Skocz do zawartości

[Rower]Skladak dla dziewczyny do 1000zl na ramie Kross A8

d.lisekt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Chcialbym zlozyc rower na ramie Kross A8. Udalo mi sie ja okazyjnie kupic za 80 zl (model z okolo 2008r? caly czarny z duzym napisem Kross) i do 1000zl nie liczac ceny ramy chce zlozyc cos sensownego co nada sie do bardzo lekkiego MTB. Czesci nowe i uzywane. Cena jest absolutnym maksem.
Potrzebuje pomocy w doborze niektorych czesci. 
Po pierwsze jaki amortyzator i stery do tej ramy? Myslalem o Suntourze XCM w jakiejs najtanszej wersji byle pasowala do tej ramy. XCR to juz chyba zbyt duzy koszt. 
Druga sprawa to naped. Z kaseta lancuchem i przerzutkami sobie poradze ale co z korba? Fajnie by bylo jednak cos HTII ale nie wiem czy nie wyjdzie zbyt drogo. Jakie inne rozwiazania sa trwale? 
Koła beda na Novatecach z mojego starego roweru, hamulce tak samo wiec z tym tez nie ma problemu. 
Poki co prosze o pomoc tylko w tych 2 rzeczach.

A tak poza tematem... Jak odzyskac swoje stare konto na forum ktore z powodu 2 letniej nieaktywnosci zostalo zawieszone? Admin wyslal mi wiadomosc ze w razie odblokowania konta mam sie z nim kontaktowac, ale jak skoro mam zablokowana mozliwosc wysylania wiadomosci a na maile nikt nie odpowiada?

Z gory dzieki za pomoc :)

Napisano

Ja bym rozważył na Twoim miejscu sztywny widelec, można znaleźć trochę fajnych, rower z jednym z nich będzie lepszy od takiego z podstawowym suntotourem. Korbę dałbym jednak octalink, trwałe rozwiązanie i podobno wytrzymalsze, a przy okazji tańsze.

Napisano

Zdaje sobie sprawe ze ten XCM pojezdzi moze z rok czy dwa i bedzie do zmiany ale od czegos trzeba zaczac a sztywny widelec nie wchodzi w gre bo bedzie mi marudzic ze ja bola rece. Na pewno na kamienistych drogach czy dziurawych szutrach jakos zadziala. No chyba ze roznica miedzy XCM a XCR jest tak duza ze faktycznie warto doplacic. 

Napisano

Różnica jest kolosalna. Ja mam xcr, kolega xcm i wiem co mówię. Xcm tylko ma przypominać amortyzator, ale jego roli nie spełnia.

Napisano

Tu się nie wypowiem. Ja mam 4 lata Accent Airplane zintegrowane i cały czas są ok. Luzów nie ma, oporów nie stawiają. Te mogę polecić.

Napisano

Do czego będzie używany ten rower? Jeśli to nie zobaczy ani grama terenu, to wideł pokroju xcm czy starszy xcr (zakładam, że do 1000zł na całość gratów nie będziesz patrzył na xcr air, który będzie poprawnie działał) można kupić jedynie dla zaoszczędzenia pieniędzy, bo są tańsze nawet niż sztywny wideł... 

Amortyzator nie służy do tego żeby ręce nie bolały, a jeśli już to niedziałająca atrapa, której i tak nie ustawisz, guzik tu da...

Napisano

Jak napisałem w pierwszym poscie rower ma służyć do lekkiego mtb czyli teren, zjazdy, podjazdy może jakiś płaski maraton. Oczywiscie wszystko rekreacyjnie. Jeździła na moim gdzie mam zwyklego tyle że nowego xcra i bardzo się jej podobalo. naprawdę sztywny widelec odpada.

Co myślicie o napędzie? Najpierw myslalem o 9rz. ale taniej wyjdzie chyba jednak 8 plus jakieś klamkomanetki z niskiej polki?

Napisano

a może kup używane manetki, łańcuch i kaseta to różnica 10zl, przerzutka może być 8rz bo jej nie obchodzi ile jest biegów (o ile to nie 10+ ;) ) zresztą przerzutkę też można kupić jakąś deore po taniości z allegro

Napisano

No wlasnie wbrew pozorom wcale nie jest tak ladwo kupic cos uzywanego. Szukalem uzywanego napedu deore np i jest problem albo jest w kiepskim stanie. Chyba bede szukal kasety Acery 8 + lancuch, manetki widzialem nowki za 70 zl acery. Generalnie taniej mnie wychodzi nowa Acera niz uzywane deore.

Napisano

Trzy miesiące temu modernizowałem rower. Za manetki 3/2x 10 slx w stanie bdb zapłaciłem 60zł, tylna przerzutka xt 100zł, hamulce avid juicy 3 70zł, nowe klocki półmetaliczne na forum 20zł, więc nie mów że nie ma, tylko poszukaj, bo takie składanie ze słabych, nowych część sensu nie ma wcale.

Napisano

No zgadzam się ale wczoraj szukałem i generalnie nic nie było ciekawego. Jak widzę że jakies przerzutki deore zorane są na licytacji od stowy to jak dla mnie śmieszna cena. W sumie żadnej konkretnej porady tu jeszcze nie dostałem a jak dostaje to wybiegaja poza budzet.

Napisano

Szukaj na olx, dzwoń do ludzi, prawie zawsze zejdą o te pare procent, potem poproś o wystawienie na allegro. W ten sposób kupujesz bezpiecznie i w dobrej cenie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...