Skocz do zawartości

[strava] gubi kilometry

alagor96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@@mklos1, Mądrze mówisz, ale dlaczego problem zdarza się na czterech różnych telefonach, w różnych miejscach, czasie? Auto pauza to dla mnie najbardziej oczywisty powód, jednak wszystko to jakieś dziwne.

Napisano

Trochę się wtrącę.

Aplikacje typu endomondo, strava itp. są to "protezy" programów logujących trasę, które są instalowane na "protezach" odbiorników GPS.

Ja traktowałbym używanie telefonów i tych aplikacji jaką swego rodzaju zabawę i nie oczekiwałbym ani super dokładności ani niezawodności.

Mam w domu dwa iphon'y 4s. oba nie są zapchane śmieciami. Używam telefonu do rozmów, smsy, kilka użytkowych aplikacji. Na obu wolne jest po około 50% pamięci, nic się nie wiesza. Na jednym endomondo działa bez problemu, na drugim są problemy z komunikacją GPS, jednego dnia zrywa, na trasie robi "długie kreski", innego dnia działa bez problemu. Na obu telefonach mam również zainstalowane Here Maps z zestawem ofline map Europy - w tym przypadku oba telefony działają normalnie...

Urządzenie jakie mam i jakiemu mogę zaufać w rejestrowaniu trasy to stary Garmin Etrex Legend - las, kaniony, chmury, wysokie temperatury, niskie (już nie raz musiałem lód z szybki zdrapać aby coś zobaczyć) a on działa :-)

Napisano

Pisałem tu o dedykowanym urządzeniu GPS w moim przypadku Etrexie  ale to temat o zawiechach Androida....

Mimo tego...

Powtórzę się  - chcecie mieć cały trening , jazdę w jednym kawałku trzeba wziąć do ręki urządzenie GPS (zegarek treningowy, licznik rowerowy,turystyka )  - nie telefon !

Ci którym naprawdę zależy na archiwizacji i dokładności zebranych danych wiedzą czego użyć.

Ja się skutecznie wyleczyłem ze smartfona do logu trasy.

Dziś na prawie 30km GPS Garmina urwał mi całe 70 metrów w porównaniu do licznika.Tak dużo ? NIE.

A to że trzeba "ręcznie" po jeździe importować plik GPX do Stravy czy Endo - jaki to kłopot ? Są sprzęty które nawet to zrobią za nas.

Moduł GPS jest dodatkiem do smartfona takim samym jak latarka czy aparat .

W jednym działa lepiej w innym gorzej.

Napisano

No proszę Cię, od początku 2013 roku używam telefonu i nie mam z tym problemu, 19 000km zarejestrowanych. Z czego nawet 0.5% nie znajdziesz błędnych a jak już to z mojej winy.

Za to w między czasie popsułem trzy kablowe liczniki, teraz jeżdżę z samym telefonem.

Napisano

Super, tylko czemu porównujemy "pełny" i samodzielny moduł GPS do urządzenia AIO ? To nie ma sensu. Rozmowa wyjdzie rzeka, nie wnosząc nic do tematu. 

Mam to samo zdanie co @mant3z, ale wracając do tematu to bardziej bym doszukiwał się błędu w wersji androida (tylko ch nie szukajcie, szkoda czasu) która koliduje może w wyższą wersją aplikacji. Spróbuj może wcześniejszych wersji Stravy https://strava.en.uptodown.com/android/old

Napisano

I tak się można kąpać w rzece-temacie zmieniając telefony, wersje andka ,wersje aplikacji , mnogość zmiennych testować ,nerwy strzępić... itp,itp zamiast kupić co trzeba i mieć z bani.

Koledzy , telefonem się dzwoni, aparatem foci a latarką w ręku świeci, gps-em nawiguje...

Wszystko w jednym pudełeczku to zabawna proteza jakże czasem kapryśna.

PS

Chociaż pomysł @Dziubka nawet ma sens ...ale skąd wiedzieć co z czym ?

Napisano

@wszyscy_fani_samodzielnych_gps'ów. Fajnie że macie takie urządzenia. Też cieszymy się razem z Wami, ale Wasze posty nie wnoszą nic do tematu.

@@alagor96, Faktycznie dość ciekawa sprawa, ale prawdopodobieństwo, że ujawnił się jakiś bug aplikacji i Twoi koledzy są jedyni na świecie, którzy tego bugu doświadczają jest raczej mało prawdopodobne. Problem jest zbyt oczywisty, by został pozostał niezauważony przez innych i nierozwiązany, tym bardziej, że jak piszesz, wystąpiło to na czterech teoretycznie niezależnych telefonach. Ostatnio (chyba w przeciągu miesiąca) były jakieś update'y Stravy. Może bug jest świeży i dopiero update wyjdzie. Warto spróbować starszej wersji. Bieżąca jest 4.14.0.

