kageton Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Witajcie! Pomogliście mi ostatnio w wyborze mojego roweru i od roku jestem szcześliwym posiadaczem Cube'a Nature Pro. Teraz potrzebna jest jeszcze jedna pomoc - w wyborze roweru dla narzeczonej . Sprawa jest prosta - moim budżetem jest około 1300 zł i w tej kategorii cenowej najlepszy wydaje mi się Romet Orkan 3.0 D. (jeżeli jest inaczej, wyprowadźcie mnie proszę z błędu). Moje pytanie jest takie - czy warto dopłacać to 450 zł i kupić Orkana 4.0 D? Rower używany będzie do codziennych dojazdów do pracy + weekendowych dłuższych wycieczek po ścieżkach rowerowych, asfalcie, drogach polnych i lekkim terenie. Warto dopłacać czy nie? Nie jestem wielkim znawcom rowerowym, widzę, że osprzęt w 4.0 D jest na pewno lepszy, ale czy na tyle lepszy, żeby do takich zastosowań dopłacać to 450 zł? I jeszcze pytanie, czy rama 19" będzie odpowiednia dla kobiety wzrostu około 172 cm? Pozdrawiam i bardzo Wam dziękuję!
lucass1984 Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Dla tego wzrostu będą pasować ramy 17 i 19", najlepiej jest przymierzyć się do obu i samemu stwierdzić na którym jest bardziej naturalna pozycja. Orkan 4D jest 1kg lżejszy, ma trochę lepsze biegi i lepsze opony to wszystko. Lepiej kupić sobie tańszą wersję bo różnicy w jeździe nie będzie odczuwalnej, co najwyżej naszej głowie będzie się wydawało że jest lepiej bo kupiliśmy droższy rower. A jak za 3 lata zużyją się opony i napęd to będzie okazja do wymiany na lepsze opony czy dorzucenie lepszego napędu.
fotofx Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Orkana 4.0 D 2015 ma też lepszy amortyzator , mechanizm korbowy , hamulce oraz piasty czyli praktycznie wszystko co istotne w trwałości użytkowania . Warto dopłacić do Orkan-a 4.0 D z 2015 roku http://allegro.pl/rower-romet-orkan-4-0-28r19-d-2015-bialy-shimano-i5938345183.html model Orkan 4 d na 2016 katalogowo kosztuje już 2800 zł i ma gorszy osprzęt niż rocznik 2015 odpowiedni rozmiar ramy dla tego wzrostu to 19"
kageton Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Napisano 6 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedzi! Zacząłem rozważać jeszcze jedną opcję i proszę o opinie, bo mam mętlik. Jako, że kobieta dojeżdżać będzie też na codzień do pracy, z pewnością potrzebny będzie koszyk i prawdopodobnie też i błotniki. I teraz moje pytanie - czy iść w jakiegoś trekinga (jeśli tak, to jakiego? Kross Trans Alp?) czy lepiej do takiego Orkana 4.0 dokupić błotniki i koszyk? (który do trekinga dokupić trzeba tak czy inaczej). Inne elementy roweru trekkingowego ,czyli bagażnik z tyłu, dynamo itp raczej nie będą potrzebne. Ja osobiście jeżdżę na rowerze crossowym i za nic bym go nie zamienił, ale zacząłem się wahać czy to też dobry wybór dla niej? Jakoś nie przekonuje mnie ich wygląd i szczególnie ten bagażnik z tyłu...
kageton Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Napisano 7 Kwietnia 2016 I jeszcze taka sprawa - czy hamulce i korba Promax-DSK 913 to dobry osprzęt w tej kategorii cenowej? Model 2016 ma korbe Alivio i hamulce Shimano BL-M355.
fotofx Napisano 7 Kwietnia 2016 Napisano 7 Kwietnia 2016 Jest tak jak wcześniej napisałem "Orkana 4.0 D 2015 ma też lepszy amortyzator , mechanizm korbowy , hamulce oraz piasty czyli praktycznie wszystko co istotne w trwałości użytkowania ." w porównaniu do Orkan-a 3.0 , Promax-DSK 913 w szwagra Orkanie 5.0 działają bardzo dobrze , a jeździ nim codziennie do pracy
kageton Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Napisano 7 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Chyba stanie na Orkanie 4.0. I teraz pytanie, widzę na allegro, że niektóre Orkany 4.0d mają korbę Promax DSK-913 (i kosztuję ok 1740), a niektóre mają korbę Shiamano Alivio i kosztują ok 140zł drożej. Dopłacać to 140, czy nie? Ja powiem szczerze jestem lekko zdziwiony tak w ogóle, bo byłem pewien, że Promax DSK-913 to model hamulca, a nie korby, tymczasem w specyfikacji na aukcji podany jest też jako korba...
kageton Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Napisano 7 Kwietnia 2016 Widziałem tak na wielu, różnych aukcjach, w związku z tym myślałem, że może to ze mną jest coś nie tak i faktycznie takie korby jak Promax DSK-913 istnieją i są w tych rowerach montowane . Czyli jest tam Shimano Alivio jako korba, a Promax to tylko i wylącznie hamulce?
kageton Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Napisano 11 Kwietnia 2016 No i stanęło na orkanie 4.0 D 2015 - zamówiony w weekend. Oby się spisywał i służył jak najdłużej, dzięki raz jeszcze za porady!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.