Skocz do zawartości

[opony] Idealne tanie opony do jazdy mieszanej

Rafalek_o2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

poszukuję pomocy w dobraniu w miarę uniwersalnych opon w rozmiarze 29 cali, ale nie chce inwestować nie wiadomo jakiej kasy dlatego szukam w miarę taniego i dobrego rozwiązania. Poszukuje opon, które będą dawały rade w zróżnicowanych warunkach - jeżdżę praktycznie po każdych drogach, to znaczy: asfalt, polbruk, drogi polne, utwardzone, lasy oraz rzadziej ale się zdarza po drogach piaszczystych i błotnistych.

Obecnie używałem opon drutowanych firmy Schwalbe Rocket Ron 2.10 - nie jestem z nich zadowolony szybko się ściera bieżnik i kompletnie nie dają rady na piasku, ponadto przebiłem kilka razy dętkę... Dlatego wydaję mi się, że nic węższego się nie nada na obecne trasy.

Znalazłem na allegro kilka propozycji w dobrych cenach:

1. Continental X-KING                 29 x 2.40 Kevlar Zwijana - cena 60 zł    Waga: ok. 760g      EPI ?

2. Schwalbe Rapid Rob               29 x 2.25 Drut - cena 52 zł                     Waga: ok. 790g      EPI 50

3. SCHWALBE SMART SAM       29 x 2.25 Drut - cena 48 zł                     Waga: ok. 785g      EPI 50

4. Kenda Small Block Eight         29 x 2.10 SBE Drut - cena 58zł               Waga: ok. 740g     TPI 60

5. Deli Tire                                   29 x 2.25 Zwijana - cena 44 zł                Waga: ok. 710g     TPI 62

6. Deli Tire SA-258                      29 x 2.10 Zwijana - cena 44 zł                Waga: ok. 650g     TPI 62

7. CST C-1671 CAMBER COMP 29 x 2,25 Drut - cena 62 zł                      Waga: ?                 TPI 27

Jak już wcześniej pisałem poszukuje tutaj pomocy w dobraniu w miarę wytrzymałej i uniwersalnej opony w dobrej cenie, wybrane modele nie są wiążące chętnie rozważę inne propozycje opon z różnych firm, ale chętnie bym się dowiedział którą z tych wybranych najbardziej opłacałoby się zakupić?

Pozdrawiam

Napisano

Niestety opony terenowe takie jak Rocket Ron itp z podobnym bieżnikiem bardzo szybko ścierają się na asfalcie i bruku - wystarczą na 1 sezon. Ogólnie trudno znaleźć dobrą oponę na asfalt i głęboki piach błoto bo to przeciwieństwa co do bieżnika, miękkości mieszanki itd. Jeżeli już to poszukaj opon semi slick, która ma drobny bieżnik i twardszą gumę (nie zetrze się tak szybko) a po bokach kostkę.

Napisano

Smart Samy poleca wiele osób. Sam je mam w wersji 27,5 x 2,25 i mimo, że lubię raczej teren, to często dojeżdżam tam asfaltami lub ubitymi drogami szutrowymi. Sprawdzają się świetnie. Brak im niestety przyczepności przy szybkiej jeździe np. na singlach, ale to raczej wina lenistwa i braku regulacji ciśnienia ;) Jeżdżę na optymalnym 2,2-2,4 bara.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...