Napisano

I tak się można kąpać w rzece-temacie zmieniając telefony, wersje andka ,wersje aplikacji , mnogość zmiennych testować ,nerwy strzępić... itp,itp zamiast kupić co trzeba i mieć z bani.

Koledzy , telefonem się dzwoni, aparatem foci a latarką w ręku świeci, gps-em nawiguje...

Wszystko w jednym pudełeczku to zabawna proteza jakże czasem kapryśna.

PS

Chociaż pomysł @Dziubka nawet ma sens ...ale skąd wiedzieć co z czym ?

No to chyba już koledze podziękujemy, smartfon nie jest telefonem. Zajrzyj do środka z jakich komponentów jest zbudowany.

Oczywiście daje Ci możliwości wykonywania połączeń ale to nie czyni go telefonem.

Nie zapomnij, że nie każdego stać na samodzielne GPS bo taki kurde mamy klimat nad Wisłą, mało kogo stać na takie drogie gadgety.

Tanie GPS'ki? Nawet nie przytaczaj takiej opcji, są nie warte swoich pieniędzy bo każdy smartfon da Ci więcej możliwości.

Niektórzy muszą się po prostu nauczyć, że smartfony z tańszej półki po prostu systemowo i softwerowo muszą być zadbane.

Sam niedługo stanę się posiadaczem Lezyne Super GPS ale nie zamierzam w ogóle ani hejtować smartfonów ani z niego rezygnować.

Także zamiast za przeproszeniem pieprzyć farmazony lepiej zamilczeć.

Napisano

@@mant3z, Dokładnie, mi osobiście wystarcza licznik, strava jest jedynie motywatorem i możliwością rywalizacji oraz zobaczenia gdzie jeżdżą znajomi. Poza tym co mam niby zrobić? Powiedzieć znajomym, że kupują garmina, albo wypadają z teleturnieju? No i na koniec, wcale bym się nie zdziwił, gdyby takie problemy miał właśnie garmin.

Napisano

@alagor96, może odinstaluj z tel wszelkie aplikacje nawigacyjne i zainstaluj orux, w tej aplikacji w ustawieniach można dopasować sobie próbkowanie gps.

Z telefonu bez problemu wyślesz sobie GPX na stravę przez dropboxa albo google drive.

Dodawanie geoportalu

Potrzebujecie aplikacji Oruxmaps
Następnie trzeba stworzyć plik 
wms_services.xml
wklejacie ten kod do środka
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<wms_services>
   <wms>
      <name>GeoPortal TOPO</name>
      <uid>1002</uid>
      <desc>Mapy topograficzne Polski</desc>
      <url><![CDATA[http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/TOPO/MapServer/WMSServer?]]></url>
      <minzoomlevel>14</minzoomlevel>
      <maxzoomlevel>16</maxzoomlevel>
      <version>1.3.0</version>
      <layers>Raster</layers>
      <coordinatesystem>EPSG:4326</coordinatesystem>
      <format>image/png</format>
      <cache>1</cache>
   </wms>
</wms_services>
Ładujecie plik do:
Wasz tel\\oruxmaps\mapfiles\
Restartujecie aplikację, np poprzez Opcje>>aplikacje>>wymuś zatrzymanie
Odpalacie aplikację w telefonie i ładujecie mapy z opcji WMS, geoportal pojawi się na liście.
Od tej pory wystarczy tylko net w lesie, na każdej grze macie rastrowe mapki gdziekolwiek jesteście :)
HAVE FUN!

MXIuAv9.png
Napisano

Dlaczego zapisany ślad przez smartfona pokazuje że latam nad domami gdy zwyczajnie jadę drogą ?

Dlaczego zapisany ślad na rondzie jest kwadratem lub co gorsza prostą na skróty ?

Ile miesięcznie / rocznie tracimy na dystansie i czasie po takich zagrywkach smartfonów (bo nie telefonów :thumbsup: )

Mnie to się zdarzało nagminnie - dlatego też mam najtańszego Etrexa za 350 zł jako logeer i licznik,bo żyję właśnie nad Wisłą w gównianym klimacie.

I dziś znów zapisałem jazdę aplikacją i znów do bani .Proste nad blokami w śladzie i kwadratowe ronda :w00t:

Nie rozumcie mnie źle - nie jestem Garminowym snobem obwieszonym topowymi EDGE'ami.

Telefo...wróć smartfony mi się nie sprawdziły - kupiłem najtańszy GPS. :thumbsup:

Tyle.

Pozdrówki.

Napisano

Dlaczego zapisany ślad przez smartfona pokazuje że latam nad domami gdy zwyczajnie jadę drogą ? Dlaczego zapisany ślad na rondzie jest kwadratem lub co gorsza prostą na skróty ?

