Gość Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 Witam,używam od lipca zeszłego roku pedałów shimano PD-R540 z żółtymi blokami - wyglądają obecnie.. mało interesująco, więc wolę zapytać o poradę.Poniżej zdjęcie bloków, pod nim opis:Na czerwono: tego już u mnie nie ma, odleciało, lub zdarło się, pewnie przy wypinaniu.Na zielono: ten fragment lata, jeszcze nie cały przód, tylko jego bok, kwestia czasu, aż też "odleci".Czy mogę po tym wnioskować, że trzeba myśleć o nowych blokach?Zaznaczę, że nie mam żadnych problemów z niechcianym wypinaniem się - nic takiego nie występuje. Jedyne co zauważyłem, to czasami na jednej stronie nieco utrudnione wpinanie.. chyba właśnie przez to, że kawałek żółtego elementu sobie lata i utrudnia wpięcie (acz nie mam pewności). Oczywiście gdy bloki są np. zabrudzone, dostanie się tam błoto i piasek, to wpinanie bywa niemożliwe, no ale to jest dla mnie w pełni zrozumiałe - wystarczy wyczyścić i gra. Czy więc trzeba się przejmować tymi elementami, czy można je sobie zupełnie darować i myśleć o wymianie dopiero, gdy zaczną się wypinać?
Mod Team Maniak Napisano 3 Kwietnia 2016 Mod Team Napisano 3 Kwietnia 2016 Wspomniane elementy służą głównie do chodzenia oraz zabezpieczają część roboczą przed ścieraniem, problem robi się gdy zacznie ścierać się czubek i próg, odpowiadające za wpinanie (czarny plastik) wtedy zaczyna burzyć to prawidłowe działanie całości. Niemiłym zjawiskiem jest również sytuacja gdy oderwie się tylko jeden z zaznaczonych na czerwono, stopa traci podparcie i przekrzywia się nienaturalnie, znika wszelki komfort przemieszczania się, choć i bez tego jest dyskusyjny.Brak żółtych gumek na samo działanie bloków nie ma wpływu ale bezpośrednio wpływa na ich dalszą żywotność.Dla własnego komfortu proponuję nabyć nowe i w miarę możliwości unikać chodzenia w nich więcej niż jest to koniecznie, mocno przedłuża to ich żywotność. Pozdr. J.
Gość Napisano 4 Kwietnia 2016 Napisano 4 Kwietnia 2016 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź i rozwianie wszelkich wątpliwości
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.