kysior Napisano 4 Kwietnia 2016 Napisano 4 Kwietnia 2016 Witam Jestem w posiadaniu starego roweru Author Detroit. Kupiłem go nowego w 1997 roku, napęd jak do tej pory jest w całkiem niezłym stanie. Podczas serwisowania przed sezonem roweru stwierdziłem konieczność wymiany osi suportu wraz z łożyskami. Jest jednak problem z dobraniem czegoś w lokalnych sklepach - w dwóch nic mi nie dobrali Ale do rzeczy - pomożecie mi dobrac oś suportu (ewentualnie cały wkłąd suportu) przy następujących założeniach: Author Detroit '97 Korba z przodu Shimano FC-TS21 (z tego, co doczytałem, to z grupy Tourney 30 z tamtych lat) Największa zębatka 48 zębów. na kwadrat. Z tego, co doczytałem, prawdopodobnie występowała z suportem o oznaczeniu BB-CS12 - jednak nigdzie nie potrafię zaleźć dokładnych wymiarów. Rower wiekowy, ale wiąże się z nim wiele wspomnień, czuję się na nim wspaniale i nie chcę go zmieniać na nowszy. Od nowszych konstrukcji mam szosę. Z ciekawostek - taki stary, ma 7 biegów z tyłu i kasetę, nie wolnobieg Co wybrać - najlepiej w rozsądnych pieniądzach? Za chwilę pójdę do garażu, więc mogę przynieść oś suportu i podać dokładne wymiary - tylko powiedzcie co zmierzyć Co do wkładu suportu, to rozumiem, że muszę jeszcze kupić odpowiedni klucz do montażu? Ale lubię grzebać przy rowerze, więc się przyda. Tylko czy jest sens inwestować we wkład, czy może lepiej samą oś plus łożyska? Będę wdzięczny za pomoc.
piciu256 Napisano 4 Kwietnia 2016 Napisano 4 Kwietnia 2016 lepiej wkład- za 50zł kupisz już taki który posłuży lata musisz zmierzyć długość osi oraz najlepiej szerokość mufy
kysior Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Napisano 4 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedź. ten wytrzymał 19 lat, więc nie mam ciśnienia na cały wkład, chociaż jak się weźmie pod uwagę koszt osi suportu, łożysk i może czegoś jeszcze (simeringi na przykład?) to różnica topnieje. Dziś w sklepie usłyszałem, że skoro oryginalna oś suportu ma 124cm to wkłąd powinien być trochę krótszy - 122cm - tak się dobiera? Moja oś suportu nie jest symetryczna - więc również wkład nie powinien chyba być? Pomierzyłem oś - w załączniku wymiary, w skrócie: długość całkowita - 124,5mm, odległość między "konusami" - 52mm (46mm mierzone "wewnątrz), odległość od konusa do końca osi - 37,5mm z jednej strony, 35mm z drugiej.
Mod Team Puklus Napisano 4 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 4 Kwietnia 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.