Skocz do zawartości

[centrowanie] Centrowanie kół na rowerze z hamulcami tarczowymi

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kurcze na ten patent z opaską zaciskową to jeszcze nie wpadłem - GENIALNE !!! :)

Ja ostatnio kupowałem centrownicę polskiego producenta Bitul.PL - i naprawdę można ją polecić - jest bardzo stabilna i sztywna, trzyma doskonale paramtry ustawione.

Przy okazji poszukiwania centrownicy znalazłem takie coś:

http://allegro.pl/kieszonkowa-mobilna-mini-centrownica-do-kol-unior-i6041720271.html

Napisano

Kurcze na ten patent z opaską zaciskową to jeszcze nie wpadłem - GENIALNE !!! :)

Ja ostatnio kupowałem centrownicę polskiego producenta Bitul.PL - i naprawdę można ją polecić - jest bardzo stabilna i sztywna, trzyma doskonale paramtry ustawione.

Przy okazji poszukiwania centrownicy znalazłem takie coś:

http://allegro.pl/kieszonkowa-mobilna-mini-centrownica-do-kol-unior-i6041720271.html

To ostatnie to można sobie samemu zrobić w wolnej chwili z materiałów dostępnych w domu :002: Natomiast pomysł z trytytkami rzeczywiście doskonały :). W sumie można sobie na stałe zacisnąć 4 czarne trytytki i obracać nimi - ja bym bardziej je przyciął  post-173574-0-06752500-1459657801_thumb.jpg

Napisano

Domowym sposobem centrowania bez tensometru można sobie narobić problemów. Mam doświadczenia w tej kwestii... Lepiej oddać do dobrego serwisu, zapłacić i mieć temat z głowy. Klucz i kieszonkową centrownicę zawsze można mieć w wypadku awarii, ale regularne centrowanie tylko profesjonalnymi narzędziami.

Napisano

Domowym sposobem centrowania bez tensometru można sobie narobić problemów. Mam doświadczenia w tej kwestii... Lepiej oddać do dobrego serwisu, zapłacić i mieć temat z głowy. Klucz i kieszonkową centrownicę zawsze można mieć w wypadku awarii, ale regularne centrowanie tylko profesjonalnymi narzędziami.

E tam. Od lat samodzielnie centruje i nie narzekam.

Kupiłem niedawno pompkę i w komplecie oprócz uchwytu był odcinek taśmy rzepowej z klamerką. Nie korzystam z tego i na próbę założyłem. Okazało się ze doskonale nadaje się do centrowania i tylnego i przedniego kołapost-173574-0-05598500-1459700633_thumb.jpg

Napisano

najprostsza metoda na palec...sprawdza się świetnie. Dla bicia nie większego niż 2-5mm można się tak ratować. W większych "8" trza się udać do warsztatu. Czasem nie da się tak zrobić aby tensometr pokazywał idealnie (o stoiku z gitary się nie wypowiem, bo mi słoń na ucho nadepnął)... szczególnie jak bicie wyjściowe było za duże...albo na małym odcinku (zależy od stanu felgi...). Czasem trza poprawiać na 3-4 razy rozłożone w czasie aby osiągnąć zamierzony efekt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...