Skocz do zawartości

[damper] jakie tłumienia do dampera

Maciek226

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam , mam obecnie meridę one twenty z foxe który już obecnie powoli dogorywa przez przetarcie i zaniedbania serwisowe poprzedniego serwisu , naprawa została wyceniona na ponad 400zł
a w uk znalazłem rock shoxa za 50 funtów czyli ok 300zł
więc w związku z tym mam pytanie czy będzie on pasował ?? obecny fox ma oba na poziomie medium , nie wiem jakie to ma znaczenie przy rock shoxie , nie che żeby sie okazało że nowy damper będzie przelatywał cały skok przy małym krawężniku albo że przy 1-2 metrowym skoku będzie sie niewiele uginał
http://www.rczbikeshop.com/en_ue/rockshox-rear-shox-ario-2-r-190mm-hardware.html#  - link do dampera

Napisano

nie wiem czy to się aplikuje do damperów, ale amortyzatory manitou mają budowę prostszą niż budowa cepa ;) a na pewno nie ma tam żadnej "komory azotowej" zresztą ponad 70% powietrza to azot ;)

• Mod Team
Napisano

Piciu, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Amortyzatory a dampery to dwie różne konstrukcje. Druga sparwa- Autor pisze o tłumieniu kompresji, a nie powrotu.

Ten Aroi to wersja bez jakiejkolwiek blokady czy platformy- będzie bujać w czasie pedałowania.

Napisano

przecież napisałem że nie wiem jak z damperami- nigdy na oczy nie widziałem wnętrza dampera manitou ;) ale tak czy siak tłumienie kompresji czy powrotu ustawia się według własnych preferencji(no i każdy damper działa trochę inaczej), ten radium blokuje się chyba na sztywno więc z bujaniem nie powinno być problemu.

Napisano

nie chce blokady na sztywno , najbardziej mi pasuje obecna blokada w foxie która bardzo mocno zwiększe tłumienie i przy mocnym uderzeniu się ugnie i zamortyzuje

Napisano

sprzedawca pisze ze z nowego roweru a więc powinien to być teoretycznie nowszy model- z zaworem blow off opartym na shimach (dobrze myślę ze działa to jak abs+? jeśli tak to można wewnętrznie zmienić siłę potrzebną do pracy zablokowanego dampera)

• Mod Team
Napisano

Miejcie na uwadze fakt,że tłumiki OEM ( czyli montowane w rowerach pzrez producentów) mają zazwyczaj zaworowanie dopasowane do charakterystyki ramy i może różnić się budowa od wersji Box.. Nie mamy pewności,że charakterystyka roweru BTwin ( z którego jest Radium) będzie pasowała do meridy.Onetwenty wymaga stosunkowo mocnego tłumienia w środkowej części skoku i niezbyt toleruje liniowe działanie tłumika.

Nie wiem,jak Radium,ale Mcleod bardzo dobrze pracuje z One Twenty- niestety to nie ten zakres cenowy.

Napisano

nie chce dawać ok tysiąca zł za sam damper do ramy którą kupiłem za niewiele więcej i chce wymienić za 2-3 sezony , na razie szukam czegoś typu monarch / ario ale mało jest ich w długości 190mm a 200 może być już zbyt wiele do tej ramy , plus zaworowanie żeby nie przy dobrym sagu nie przelatywał całego skoku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...