Skocz do zawartości

[strava] gubi kilometry

alagor96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie dotyczące stravy. Program ma bardzo dobre opinie i wszyscy są niby zadowoleni, ale znajomi maja z nią problemy. Mianowice zatrzymuje liczenie w jakimś punkcie trasy, potem wraca się do domu i okazuje się, że połowa kilometrów nie została zapisana. Telefony są rożne: Samsung s6, huawei p8 lite, dwa modele lg, więc prawie cały przekrój rynku. Teren to Mazowsze, sama Warszawa, pobliskie tereny i miejsca jakieś 80 km na wschód. Jak to jest, że aplikacja z takimi opiniami, tak słabo się sprawdza? 

Napisano

Bo trzeba sobie kupić GPS z prawdziwego zdarzenia a nie babrać się z gównem.

Sprawdzone na własnej skórze.

Na przykładzie apki Endomondo i Strava właśnie.

A dlaczego takie problemy ?

Zapytaj Androida a i nie zaszkodzi też przesłuchać w sprawie moduł GPS w smartfonie.

Fotka ,rozmowa i trening w pauzie albo całkiem zwieszony...Przerabiałem...

Tylko dedykowane urządzenie jest skuteczne np. Garmin Edge 520 ,gdzie masz od razu zrzut jazdy na Stravę.

Napisano

U mnie Strava działa perfekcyjne i nawet "podnosi się" w wypadku przerwania rejestracji trasy (zdarza się to u mnie gdy robię jakieś zdjęcie na trasie). W ciągu 1500km przejechanych na tej aplikacji nie miałem ani jednej niepełnej trasy, więc osobiście nie mogę powiedzieć o niej złego słowa (korzystam na telefonie Sony Xperia M2). Być może jest to jakaś nieaktualna wersja samej aplikacji lub... no nie wiem... 

Miałem ten sam problem z Endomondo - nagminnie przerywało rejestrację trasy w trakcie treningu i ostatecznie musiałem szukać alternatywy.

Napisano

Własnie u mnie działa dobrze, ale znajomym urywa kilometry, a jak oni przestana jej używać, to przestanie mieć sens. Jaka to przyjemność korzystać z takiej aplikacji samemu. 

Napisano

Problem może występować przy zatrzymaniu, później ślad gps potrafi wyrysować prostą krechę.

Rozwiązaniem może być ręczne zatrzymanie aplikacji i późniejsze jej wznowienie.

Napisano

tak jak pisałem,zacząłbym od sprawdzenia czy android pozwala stravie działać w tle.

ostatnio tak miałem

ja np. jadę 5km.,(wygaszanie mam po 30s.) strava wył. mi się po jakimś czasie..

wł. ponownie program(pozwalam mu działać w tle) i strava automatyczni przelicza sobie trasę od zgubienia sygnału do jego ponownego połączenia(nie liczy wtedy km.,tylko pokazuje prosta kreskę z ZEROWA prędkością i czasem)

edit. z automatyczną pauzą nigdy nie miałem problemu(miałem tylko w endomondo )

Napisano

@@vpablov, Możesz mieć rację, bo trasa zatrzymuje się zawsze w punkcie postoju. Tyle, że takie ręczne odpalanie przy każdym zatrzymaniu, szczególnie   w terenie może być strasznie denerwujące. Może wyłączenie auto-pauzy coś da?

Napisano

A nie używają jakichś śmiesznych taskkilerów albo odpowiedników tryb stamina z Sony, w którym to trzeba dodać aplikacje treningowe do listy wykluczeń, żeby nie były ubijane?

Że tanie telefony mają kiepski moduł GPS to się zgadzam, ale flagowce? Galaxy S6 i problem? Moim zdaniem mają nawalone jakimiś cleanerami i innymi badziewiami które są kompletnie nie potrzebne. Moja rada: wipe, wgranie tylko potrzebnych aplikacji i test. Wszystko będzie działać.

Ileż ludzi do mnie przyłazi z problemami z telefonem a tam po dwa jakieś śmieszne antywirusy, greenify i inne usypiacze procesów. Android sam sobie wszystko ogarnie a pakowaniu mu dodatkowych wspomagaczy tylko mu to utrudnia.

