Zielony_Rowerzysta Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Witam,Poszukuję niedrogich opon (max. 50 zł za sztukę) do roweru mtb, jeżdżę głównie po asfalcie, ale zdarza się po drodze wjechać na ubitą ścieżkę rowerową lub ubite drogi w lesie. Jakie opony do tych zastosowań wypadają najlepiej? Z tego co czytałem to Continental Race King 2.0/2.2 jest dobrym wyborem, jednak trafiają się sztuki z słabymi ściankami. Warto je wziąć czy jednak wybrać coś innego?Pozdrawiam.
KrzysztofSz Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Continental Vapor - wyglądają tak że tylko w teren, ale uwierz, przejechałem na jednym zestawie kilka tys. km (może trochę więcej w terenie niż Ty zamierzasz) ale na asfalcie czy kostce fajnie się toczą, opór jest niewielki i są wyjątkowo przyczepne. Teraz założyłem Geax Mezcal bo chciałem szybszych oponek z mniejszym oporem... Mam coś za coś - jest nieco lżej, w lekkim terenie dają radę ale już na "gładkim" tył ślizga się jak na lodzie - ZERO przyczepności - już się nie mogę doczekać powrotu do Vapor - ków Nigdy na Vaporach nie miałem sytuacji aby tył uciekł mi prawo/lewo nawet przy najostrzejszym hamowaniu.
cervandes Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Dokładnie moje zastosowanie, dokładnie przed takim wyborem stałem rok temu. Ostatecznie rozważałem tylko Smart Samy i Race Kingi, z racji wielu słabych opinii o oponach Continental zdecydowałem się na Smart Samy i się zakochałem. około 3,500km za nami, przód 95% tył 80% mimo kilku hamowań z blokowaniem na asfalcie. Kolejne też będą smart samy u mnie.
Zielony_Rowerzysta Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Napisano 2 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o rozmiar Continentala Race King - lepszy jest 2.0 czy 2.2 ?
Alsew Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Do takich zastosowań 2,0 wystarczy. Ja na takiej nawet po śniegu w lesie jeździłem... Z tego co piszesz to nawet Schwalbe Hurrican na spokojnie by ci wystarczyło!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.