Colonel Napisano 5 Kwietnia 2016 Napisano 5 Kwietnia 2016 Hej. Mam pytanie odnośnie odległości zawiasów od podsiodłówki (zawieszenie vpp). Rama właśnie mi wróciła z serwisu i zauważyłem, że jeden zawias jest o 2mm bliżej rurki. Czy to normalne zjawisko (rama nie ma jeszcze założonego dampera). Rama to Cube AMS.
tobo Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Dlaczego zawias jest bliżej rurki? AMS to chyba nie jest virtual tylko czterozawias z horstem. W serwisie robiono coś przy łożyskach? Zrób zdjęcie.
Colonel Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Napisano 6 Kwietnia 2016 AMS to chyba nie jest virtual tylko czterozawias z horstem.No możliwe - ja z tym zawsze mam problem co jest czym Dlaczego zawias jest bliżej rurki? Albo dlaczego drugi zawias jest za daleko od rurki (bo szczerze mówiąc nie wiem czy jeden jest za blisko, czy drugi za dalego). Zdjęcie zrobię jak tylko będę w domu. Czy tak różnica może wynikać np: ze złego dokręcenia. Ramę mieli sprawdzić i wyczyścić przy okazji (łożysk chyba nie wymieniali) bo jakieś grosze płaciłem.
tobo Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Na razie to nic sensownego nie można powiedzieć bo z Twojego opisu ciężko zrozumieć na czym polega problem. Który zawias? Chodzi o ten sam przegub po prawej i lewej stronie na tej samej osi obrotu? Rama ma łożyska zamontowane po prawej i lewej stronie od osi roweru, na których obracają się poszczególne "zawiasy".
Colonel Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Napisano 6 Kwietnia 2016 darmowa galeria allegro 1 - jest bliżej rury 2 - jest dalej 2 jest o 2/3mm bardziej oddalona od podsiodłówki w stosunku do 1.
Colonel Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Napisano 6 Kwietnia 2016 Odkręciłem i przykręciłem zawiasy samemu, zamontowałem damper. Zrobiłem domowej roboty szczelinomierz z kart do gry i różnica pomiędzy jedną i drugą stroną wynosi poniżej 1mm.
Rulez Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 To normalne, te elementy nie są ze sobą połączone, a wykonanie tańszych ram Cube to nie szczyt precyzji. Bardzo możliwe, że po założeniu dampera ta różnica się zmniejszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.