na innych rowerach gdzie mam zwykle pedała spd. no i wybierając szosowe obuwie, odpada chodzenie... także glosno myśląc zostanę przy butach spd mtb, waga nie ma dla mnie znaczenia, aerodynamika również, bo raczej tego nie odczuje, no i możliwości z użytkownia butów mtb, są większe.... chyba ze ktoś mnie sprawdzi na ziemie i ukierunkuje ze lepsze typowo szosowe, ale czytałem że gorzej z wpięciem, nawet znalazłem pedały spd sl 550 z racji ze ma blaszke ,a nie plastik który się "wygniata" ale ok mam na buty około 300-600zl zapianie musi być przynajmniej jedno na klamrę, ewentualnie na linke, nie wiem które rozwiązanie lepsze, mniej awaryjne, bardziej trwałe ? znalazłem: northwave nirvana northwave striker mavic crossride sl elite crono track force hard będę wdzięczny za propozycję, sugestię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GorskiSeba Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Po pierwsze aerodynamiką butów nie ma się co przejmować. Chyba, że jeździ się po szosie albo na torze i to na wysokim poziomie. Ale już waga butów ma duże znaczenie, nawet jeżdżąc tylko dla przyjemności. Ja zwracam na to uwagę. Wygoda używania, dokładność wykonania, no i trwałość - na to zwracam uwagę. I oczywiście na sztywność buta. Przejeździłem trochę tysięcy kilometrów w Mavic Rush. Dla mnie Mavic = trwałość. I pewnie jeździłbym w nich nadal, tylko je straciłem. W każdym razie zużyłem ostatnio ponad godzinę na mierzenie butów i wybrałem podobne http://sporto.com.pl/p/291/6461/mavic-crossride-sl-elite-buty-rowerowe-mtb-meskie-mtb-meskie-buty-kolarstwo.html Na razie zrobiłem tylko 600 km, ale już widzę, że to dobre Maviki. Jeśli będziesz wybierał buty, lepiej wybierz zamykane na klamrę. Jak zaczepisz gdzieś w lesie czy inaczej się zepsują, to do wymiany klamra czy pasek są tańsze niż pokrętło i linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colarz Napisano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Dzieki za odpowiedz, czyli zostaje przy mtb; mocno zastanwiam sie nad starszym modelem: northwave Striker carbon 5 http://allegro.pl/buty-northwave-striker-carbon-5-eu44-z-849pln-i6128036233.html lub nowszym: northwave nirvana http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6072191729&reco_id=c40b782d-085f-11e6-bdf2-028b7cd84653&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=16 niewiem czemu ale strikery wydają mi się solidniejsze, np cala plastikowa pięta, ale moz ebyć tak ze nowsze , sa bardziej ulepszone, i sa poprostu lepsze, kurde nie wiem co wybrac, bo zaden z nich nie przemawia za mna w sprawie koloru, ale, pomijajac kolor, musze co swybrac, mam jeszcze n aoku maviki o ktorych wspomniales http://www.bikecenter.pl/p8644,mavic-rush-bialo-czerwono-czarne-buty-mtb.html http://www.bikecenter.pl/p32319,mavic-crossride-sl-elite-niebiesko-pomaranczowe-buty-mtb.html ale wizualnie jakos northwave sa ladniejsze, ale to rzecz gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Jeśli będziesz wybierał buty, lepiej wybierz zamykane na klamrę. Ale linka jest wygodniejsza przy dopasowywaniu zapięcia w czasie jazdy. Pokrętłem zdecydowanie łatwiej manipulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GorskiSeba Napisano 23 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Zgadzam się, z drugiej strony linka jest nieco wygodniejsza. Robi się buty nawet z dwoma pokrętłami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colarz Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 kupione, założone, przetestowane, pierwsze 60km za mną northwave nirvana rozmiar 44, długośc mojej stopy 28cm... sprzedawca, a nawet dwóch polecalo rozmiar 44, mówili ze 43 będzie za male, ale i tak chciałbym przymierzyć, może 43 były by bardziej dopasowane mam wrażenie że mam wąską stopę, but jeśli jak by szerszy, w stosunku do poprzednich, a rozmiar, mmh załuję że nie kupiłem dwóch par, wtedy mialbym porównanie bo 44 takie duże się wydają, może to przez to że przód buta jest szerszy? pomimo to leża dobrze, ogólnie, wizualnie, wrazenie dobrze wykonane, pokrętło, ok, wygodne, do czasu aż cienka linka strzeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.