Skocz do zawartości

[Rower] rama Trek i składanie części do niej czy się opłaca

kubagry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Co myślicie o pomyśle złożenia roweru. Posiadam ramę Trek alpha aluminum 3700 (czerwono-biała), korbę i kaseta również się nadaje, resztę musiałbym dokupić. Przerzutki XT będą mnie kosztować około 350 zł, deore V-brake 150 zł, deore klamkomanetki 170 zł, opony 100, koła około 350 i około 400 zostanie na amortyzator. Myślicie, że to dobry pomysł? Czy lepiej kupić coś używanego lub nowego na słabszym osprzęcie? Bardzo proszę o sugestie

Napisano

Ja żadnego swego roweru nie kupiłem w całości.Ekonomicznie aby się opłacało to trzeba być dość obkutym pod względem technicznym i cenowym.

Ale jeśli ekonomicznie nawet popłyniesz,to zyskasz coś czego nie kupisz,wiedzę i doświadczenie.Taki przykład,ja za ramę więcej jak stówę nie dam,

swoją kupiłem za 90 zł,i to nie była okazja,miała wszystko czego potrzebowałem.To wszystko co wymieniłeś to takie ceny chyba normalne,ani okazja,ani przepłacanie. 

Napisano

Seria 3 Treka to tzw miejskie mtb. To rowery transportowe ewentualnie do jazdy w lekkim terenie, rekreacyjnie. Zależnie od tego jak chcesz go używać będzie to dobry lub zły pomysł. Te ramy są ciężkie, ich geometria mało sportowa.

Napisano

Nie widzę powodu by miała się nie nadawać, to rama roweru do rekreacji asfaltowo-terenowej, z wymienionymi wcześniej ograniczeniami.

Nie wiem czy masz wersję pod tarczę czy tylko v-brake - jeśli to ostatnie to rama nie jest "przyszłościowa" - rama nie zaakceptuje hamulców tarczowych w takim przypadku. 

Napisano

Do poturlania się z punktu A do B bez większych ekstrawagancji to każda rama będzie dobra, byle wielkość pasowała.

Tylko nie ma większego sensu obwieszać tego biżuterią, przerzutki XT to do tego potrzebne jak świni siodło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...