Napisano

Może tak być jak piszesz, tylko, że android zaraz nałapie tego g... przy okazji instalowania różnych programów.

Trzeba mocno uważać co się instaluje i dokładnie czytać jakie dodatkowe opcje instalujemy razem z programem głównym.

Być może autor tematu ma jakiś ulubiony usypiacz/cleaner, który zainstalował na wszystkich swoich telefonach.

Napisano

Bo to nie suplement diety GPS. :thumbsup:

Drogo?

Czy to aby nie kwestia odniesienia?

Napiszę tak.

Miałem takie same problemy ze sportowymi aplikacjami.Fony to  HTC i SONY.

Kumple kupili sobie Garminy 810. Ale ich stać.Mnie nie.

Życie.

Rozmyślałem jakiś czas nad logeerem GPS Holuxa RC -V 3000.

Rozmyślałem sobie - włączę toto ,pojeżdzę i plik gps importuję sobie do Endo .Super.

Potem w Decatlonie wpadłem na Garmina Etrexa 10 -  350zł.

Wiem ,prosty jak cep ,turystyczny bezmapowiec .... :verymad:

Ale ja potrzebowałem czegoś niezawodnego do dokładnego i nie przerywanego rysowania śladu GPS przejechanej drogi.

Etrex 10 to system GPS ,ruski Glonass i korekcja EGNOSS - 25 godzin działania na bateriach AA - power bank zbędny...

Jako że nie jestem jakimś PRO uznałem że dane z GPS mi wystarczą - 10'tka nie obsługuje ANT+ - więc nie ma czujników - to nie seria EGDE.

Zakupiłem Etrexa 10 i mam świetny GPS z wyświetlaczem z podświetleniem który działa dłużej niż chce mi się jeździć.

Dodatkowo idąc piechotą wkładam go w kieszeń kurtki.

Ślady rysuje idealne a mam na tym punkcie istnego hopla.

Po powrocie do domu plik gpx importuje sobie przez USB gdzie chcę - Endo ,Strava czy GPSies

Spyta ktoś  - a mapy ?

Mam offline  - w aplikacji Locus Free gdzie widać je na ekranie 5" smartfona lepiej niż na Garminie za 1700zł. :thumbsup:

Etrex służy tylko do logowania trasy  - robi to dokładnie i bez żadnych przygód. A przy okazji spełnia funkcję licznika rowerowego.

Jaka dokładność wobec licznika rowerowego  ? A taka - 20 metrów na 9 km, 110 metrów na 32 km....itp,itp...

:big.jpg

Tak bywało :

Ślad GPS z Sony Xperia L big.jpg

Tak jest :

Etrex 10  ten sam zakręt

big.jpg

Długie proste w treningu są już historią.

Napisano

Jasne, że kwestia odniesienia. Sam walczyłem ze swoją lumią i endomondo. Bateria znikała w oczach to raz. Wskazania według uznania to dwa. Gubienie sygnału to trzy. Można by tak jeszcze kilka takich "zalet" wymienić. W końcu siwy brodaty w grudniu mnie nieco wspomógł i kupiłem edka 810 i wszystkie te problemy zniknęły. Nie zmienia to faktu, że to i tak bardzo drogi lek ;). Oczywiście kwestia odniesienia.... Nie każdy jest tak grzeczny

Napisano

:)

Są czasem sytuacje że lepiej zapłacić raz więcej a dobrze.

Jeśli ktoś oprócz zwykłego zapisu trasy potrzebuje innych info jak kadencja ,moc,altimetr i inne to fakt  - trzeba bulić :(

Rowerowego EDGE 200 można mieć od 400zł, ale to też golas bez map lecz spełnia swoją funkcję w sposób podstawowy tak jak smartfon.

Ilu z nas paruje smartfona z czujnikami ANT+ ???

Tacy kupują EDGE od modelu 500 w górę lub MIO CYCLO

Ale 90% rowerowych ludków uszczęśliwia czas ,prędkość, dystans i ślad z aplikacji Endo lub Strava.

Więc taka 200'tka lub 10'tka tez dałaby radę.Jestem przykładem.

Ale ... po sobie wiem że to wciąga,już myślę o następcy Etrexa. ,modelu 25T.

