Skocz do zawartości

[opony] 80% asfalt, 20% ubite ścieżki, max 100 zł za 2 szt.

Zielony_Rowerzysta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Poszukuję niedrogich opon (max. 50 zł za sztukę) do roweru mtb, jeżdżę głównie po asfalcie, ale zdarza się po drodze wjechać na ubitą ścieżkę rowerową lub ubite drogi w lesie. Jakie opony do tych zastosowań wypadają najlepiej? Z tego co czytałem to Continental Race King 2.0/2.2 jest dobrym wyborem, jednak trafiają się sztuki z słabymi ściankami. Warto je wziąć czy jednak wybrać coś innego?

Pozdrawiam.

Napisano

Continental Vapor - wyglądają tak że tylko w teren, ale uwierz, przejechałem na jednym zestawie kilka tys. km (może trochę więcej w terenie niż Ty zamierzasz)  ale na asfalcie czy kostce fajnie się toczą, opór jest niewielki i są wyjątkowo przyczepne. Teraz założyłem Geax Mezcal bo chciałem szybszych oponek z mniejszym oporem... Mam coś za coś - jest nieco lżej, w lekkim terenie dają radę ale już na "gładkim" tył ślizga się jak na lodzie - ZERO przyczepności - już się nie mogę doczekać powrotu do Vapor - ków ;)

Nigdy na Vaporach nie miałem sytuacji aby tył uciekł mi prawo/lewo nawet przy najostrzejszym hamowaniu.

Napisano

Dokładnie moje zastosowanie, dokładnie przed takim wyborem stałem rok temu. Ostatecznie rozważałem tylko Smart Samy i Race Kingi, z racji wielu słabych opinii o oponach Continental zdecydowałem się na Smart Samy i się zakochałem. około 3,500km za nami, przód 95% tył 80% mimo kilku hamowań z blokowaniem na asfalcie. Kolejne też będą smart samy u mnie.

Napisano

Do takich zastosowań 2,0 wystarczy. Ja na takiej nawet po śniegu w lesie jeździłem... Z tego co piszesz to nawet Schwalbe Hurrican na spokojnie by ci wystarczyło! 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...