xmanteam Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników pomoże , a mianowicie tylne koło niestety jest w trybie ciągłym hamowane przez zacisk hamulca. Oczywiście da się jechać ale jest to bardziej męczące . Zdjąłem koło , wyjąłem klocki, przetarłem papierem ściernym i nic, chciałem trochę rozepchać śrubokrętem ale nic nie dało, mam wrażenie ze jeden z tłoczków jest znacznie bardziej wysunięty od drugiego ( ale może tak ma być ?)W każdym razie rower nowy, przejechane około 80 km. Jak oddam do serwisu tera gdy zaczyna się sezon to 1,5 tyg z głowy .Może ktoś ma pomysł na ten hamulec ? Z przodu jest ok, klamka głębiej wchodzi niż w tylnym , siła hamowania trochę słabsza. Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez durnykot pkt 2b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Z przodu jest ok, klamka głębiej wchodzi niż w tylnym , siła hamowania trochę słabsza. Skok klamki powinien mieć ze 2 cm albo i mniej więc możliwe że masz zapowietrzone. Co do cofania tłoczków - one wracają na pozycję "ocieranie"? Jeśli tak to możliwe , że masz za dużo płynu w układzie. mam wrażenie ze jeden z tłoczków jest znacznie bardziej wysunięty od drugiego ( ale może tak ma być ?) Powinny iść równo. Winny może być syf lub uszczelki - jeśli jeździłeś po mrozach. Po za tym promax nie jest według mnie dobrym producentem hamulców jakichkolwiek. Może wystarczy wyregulować hamulec? Taka najprostsza metoda to poluzowanie zacisku , zaciśnięcie hamulca kilka razy i dokręcenie. Nie zawsze jest bez ocierania potem , z tym że minimalnym. Jeśli chcesz ustawić "profesjonalnie" to spójrz w zacisk , ustaw tak aby odległości między klockami były równe i przykręć bez ruszania zacisku. Z początku nie jest łatwo ale wprawę nabierzesz dość szybko. Tak btw - nie jesteś pierwszą osobą która skarży się na te hamulce. Po za tym popraw temat , punkt 2b regulaminu. Dodaj [ ] do nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kool Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Te hamulce to porażka pisałem nawet do sprzedawcy,pierw za dużo płynu było+ gumowata praca hamulca , przy próbie rozepchania tloczkow w tyl hamulcu tloczki ponownie wracały, pomogło odkrecenie odpowietrznika może źle zrobiłem bo nacisnalem w tym czasie na klamkę, która zrobiła się jeszcze bardziej gumowata... Ogólnie porównując do hamulców które mam w drugim rowerze to niebo a ziemia ,oczywiście shimano wygrywa z siłą hamowania.(pisze na razie o przednim bo tylny pewnie jest zapowietrzony) Ciekawe czy pasuje zestaw odpowietrzania od avida. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Raczej nie pasuje ale do Shimano można używać strzykawek i wężyki. Trzeba było odkręcić w klamce i wtedy rozepchać, wyciekło by górą i bez zapowietrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi