Skocz do zawartości

[Licznik] Sigma BC1009 - rozregulowanie

Legion84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam "problem" ze swoją sigmą. Zakupiłem ja w poprzednim roku i działała bez problemu. Pod dłuższej przerwie, wybrałem się na przejażdżkę i w porównaniu do endomondo licznik zaniżył mi długość przejazdu o ok 1 km. Nie przejmowałem się tym, bo "endo" nie zawsze dobrze pokazywało. W niedzielę jechałem maraton w Legionowie i tutaj różnica na 24 km trasie wyniosła już ok 4km. 

I teraz pytanie czy jest to tylko jakieś "rozregulowanie" i wystarczy ponownie wpisać poprawny obwód koła czy może jednak jakaś grubsza sprawa i należy oddać do serwisu na gwarancji? Mieliście podobny problem?

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Licznik zlicza impulsy z magnesu i mnoży przez wpisany obwód koła. Albo wpisany obwód jest zły albo magnes za daleko i nie zawsze daje sygnał.

Napisano

michuuu w tamtym roku był ustawiany licznik i pokazywał wszystkie dane prawidłowo. Nic nie było zmieniane od tego czasu, jedynie zdejmowane było przednie koło w celu przewiezienia roweru. Ale taką czynność zdejmowania koła wykonywałem również w tamtym roku i wszystko było ok.

Napisano

Dostałeś odpowiedź. Albo źle wpisany obwód koła, albo magnes za daleko i nie zawsze zliczane są impulsy. Różnice między licznikiem a endo będą zawsze, ale wyłącznie w drugą stronę, bo koło pokaże dokładny dystans a endo zawsze odrobinę okraja przez zaokrąglenia.

Napisano

Wiem, że otrzymałem odpowiedź. Nawiązałem do złego ustawienia obwodu koła - ustawiany był w poprzednim roku i wskazywał odpowiednio, nie zmieniałem nic. Wychodzi na to, że magnes się przesunął. 

• Mod Team
Napisano

W dniu 5.04.2016 o 06:08, Legion84 napisał:
Wychodzi na to, że magnes się przesunął

Przy zdejmowaniu koła może się magnes przestawić, czasami się przestawi od uderzenia o krzak, gałąź. Jedyna sensowna przyczyna to położenie magnesu.i/lub odbiornika na amorze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.