Paweł 13 Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 witam dziś odebrałem rower z serwisu rzeby mi korbe ... i koła wycentrowali ale gostek powiedział ze cos tam w piaście niegra więc wymienił mi oś piasty no i wszystko OK(do czasu) no więc skoczyłem pare razy z takiej małej hopki iiii...no zajś koło zaczeło mi latać na boki chodzi mi oto że jak chwyce za koło i nim na boki poruszam to lata mi a kolegom nie i tu sie pojawia moje pytanie co jest grane ????????? HELP POZDRO I LICZE NA WAS
uchmanek Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 wroc do serwisu, a jak nie chcesz to rozbierz piaste, przekonasz sie organoleptycznie . byc moza os pekla.
krawiec91 Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 Po prostu twój rower nie jest przeznaczony do skakania, niestety. Według mnie jak skakałeś to mogła ci się wykrzywić ośka i przez to ten luz. Masz do wyboru - albo wymienić piastę na jakąś mocniejszą, albo spróbować kupiś jakąś sztywniejszą oś, albo przestać skakać, ale tego pewnie nie chcesz robić
Paweł 13 Napisano 30 Sierpnia 2006 Autor Napisano 30 Sierpnia 2006 ale moge na tym jeździć ? nie zajade nic? edit: musze jeszcze rok na tym biku pojeździć a potem nowy w lipcu wiec niechciałbym nic wymieniać a nowy bedę szanować 0 skakania
marekdz43 Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 Ja na twojim miejscu bym rozkręcił i nie zdziwił się jak ci kulki wrecz sie wysypią w cześciach.Być moze żle w serwisie zkontrowali i te stoczki ci kulki posciskały i wszystko sie rozpierniczylo wewnątrz.Jak tak to Piasta do wymiany ,bo bieżnie też musisz mieć zajechane.pozdro
Wawrus Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 mogą to być łożyska Ja tak kiedys miałem.Wymienili łożyska i było ok
GZA20 Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 [piasta]koło lata co sie dzieje?------> Twoj bajk zamienia sie w statek kosmiczny A tak na powaznie pewnie masz jedne z tańszych piast na pewno nie przystosowanych do obciążen jakie panuja przy skakaniu. Pewnie łożyska się rozleciały i taki masz efekt "lewitacji"
Ufoludek Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 A może poprostu poluzowały ci sie kontry. (takie, zazwyczaj cienkie nakrętki z dwóch stron koła) ja bym na twoim miejscu najpierw to sprawdził. Nimi się ustawia nacisk na kulki w piaście. Jak dokręcisz za mocno to koło nie bedzie się kręcić a jak za mało to właśnie bedzie latać. Może to poprostu to, mi to sie już kilka razy w zyciu zdazyło. A jak nie to rozkręc piaste i zobacz. Jeżeli kulki się posypały to nie problem. Bierzesz jedną idziesz do sklepu (samochodowy, rowerowy) i kupujesz wianek z takimi kulkami, wkładasz nowe i śmigasz dalej. A jeżeli coś więcej to piasta raczej na złom
krutki14 Napisano 3 Września 2006 Napisano 3 Września 2006 możesz rozkręcic piaste i zobaczyc co sie tam stało. ja kiedys mialem taka sytuacje na starym biku że zjechalem sobie z małej góreczki i tak po prostu ośka mi pękła powysypywały sie kulki z łożyska i musiałem prowadzić rower do domu na piechte :angry: tylko jak bedziesz rozbierał to pamiętaj jak to robisz zeby później czegoś nie pomieszać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.