Legion84 Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Witam, mam "problem" ze swoją sigmą. Zakupiłem ja w poprzednim roku i działała bez problemu. Pod dłuższej przerwie, wybrałem się na przejażdżkę i w porównaniu do endomondo licznik zaniżył mi długość przejazdu o ok 1 km. Nie przejmowałem się tym, bo "endo" nie zawsze dobrze pokazywało. W niedzielę jechałem maraton w Legionowie i tutaj różnica na 24 km trasie wyniosła już ok 4km. I teraz pytanie czy jest to tylko jakieś "rozregulowanie" i wystarczy ponownie wpisać poprawny obwód koła czy może jednak jakaś grubsza sprawa i należy oddać do serwisu na gwarancji? Mieliście podobny problem? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 5 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Licznik zlicza impulsy z magnesu i mnoży przez wpisany obwód koła. Albo wpisany obwód jest zły albo magnes za daleko i nie zawsze daje sygnał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 michuuu w tamtym roku był ustawiany licznik i pokazywał wszystkie dane prawidłowo. Nic nie było zmieniane od tego czasu, jedynie zdejmowane było przednie koło w celu przewiezienia roweru. Ale taką czynność zdejmowania koła wykonywałem również w tamtym roku i wszystko było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Dostałeś odpowiedź. Albo źle wpisany obwód koła, albo magnes za daleko i nie zawsze zliczane są impulsy. Różnice między licznikiem a endo będą zawsze, ale wyłącznie w drugą stronę, bo koło pokaże dokładny dystans a endo zawsze odrobinę okraja przez zaokrąglenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Wiem, że otrzymałem odpowiedź. Nawiązałem do złego ustawienia obwodu koła - ustawiany był w poprzednim roku i wskazywał odpowiednio, nie zmieniałem nic. Wychodzi na to, że magnes się przesunął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 5 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Wychodzi na to, że magnes się przesunął Przy zdejmowaniu koła może się magnes przestawić, czasami się przestawi od uderzenia o krzak, gałąź. Jedyna sensowna przyczyna to położenie magnesu.i/lub odbiornika na amorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.