Skocz do zawartości

[Pedały] Wpływ pedałów na stopy

Moorzyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Ostatnio spotkałem się z opinią, że egg beatery powodują drętwienie stóp, bo mają małą powierzchnię styku. Podobno info potwierdzone przez prosów, że po 1-1,5h nie ma opcji, musi drętwieć. No jak dla mnie to bujda, bo przy sztywnej podeszwie to chyba nie ma za bardzo znaczenia? Wpływ na drętwienie ma tylko sam but, rodzaj zapięcia, siła zapięcia - tak mi się wydaje. A jeśli wydaje źle, to rozwiejcie moje wątpliwości ;)

Napisano

Jedyne co pewne, to pękające sprężyny. W spd powierzchnia styku też jest minimalna.

Prosi gadają bzdury, stopa drętwieje po 1h i 55 minutach i tylko w dni powszednie, jeśli jest pełnia.

Napisano

Ja zaobserwowałem tylko tyle, że jak jestem w butach o sztywności 10 w skali 12 Shimano to nie ma różnicy powierzchnia styku pedałów, ale jak kiedyś jeździłem w wiotkich butach (chyba sztywność 4) to wszystko było irytujące. Wniosek, jak masz sztywne buty 10-12 to nie ma znaczenia, ale jak masz buty 5-7 w skali Shimano to już powierzchnia styku pedałów może znacznie pomóc (dla 1-4 nic nie pomoże, lepsze noski chyba).

Drętwienie może być objawem źle zbilansowanej diety (mało węgli).

Napisano

Ja po przejechaniu 300km w terenie czułem po prostu bół. Twarda wkładka(shimano m-088) i standardowa wkladka shimano nie jest na dłuższe trasy. Polecałbym dokupić jakąś żelową) Ale jako takiego drętwienia raczej nie czułem. Może za mocno ściskacz but ?

Napisano

Nieee.. ja nie mam z tym problemu [emoji14] Po prostu znajomy zapierał się, że cranki be i koniec ;) Chciałem tylko potwierdzić moją tezę, że to zależy od podeszwy ;)

Tapatalknięte!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...