LukR Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Witam Wszystkich. Jestem posiadaczem roweru Romet Orkan 2.0 po roku użytkowania głównie asfalt i lekkie szutry, przyszedł czas na modernizację osprzętu ze względu na denerwujące usterki itp. (strzelanie w korbie podczas podjazdów, kiepska zmiana przełożeń mimo regulacji itd. Kolejnymi elementemi do wymiany to siodełko oraz kierownica, co możecie polecić głównie chodzi o wygodę i komfort jazdy. Proszę o polecenie osprzętu który trzeba wymienić i na co najlepiej, wiadomo że wszystko w miarę rozsądku, hamulce zostają typu V-brake ew inny model. Rowerem pokonuje dystans ok 200km tygodniowo. koła 28 rama Alu 6061 T6 rozmiar 19” / 21” widelec Suntour NEX 700C napęd 24 manetki tył, przód Shimano Acera ST-M360 przerzutka tył, przód Shimano Acera RD-M360 / TX-51 mechanizm korbowy Shimano FC-M131 48-38-28T hamulec tył, przód V-brake alu opony Rubena Gripper 700x40C obręcze Euroline piasta tył, przód Joytech kaseta / wolnobieg Shimano 8rz. kierownica ZOOM AL-152 sztyca ZOOM SP-150 mostek kierownicy ZOOM TDS-C397-8 siodło ROMET by Active pedały aluminiowe waga 14.8 kg wkład suportu THUN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass1984 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Tak na początku zawsze jeżeli prosisz o poradę co wymienić podawaj budżet bo to bardzo ważna kwestia. 1. Kierownica - na pewno aluminiowa, osobiście polecam lekko giętą ok 10st ale tutaj sam musisz sobie odpowiedzieć na jakiej jest Tobie wygodnie, jeżeli nie bawisz się w odchudzanie roweru wystarczy zwykły Zoom czy Accent 2.Siodełko - temat rzeka, w skrócie zakładam, że jeździsz bez spodenek z wkładką więc w zależności od stopnia komfortu i budżetu mogę polecić: budżetowe Velo Plush (używałem na 2 rowerach, wygodne nawet na trasy 100km - 60zł), jeżeli coś lepszego to Sportourer FLX (również używałem, jest jędrne, dobrze amortyzuje, ładnie wygląda, ok 150zł),a jeżeli chcesz max wygody to polecam moje obecne czyli Selle Royal Lookin moderate (mega wygodne, ale dałem za nie ponad 250zł). 3. Jeżeli jeździsz dużo i chcesz pozbyć się skrzypienia w korbie zainwestuj w korbę ze zintegrowaną osią Shimano Alivio z suportem HT2, lub Truvativ GXP - koszt 200-250zł ale warto, lepsza sztywność, zero skrzypienia czy wyrabiania się jak w kwadracie, dłuższa żywotność. No i rowerek zyska na lepszy wygląd :-) 4. Jeżeli skrzypi to zerknij na stan pedałów bo fabryczne są zawsze beznadziejne, całkiem fajne metalowe na łożyskach maszynowych można kupić za ok 50zł 5. Łańcuch i kaseta/wolnobieg zapewne do wymiany, plus koniecznie nowe linki i pancerze (nie są drogie a różnica po wymianie będzie zauważalna). A tak na koniec jeżeli dużo jeździsz i masz problem z kierownicą to może pomyśl też o wymianie chwytów na coś wygodnego, żelowego - bo to często one a nie kierownica są powodem dyskomfortu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukR Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Temat zamknięty sprzedałem Orkana 2.0 2014r. i kupiłem za te same pieniądze Orkana 3.0 2015r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.