Skocz do zawartości

[kompletowanie koła] Mavic A319 + Novatec NT-DXXXSB

JaromirRK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Po przygodach z tylnym kołem (a raczej kołami) jakie miałem końcem ubiegłego sezonu, postanowiłem nie kupować ponownie całego koła, tylko złożyć coś solidnego z komponentów.

Wybór padł na:
piasta: Novatec NT-D362SB lub Novatec NT-D042SB   36H
obręcz: Mavic A319   36H

Rower Author Stratos '09, w ubiegłym sezonie tygodniowo pokonywał 100-400km, głównie po "różnej" jakości asfalcie, obciążenie spore bo moje wymiary to 190cm x 115kg. Poza codziennymi trasami, planuję w tym sezonie kilka wycieczek z sakwami 300km++.

Gnębi mnie pytanie, czy w/w piasty różnią się między sobą czymś poza parametrami wytrzymałościowymi (przeznaczenie ATB vs MTB), Wizualnie znacznych różnic nie widzę ale liczę, że ktoś miał taki dylemat jak ja i drążył temat lub po prostu miał styczność z obydwoma modelami i może je mniej lub bardziej obiektywnie porównać. Poza tym zastanawiam się, czy do planowanych zastosowań piasta NT-D362SB nie będzie "za bogata" bądź w wypadku NT-D042SB czy nie będzie za słaba.

Po zakupie obręczy i piasty planuję dobrać szprychy. Prawdopodobnie DT Champion.

I tu rodzą się kolejne pytania:
Czy warto do takiego setu zakładać 2,34mm czy 2,0mm powinny wystarczyć? Jeśli 2,34 to czy stosowne nyple zmieszczą się w otworach obręczy? Warto inwestować w rozwiązania typu ProLock?

Na obręczy będzie opona Selecta 700x38c
Hamulce V-brake
Na bębenku kaseta Shimano HG-30-8I

Dziękuję za opinie

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...