mshario Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Piszę z prośbą o pomoc. Skradziono mi koła do roweru i potrzebuję kupić jakieś najtańsze, tylko nie wiem jakiego rodzaju kół potrzebuję. Rower to Peugeot 12 vitesses. Są przerzutki, ale nie wiem jak sprawdzić jakie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc w zidentyfikowaniu tych kół.
100lar3k Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Zdjęcia roweru, manetek, przerzutek. Tylko dokładne poproszę. Z szybkiego przeglądu neta wychodzi mi że koła to 700c czyli standardowe 28 cali ale niestety nie wiem jaka jest szerokość tylnej piasty wiec dodatkowo zmierz szerokość wewnętrzną tylnich widełek w miejscu mocowania piasty. Rower tego okresu rower pewnie będzie miał 6-7 biegów z tylu.
100lar3k Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Zmierz jeszcze rozstaw haków tylnego widelca i przedniego tak jak na tym obrazku. http://m.imgur.com/i5UlUjy?r Może być nawet zwykłą linijką. Internety mówią, że twój rower ma koła 700C to jest to samo co 28 cali i takich kół szukaj. Internety dalej mówią, że twój rower miał 6 biegów z tyłu. Vitesses z francuskiego oznacza prędkość lub bieg. Nie wiem czy są kasety 6 biegowe więc raczej będzie wolnobieg. Ostatnia rzecz jaką musisz znać aby kupić koła to rozstaw haków, jak już wcześniej pisałem. Jak kupisz nowy wolnobieg to będziesz musiała kupić nowy łańcuch bo obstawiam, że ten nie dogada się z nowymi zębatkami. Edycja Na Allegro znalazłem kasetę 6sp Zobacz ofertę: Kaseta SUNRACE 6-biegów 12-24 http://allegro.pl/showItem2.php?item=5983749072
mshario Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Napisano 2 Kwietnia 2016 Zmierzyłam i wyszło mi 130mm. Z przodu wyszło 96mm.
100lar3k Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 Na tył musisz kupić koło ze standardową piastą szosową. Ten przód trochę mi nie pasuje bo wszystkie piasty przednie (w takich normalnych rowerach) są szerokości 100 mm upewnij się z tym przodem. W każdym razie moja opinia jest taka, że potrzebujesz kół w rozmiarze 700C (28 cali) Piasta tył szosowa 130mm szerokości , Piasta przód 100mm. Jeśli do roweru kupisz kasetę 6 rzędową będziesz potrzebowała podkładkę na bębenek piasty ponieważ te kasety są węższe od 8-10 rzędowych pod, które są obecnie przystosowane bębenki. Niestety nie wiem jakiej szerokości powinna być podkładka. Jeśli zdecydujesz się zakupić wolnobieg to tylna piasta musi mieć mocowanie na wolnobieg. Mam nadzieję, że ktoś jeszcze się wypowie na ten temat. Jeśli chodzi o koła to polecam Dawida z forum, jest to profesjonalista w tej dziedzinie. Piszesz mu co potrzebujesz, do jakiego roweru i do jakiej kwoty a on dobierze ci odpowiednie podzespoły.
mshario Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Napisano 3 Kwietnia 2016 Super, wielkie dzięki! W ostateczności, jak będzie trudno te koła zidentyfikować dokładnie, to mogę wziąć ten rower na ramię i do serwisu, ale boję się trochę o koszty, bo chciałabym to maksymalnie budżetowo załatwić... Sprawdzę jeszcze raz te pomiary jak będę w domu, po południu.
mshario Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Napisano 4 Kwietnia 2016 Rzeczywiście z przodu jest 100mm, musiałam niedokładnie popatrzeć wcześniej. Natomiast w serwisie kiedyś mierzyli tę szerokość z tyłu i wyszło im 133mm jeśli dobrze pamiętam, może ja to linijką źle mierzę :/.
Garlock Napisano 4 Kwietnia 2016 Napisano 4 Kwietnia 2016 Ten przód trochę mi nie pasuje bo wszystkie piasty przednie (w takich normalnych rowerach) są szerokości 100 mm Francuzy (i stare Romety) potrafią mieć właśnie 96mmhttp://coogee.republika.pl/dane.html#piasty
mshario Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Napisano 4 Kwietnia 2016 Teraz jak zmierzyłam jeszcze raz szerokość pomiędzy tymi hakami, już ze świadomością, że milimetry robią różnicę, to przód 96 a tył 125...
Garlock Napisano 4 Kwietnia 2016 Napisano 4 Kwietnia 2016 czyli tył to zapewne stary standard szosowy 126mm
100lar3k Napisano 4 Kwietnia 2016 Napisano 4 Kwietnia 2016 Francuzy (i stare Romety) potrafią mieć właśnie 96mm http://coogee.republika.pl/dane.html#piasty Po francuzach bym się tego spodziewał bo oni wiele rzeczy robią po swojemu, ale o romecie nie miałem pojęcia. Edycja: Fajna ta stronka. Parę ciekawych rzeczy tam wyczytałem. Z kołami o takich piastach może być trochę problem ale rama jest stalowa więc jak założysz piastę o szerokości 100mm z przodu i 130 z tyłu to nie powinno być żadnego problemu. Stal powinna ładnie się dopasować, jedynie przy wkładaniu kół może być ciężko. Ze zdjęć widzę, że masz manetki które nie posiadają indeksacji. W tym przypadku ja osobiście skusiłbym się na kupno piasty pod kasetę i założył z tyłu 8sp. Manetki powinny sobie spokojnie z taką kasetą poradzić przerzutka tak samo. Powinno dać się to ładnie wyregulować. Jeśli przerzutka nie pozwoli to najwyżej jedna lub dwie koronki w kasecie będą nieużywane, bo może zabraknąć na przerzutce wychyłu. Oczywiście to jest tylko moja propozycja i moje zdanie. Jeśli mieszkasz w okolicach poznania to mam w swoim rowerze koła na piastach szosowych [100mm przód ; 130mm tył] zawsze można się umówić i sprawdzić czy będzie to pasowało i dobrze pracowało w twoim rowerze.
tobo Napisano 5 Kwietnia 2016 Napisano 5 Kwietnia 2016 Stal jest sprężysta więc podda się rozpieraniu i koło z piasta o szerokości 130 mm wejdzie bez problemu. Co do podkładek - można pytac w sklepach rowerowych np o pierścienie od kaset szosowych 10sp albo o metalowe dystansy z suportow zewnętrznych.
mshario Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Napisano 5 Kwietnia 2016 Mieszkam w Warszawie, więc do Poznania trochę za daleko. Ale dziękuję bardzo za chęć pomocy! Jeśli trzeba będzie się siłować z tymi kołami, to może jednak pójdę do serwisu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.