Skocz do zawartości

[rama]FS odległość zawiasów od ramy

Colonel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej. Mam pytanie odnośnie odległości zawiasów od podsiodłówki (zawieszenie vpp). Rama właśnie mi wróciła z serwisu i zauważyłem, że jeden zawias jest o 2mm bliżej rurki. Czy to normalne zjawisko (rama nie ma jeszcze założonego dampera). Rama to Cube AMS.

Napisano

Dlaczego zawias jest bliżej rurki? AMS to chyba nie jest virtual tylko czterozawias z horstem. W serwisie robiono coś przy łożyskach?

Zrób zdjęcie.

Napisano

AMS to chyba nie jest virtual tylko czterozawias z horstem.
No możliwe - ja z tym zawsze mam problem co jest czym  :sweat:

Dlaczego zawias jest bliżej rurki?
Albo dlaczego drugi zawias jest za daleko od rurki (bo szczerze mówiąc nie wiem czy jeden jest za blisko, czy drugi za dalego). Zdjęcie zrobię jak tylko będę w domu. Czy tak różnica może wynikać np: ze złego dokręcenia.

Ramę mieli sprawdzić i wyczyścić przy okazji (łożysk chyba nie wymieniali) bo jakieś grosze płaciłem.

Napisano

Na razie to nic sensownego nie można powiedzieć bo z Twojego opisu ciężko zrozumieć na czym polega problem. Który zawias? Chodzi o ten sam przegub po prawej i lewej stronie na tej samej osi obrotu?

Rama ma łożyska zamontowane po prawej i lewej stronie od osi roweru, na których obracają się poszczególne "zawiasy". 

Napisano

Odkręciłem i przykręciłem zawiasy samemu, zamontowałem damper. Zrobiłem domowej roboty szczelinomierz z kart do gry i różnica pomiędzy jedną i drugą stroną wynosi poniżej 1mm.

Napisano

To normalne, te elementy nie są ze sobą połączone, a wykonanie tańszych ram Cube to nie szczyt precyzji.

Bardzo możliwe, że po założeniu dampera ta różnica się zmniejszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...