Skocz do zawartości

[korba] dziwne opory na korbie

betonowaszosa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Łożyska nie są w tej samej płaszczyźnie, to może być powód. Jaki przebieg ma rower?

Miałem u siebie opór po zamontowaniu korby HT. Olałem sprawę. Opór zniknął po kilkudziesięciu km.

Napisano

Niestety korby z zewnętrznymi łożyskami nigdy nie będą się kręcić tak jak klasyczny suport . 7 - 8 obrotów to max - tak czytałem i takie są moje doświadczenia . Jednak  taką korbę można ,,rozkręcić " jednym palcem więc jako opór przy pedałowaniu nie ma to znaczenia .

Inna sprawa czy łożyska są dobrze osadzone . Ja pierwsze łożyska , montowane w serwisie ( ! ), zajechałem bardzo szybko . Nie pamiętam po jakim czasie i po ilu km - dawno to było . Okazało się że przed montażem rama nie była ,, planowana " , a to trzeba koniecznie zrobić .

Jeśli twoje łożyska zaczną się zacierać albo łapać luzy to trzeba planować ramę ( i wymieniać łożyska ) jeśli nie to olej sprawę .

Jeśli rower jest nowy i na gwarancji to może warto pojechać do serwisu - na filmie korby robią chyba 3-4 obroty . Tyle robiły moje przed planowaniem .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...