Skocz do zawartości

[Nadmiar płynu w układzie]

Panek1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z jednym hamulcem, wygląda na to że jest w nim za dużo płynu. Klocki tra o tarczę równomiernie w trakcie jazdy. Po zdjęciu kola i klocków, próba wcisniecia tloczkow nic nie daje, a jak wcisne jeden, to drugi się wysuwa. Zapieczone więc nie są. Próbowałem regulować według poradnika z forum, ale wydaje mi się że to kwestia nadmiaru płynu. Stąd pytanie, jak spuscic trochę płynu i +- ile?

Napisano

Jaki to hamulec? Shimano? Avid?

Jeśli Shimano to odkręcasz odpowietrznik/port na klamce, delikatnie wciskasz tłoczki, obserwujesz czy płyn wypływa, zakręcasz.

Jeśli Avid to robisz to samo z tym że przyczyna nadmiaru płynu w układzie może być dwojaka: albo nadmiar przy zalewaniu lub spuchnięcie uszczelek. To drugie wskazuje na potencjalną rychłą możliwość wykolejenia się hamulca czyli jego serwisu z wymianą gum lub kupna nowego.

• Mod Team
Napisano

Ostatnio nagminnie spotyka się przelane hamulce. Nowe oczywiście. Zazwyczaj wystarczy tylko popuścić śrubę w klamce, wcisnąć tłoki i zakręcić śrubę.

albo nadmiar przy zalewaniu lub spuchnięcie uszczelek.

Jest 3 bardzo częsta przyczyna przy DOTowcach. Jak myślicie, czemu zaleca sie wymianę płynu DOT co 2 lata a najlepiej robić to co rok ? Bo to ... bardzo higroskopijny płyn. Zachłanna bestia chłonie wodę.

A jak myślicie co sie dzieje w układzie jak w pełni zatankowany hamulec Zassa sobie wodę ? No co, robi sie ciasno :P A zassa na pewno. Problem ten tak strasznie nie występował kiedyś? Czemu, bo hamulce zalewało sie DOTem 3. On nie jest az tak uszczelkolubny, wodolubny i agresywny, w przeciwieństwie do 5.1 którym zalewane są w większości hamulce avida.

Dodać należy też ze jakość uszczelnień obecnie pozostawia wiele do życzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...