jaro0011 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam Wiem że było sporo podobnych tematów o trzaskach w suporcie podczas pedałowania ale nigdzie nie widziałem podobnej sytuacji lub rozwiązanego do końca problemu. Od jakiegoś czasu podczas pedałowania słyszę trzaski w mojej ramie. Trzaski te występują przy naciskaniu na pedały - na przemian - jak depnę na lewą stronę to jest jeden strzał i potem mogę cisnąć lewy pedał i jest cisza, ale jak przekręcą korbę i przycisnę prawy pedał to jest kolejny strzał i tak na zmianę. Sprawa trochę wkurzająca jak się jedzie w terenie z kadencją 90 rpm Zacząłem od szukania przyczyny jak to bywało w innych opisanych na forum przypadkach: - brudna sztyca: sztyca wyczyszczona, przesmarowana lub w ogóle brak sztycy - trzaski nadal są - zmiana suportu z BB70 na nowy Accent a nawet na inny Aerozine - za każdym razem mufa dokładnie wyczyszczona i gwinty mocno smarowane (próbowałem różnymi smarami) - trzaski nadal są - dźwięk trzasków rozlegał się jakby do sterów więc wyczyściłem i przesmarowałem stery - nic nie pomogło (trzaski są nawet bez włożonego amora) - wyczyszczony hak tylnej przerzutki, wyjęcie tylnego koła, zdjęcie haku w ogóle - dalej to samo - pomyślałem że może to korba - zamiast korby włożyłem w suport rurę miedzianą o podobnym przekroju o długości ok 1 metra - przy naciskaniu na rurę raz z lewej a raz z prawej trzaski dalej są (tym razem rower był położony do góry nogami) Po woli kończą mi się pomysły i wina spada chyba na samą ramę - może gdzieś pękać. Obejrzałem ramę ale nic nie widać... Miał ktoś podobny przypadek? Widziałem gdzieś pomysł żeby ramę zalać olejem ale nie wiem co to może dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Miałem tak. W moim przypadku winny był zmęczony łańcuch. Dopiero osiągnął 0,75, ale trzaskał jak układał się na blacie. Rama niesie wszelkie dźwięki. Znalezienie źródła na słuch może nie być możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Łańcuch też nie jest problemem bo trzaski są nawet jak łańcucha nie ma Chyba sobie dam z tym spokój i będę jeździł aż rama faktycznie pokaże jakieś pękniecie. A może jakimś cudem nabierze syfu (bo mam na dole przy spawie mufy i dolnej rury wielką dziurę do linek puszczonych w ramie) i samo przestanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A powiedź co to za rama ? Jak karbonowa to pewnie dezintegruje sie wkład mufy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 A powiedź co to za rama ? Jak karbonowa to pewnie dezintegruje sie wkład mufy. Rama to aluminiowa Radon ZR Race z 2013 roku... Mufa ma standardowy gwint BSA. Czy przyczyną trzasków może być przesuwający się suport w gwincie mimo mocnego dokręcenia i przesmarowania gwintów montażowym finish-linem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Jeśli wymieniałeś suport i dobrze jest dokręcony to nie to. Piszesz, że jak robiłeś test z rurą to rower był ustawiony do góry kołami tak więc to eliminuje koła. Wszystko wskazuje, że faktycznie rama. Być może złapała jakieś mikropęknięcie na spawie - obejrzyj bardzo dokładnie przede wszystkim wszystkie łączenia rur zaczynając od okolicy suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro0011 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Też obstawiam że to jednak rama. Podobno radon daje 5 lat gwarancji tylko jak to zareklamować jak pęknięcia nie widać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Hmmm, opisać ze rama trzeszczy, może nagrać film na którym słychać i im wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.