Skocz do zawartości
  • 0

Zmiana osprzętu w Arkus Beryl 290 disc

Gość MICHAŁ

Pytanie

Gość MICHAŁ
Napisano

Witam,

Od razu przyznam Wam rację, że nie powinienem go kupować, ale na początek miał wystarczyć. Niestety.

Interesuje mnie zmiana osprzętu na Alivio i tu się pojawia moja Wielka prośba. Z tego co się (słabo) orientuję wymiana samych przerzutek to za mało, a więc łańcuch i... Jeśli macie jakieś sugestie z ew. kosztami to będę wdzięczny. Pozdrawiam.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MICHAŁ
Napisano

Jak wygląda kwestia zmiany wolnobiegu na kasetę? Czy trzeba wymieniać całe koło? I jeszcze sprawa kompatybilności z tylnej z przednią, obecnie obie to shimano tourney. Na jakie najlepiej zmieniać aby nie generowac zbednych kosztów?

Pomocy!!!

Gość MICHAŁ
Napisano

Szczerze mówiąc nie został ustalony Chcę się zorientować co trzeba wymienić i dopiero poszukać cen konkretnych części. Z tego co się zorientowałem to np. taniej wyjdzie kupić koło niż piaste. Co do samej przerzutki tylnej wiele dobrego słyszał o Alivio 9 rz. do tego jak rozumiem łańcuch, kaseta, klamro-manetka bo mam M-310 7 speed, czy coś jeszcze?

I teraz przod, obecnie to shimano TX-51, manetka M-310 3 speed, mechanizm korbowy 42/32/22T. Co będzie współpracowało z nowym tyłem?

I jeszcze kwestia dobrania tylnego koła, w ogłoszeniach pojawia się informacja np. że pasuje do tarcz przykrecanych lub na 6 srób, nawet nie wiem jakie u mnie są tarcze? Jak to sprawdzić bo z dostępem do info producenta krucho podają tylko że hydraulika.

Napisano

Przód może zostać jeśli jest w dobrym stanie

I jeszcze kwestia dobrania tylnego koła, w ogłoszeniach pojawia się informacja np. że pasuje do tarcz przykrecanych lub na 6 srób, nawet nie wiem jakie u mnie są tarcze? Jak to sprawdzić bo z dostępem do info producenta krucho podają tylko że hydraulika.
centerlock_vs_6_bolt_1-620x270.jpg
Gość MICHAŁ
Napisano

Dzieki wielkie! Czy takie będzie pasowało: http://allegro.pl/nowe-kolo-tyl-29er-i6091343487.html#thumb/1

A co do przodu i ogólnie cslego roweru to stan bdb. zrobilem nim może 1 - 1,5 tkm. Ale osprzęt nie daje rady, za wolno zmienia biegi strzela i nie precyzyjny. Ustawianie i przestawianie nic nie daje.

Znalazłem kilka ofert ksset w zestawie z łańcuchem więc powinno pasowac do siebie, ale jak dobrać manetkę? Czy wystarczy że będzie Alivio i na 9 rz. czy jeszcze jakies parametry są ważne?

Jeszcze raz Dziękuję za pomoc i za podjęcie tematu☺

Pozdrawiam.

Napisano

Koło z linku nie będzie pasować bo jest na 6 bolt a beryl ma centerlock.

Przemyśl jeszcze zmianę napedu ma 8rz. niższe koszty i większa kompatybilność podzespołów.

Napisano

Znalazłem kilka ofert ksset w zestawie z łańcuchem więc powinno pasowac do siebie, ale jak dobrać manetkę?
Nie kupuj zestawu bo najczęściej w komplecie jest kiepski łańcuch. Lepiej trochę dołożyć i kupić jakiś lepszy łańcuch Connexa lub Kmc

Czy wystarczy że będzie Alivio i na 9 rz. czy jeszcze jakies parametry są ważne?
Jeśli chcesz napęd 9s to manetka wystarczy że będzie Shimano 9s.

Koło z linku nie będzie pasować bo jest na 6 bolt a beryl ma centerlock.
Według tego co udało mi się znaleźć ten rower ma właśnie 6 śrub ale możne niech autor się wypowie.
Gość MICHAŁ
Napisano

Dzięki Marcin9 za info.

Patrzyłem na aukcjach i wg. Twojej konfiguracji kaseta/łańcuch wcale drożej nie wychodzi.

Manetki rzadko trafiają się pojedyńcze (chyba, że lewa str.), a czy ma znaczenie rodzaj hamulców (v- ki i hydraulika)?

Koła też w pojedynkę używek mało, ale coś się znajdzie.

A co do 9s. vs. 8 s. no taniej, ale czy warto?

Zmieniając z kasety na kasetę to wg. tego co piszą za wiele zmieniać nie trzeba, ale z wolnobiegu to jak już modernizować to nie na rok (chociaż taniej jest)!!!???

Gość MICHAŁ
Napisano

Dzięki za sugestie☺ na razie wybrałem:

Piasta tył: shimano alivio FH M475 disc 6 śr. 36H RT ok. 90 pln

Kaseta: CS HG-400 Alivio 11-32T - 65 pln

Łańcuch: KMC X9. 93 L-116 - 39 pln

Problem mam z doborem przerzutki ponieważ nie wiem jakie:

- długość wózka (GS, SGS, SS)

- pojemność przerzutki (35-41, do 35, pow. 41)

- rodzaj mocowania (hak, śruba)

Jak będziesz miał chwilę to rzuć okiem czy dobry wybór i jaką przerzutkę zamówić.

Z góry Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Gość Artur
Napisano

A tak ogólnie to co jest z nim nie tak bo sam przymierzam się do zakupu tego modelu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...