Dlaczego kolejny turystyk a nie EDGE jak przystało rowerzyście ?

Bo także czasami chodzę i przede wszystkim dlatego że ma zasilanie na baterie/aku AA i czas działania ponad 25 godzin - więc nie plątam się w kabel od power banka.Dwa paluszki ważą i zajmują tyle miejsca co nic. Kupuję ,zmieniam ,zapominam.

Co do smartfonów to tak naprawdę nie wiem co jest jedyną trafna przyczyną zawieszeń działania zapisu GPS.

Za dużo tu zmiennych, a to śmietnik ,a to tło ,a to moduł a to bateria itp, itp...

Każdy przypadek może być inny.

Napisano

Żeby smartfon dobrze działał to system musi działać bez zakłóceń.

Zapaćkany system aplikacjami i gierkami, które przeładowują pamięć będzie płatał Wam figle.

Ja nagrywam Samsung Galaxy S4 mini i nie mam ŻADNYCH problemów,

Tylko że telefon nie ma FB, gierek a dużo aplikacji bez wifi ma blokadę na pobieranie danych.

Treningi nagrywam SportsTrackerem, Oruxem i czasami Staravą, działa wyśmienicie.

2 lata temu miałem Sony Xperia J która był trochę zaniedbana i czasami płatała figle, rzadko ale kilka razy się zdarzyło w okresie 2 lat.

Nie hejtuje smartfonów bo jak się dba to działa i w sumie wyśmienicie. Zwłaszcza w połączeniu z oruxem i mapami rastrowymi.

Sam jednak na potrzeby treningowe nabywam Lezyne Super GPS. Z telefonem się nie rozstaje bo Orux do eksploracji to potężna aplikacja.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Podepnę się pod temat.

Ja używam Stravę po problemach z Endomndo (wyłączało się, zawieszka, bądź po stracie nie zliczało). Używam jej już od dawna i miałem może ze dwie zwiechy ale po aktualizacji działa bez problemu. Ale do rzeczy, czy testujecie tą apkę z włączonym transferem czy jedziecie na samym GPSie że takie cyrki ? Dla przykładu ja mam zawsze transfer włączony i jakoś nie miałem do tej pory problemów a jeżdżę naprawdę w cały świat (miasto/wieś/las).

Napisano

jak nie miałem transferu danych to jeździłem bez,czasami na starym fonie(LG L9) gubiło mi zasięg i ciężko było złapać sygnał.

przy huawei tego problemu nie ma ,z transferem czy bez(dokładność z licznikiem sigma 100m)

tylko dziwnie liczy mi max prędkość,czasami coś się *** i liczy mi np 90km/h a jadę 40/45km/h

Napisano

Ja takie problemy miałem tyle tylko że z Endomondo i Samsungiem Galaxy S+. Generalnie telefon szmelc jakich mało. Sygnał łapał kilka minut a później podczas jazdy potrafił zgubić kilka kilometrów. Wgranie systemu w serwisie też niczego nie poprawiło. Zmieniłem na LG L90 i problemy zniknęły. 

Napisano

Ludzie, wy chyba nie kumacie o co mi chodzi. Telefon nie gubi zasięgu, nie jest zawalony aplikacjami, po prostu czasem nie rozpoczyna ponownie nagrywania po postoju. A porównania starych telefonów do garmina są śmieszne, bo po pierwsze sam system się rozwija, po drugie stare urządzenia nie obsługują glonass.

Napisano

Garmina nie komentuje bo to inna bajka. 

Co do tematu, nie wznawia Ci gdy transfer masz włączony czy polegasz na samym GPSie ? Apka to najnowsza możliwa wersja ?

Napisano

Problem musi wynikać bezpośrednio z telefonu, jego konfiguracji czy też zainstalowanych na nim dodatkowych aplikacji. Gdyby to był problem stricte aplikacji Strava, to ze względu na dużą ilość użytkowników, tak oczywisty bug zostałby już dawno wykryty i usunięty, tym bardziej, że mowa tutaj o bardzo popularnych markach (więc użytkowników dużo).

Wyłączyć auto-pauzę lub zaorać telefon do ustawień fabrycznych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...