Bo w smartfonie nie ma miejsca na koszerną antenę GPS.

Ile miesięcznie / rocznie tracimy na dystansie i czasie po takich zagrywkach smartfonów (bo nie telefonów :thumbsup: )

Czy ma to jakieś znaczenie, że zgubisz "parę metrów"? Ja używam smartfona do logowania trasy od dobrych 3 lat. Statystycznie różnica wskazań jest mniejsza niż 5% względem tradycyjnego licznika.

Napisano

Ostatnio na 132 km zgubiłem na łukach 960 metrów. Więc poniżej procenta.Z tego się cieszę.

Mogłoby być jeszcze dokładniej mając wypasionego Edge za grubo ponad  tysiaka ale Etrex to nie sprzęt rowerowy i przede wszystkim nie obsługuje ANT+ więc nie ma czujnika na kole.

Patrz też wpis #15.

Koniec offtopu z mej strony .

Chętni do dyskusji ws. GPS  - nowy temat lub PW.

Dzięki ,

Pozdro :thumbsup:

Napisano

Dlaczego zapisany ślad przez smartfona pokazuje że latam nad domami gdy zwyczajnie jadę drogą ? Dlaczego zapisany ślad na rondzie jest kwadratem lub co gorsza prostą na skróty ?
 Bo masz kieski smartphone? U mnie zapis jest bardzo dokładny, więc tutaj problemu nie widzę.
Napisano

Kiepski smartfon też da radę, miałem Sony Xperia J i dawał radę ponad rok aż go zapaćkałem apkami i się zaczął krzaczyć :)

Kwadratowe ronda to nie wina smartfona a aplikacji rejestrującej, w oruxie możesz zmienić częstotliwość próbkowania i rondo nagle stanie się okrągłe.

Większość aplikacji stara się wykazać niskim zużyciem baterii dlatego próbkowanie ma większe odstępy czasowe. Tylko nieliczne aplikacje pozwalają to ustawić.

@ronina ma rację, Etix da radę ale to zawsze 350zł. We wszystkich jego wypowiedziach nie podoba mi się tylko samo hejtowanie smartfonów. Jasne, to kapryśne urządzenia ale da się z nimi funkcjonować komfortowo i bezstresowo.

Reasumując wszystko tak by odpowiedzieć na pytanie @alagor96

Kluczem do poprawnie działającego smartfonu jest:

-jak najmniejsza liczba apek działających w tle.

-jakiś cleaner ramu

-włączenie GPS na kilka minut przed wskoczeniem na rower

-smartfon musi widzieć chmurkę (nie z kieszeni bądź plecaka)

Zrobiłem test moim telefonem, wrzuciłem go na dno plecaka i rejestr stravą (normalnie rejestruję oruxem) :)

fTE3z9X.png

Ten sam tel w niedzielę zamontowany na mostku

Sja8weS.png

Napisano

Ładnie zabazgrane.Znam ten temat.

Ja nie hejtuje słuchawek. :woot: !

Przeciwnie ,nawet lubię moja Xperie L  , bo ...lubię .

Walnęła o glebę kilka razy i nic. Cieniutkie smarty ze szkła i "stali" mych kumpli potłuczone już dawno.

"L" robi niezłe foty jak na moje wymagania,dobrze gra,ma LocusaFree z mapami offline i takie tam ....

Ślady GPS rysuje fatalne a na tym mi zależy wyjątkowo - takiego mam dziwnego bzika.

Smartfony kolegów także rysują byle jak ( bo się przyglądam ich śladom) ale oni mają na to wy...Dystans się liczy i prędkość - nieważne że byle jak zarejestrowana .

A ci którym zależy na wynikach treningowych daaawno nie rejestrują telef... wróć smartfonami :thumbsup:

Ot co.

Pozdrawiam.

Napisano

To ja jestem jakiś dziwny bo wszystkie swoje treningi, interwałowe, tlenowe itp kontroluje smartfonem i nie mam z tym żadnego problemu. Wyniki treningowe jak i te na zawodach ciągle się poprawiają.

Proszę bardzo z dziś, 12x30

http://www.sports-tracker.com/workout/mant3z/5720eda5e4b09d894699b754

Fakt jest, że mnie stać na porządny sprzęt i taki sobie właśnie zamówiłem. Drugi fakt to, że od 2012go smartfon jak najbardziej mi pomagał.

Napisano

Niech spróbuje, jako update jest podany "Bug Fixes" więc szansa na poprawę jest. I niech autor też da znać czy testował wcześniejsze wersje apki Stravy.

Napisano

Wersja jest jakoś z lutego. Spróbuję nowszej, ale problem z testami jest taki, że błąd zdarza się rzadko, więc ciężko będzie od razu stwierdzić, czy już nie występuje. Ewentualnie spróbuję tego, co napisał @@mant3z,.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...