Skocz do zawartości

[rower za 2000 a 4500zł] potencjalne różnice w komforcie jazdy

Tsin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak sie sklada ze akurat bede jezdzil po lasie wolinskim w krakowie :) W takim razie lepiej przelaj a ew na nastepny sezon kupie sobie jakiegos dobrego gorala i bede mial 2 rowery na kazdy teren.

Napisano

Tak sie sklada ze akurat bede jezdzil po lasie wolinskim w krakowie :) W takim razie lepiej przelaj a ew na nastepny sezon kupie sobie jakiegos dobrego gorala i bede mial 2 rowery na kazdy teren.

Tylko na tych tzw. "przełajach" będzie ciężko wypedałować pod te strome podjazdy w Lesie Wolskim - one mają korbowody "szybkie" a kasety max do 32-34T. Orkan-6 o którym jest inny watek teraz ma np. napęd 1x11, gdzie przednia zębatka jest 42T. No i te cienkie opony - to orła tam wywiniesz, lub ugrzęźniesz w błocku jak będzie wilgotno.

Natomiast takie "szosówki" dobre są na wypady do Tyńca, lub do Niepołomic z zahaczeniem o płaskie drogi szutrowe w Puszczy Niepołomickiej.

Ja bym się bał o zęby w Wolski na takim przełajowym rowerze.

Napisano

Chociażby na tym, że w drogim rowerze same koła kosztują tyle co cały tańszy rower, a co za tym idzie stawiają o wiele mniejszy opór. Do tego mniejsza waga i lepszy napęd.

Mam taką swoją pętlę 45 km, zdecydowana większość drogi nieutwardzone, lasy itp. i na moim obecnym rowerze robię średnie o 2-3 km/h wyższe niż na poprzednim, a przecież nagle nie przybyło mi kondycji + 20%.

Bajki i bajeczki. Zdejmij z roweru 6kg, to zyskasz 10km/h. Opowiadasz bzdury.

Napisano

Kupilem treka DS 8.6 2016. Swietny rower, uwazam ze byl to dobry wybor. Szybko jedzie po asfalcie i jest bardzo komfortowy w terenie, w sam raz na moje potrzeby. W terenie nawet daje rade lepiej niz moj stary goral.

Mam pytanie: Na jakich przelozeniach jezdzic i jak je zmieniac aby uzyskac najwieksza trwalosc i efektywnosc? Na goralu jezdzilem glownie na najwiekszym przelozeniu, ewentualnie czasem zmienialem (ale tylko tyl) na mniejsze. Lewa strona ciagle byla na 3.

Napisano

Bajki i bajeczki. Zdejmij z roweru 6kg, to zyskasz 10km/h. Opowiadasz bzdury.

A przepraszam, gdzie ja tak napisałem? Sam piszesz jakieś niestworzone historie.

Uważasz, że waga roweru nie ma znaczenia? Miałeś w szkole taki przedmiot jak fizyka?

Ciekawe dlaczego zawodowcy mają sprzęty, które warzą 6-7 kg a nie 20 kg, przecież waga nie ma znaczenia, a mało tego wg. ciebie na cięższym rowerze da się jechać szybciej :thumbsup: Napisz szybko do R. Majki, bo chłopak nie wie co czyni. 

Napisano

Kupilem treka DS 8.6 2016. Swietny rower, uwazam ze byl to dobry wybor. Szybko jedzie po asfalcie i jest bardzo komfortowy w terenie, w sam raz na moje potrzeby. W terenie nawet daje rade lepiej niz moj stary goral.

Mam pytanie: Na jakich przelozeniach jezdzic i jak je zmieniac aby uzyskac najwieksza trwalosc i efektywnosc? Na goralu jezdzilem glownie na najwiekszym przelozeniu, ewentualnie czasem zmienialem (ale tylko tyl) na mniejsze. Lewa strona ciagle byla na 3.

Poszukaj kalkulatora przełożeń albo sam wylicz dzieląc ilość zębów w tarczach korby przez ilość zębów koronek kasety, policz wszystkie kombinacje i będziesz wiedział które się dublują. Z pozostałych wybierz te które dają najmniejsze przekosy i z tych korzystaj.

Napisano

Odnośnie powyższego posta. Głupie pytanie, głupia odpowiedź.

Wiele osób twierdzi, że wysoka kadencja jest lepsza bo mniej obciąża kolana. Pewnie tyle samo osób twierdzi odwrotnie. Jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz. Ja wiem, że po całodniowej tyrze siłowej napieprzają mnie stawy i mięśnie a przy takim samym dystansie w większą kadencją boli D i trafiają się obtarcia. Wybieram opcję 2, ty sam zdecyduj co wolisz.

Pozdr

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Napisano

Rowery cross to jest jakieś nieporozumienie są uniwersalne do wszystkiego czyli do niczego kupiłem takie i pracuje nad zebraniem dowodów w kwestii potwierdzenia swojej opinii na razie jeszcze nic mi z tego nie wyszło , ale jestem uparty i na pewno coś znajdę aby zdyskredytować ten nieudaczny wynalazek

Napisano

Wiadomo ze rowery crossowe w zadnej kategorii nie beda najlepsze ale mysle ze jesli szosa jest 10/10 na szosie a 1/10 w terenie, goral 1/10 na szosie a 10/10 w terenie, to cross by sie usytuowal w 8/10 w obu kategoriach co calkowicie wystarcza. Gdyby dodac kategorie komfort jazdy to cross bylby 10/10. Na mieszanym terenie cross rowniez wygrywa.

Jesli chodzi o tego treka to juz troche nim pojezdzilem mimo nie za fajnej pogody. Jest bardzo szybki i wygodny, przelecialem trase w terenie ktora wczesniej robilem goralem jak burza i nawet nie poczulem zmeczenia. Amortyzator daje rade. Na asfalcie rowniez jest bardzo komfortowy i szybki. Jestem zadowolony z zakupu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...