Skocz do zawartości

[do 3000] Rower crossowy - rozmiar ramy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum, chociaż posty czytam tutaj od dawna. Przymierzam się do zakupu roweru crossowego. Będę głównie jeździł po mieście, czasami po szosie, niekiedy ścieżki leśne. Większość tutaj poleca w tym przedziale Orkana 6.0 z 2015 roku. Mam jednak dylemat jaki rozmiar ramy będzie dla mnie odpowiedni, a nie mam jak przymierzyć na żywo tego roweru. Moje wymiary to: 180 cm wzrost, długość nogi 80-82 cm. W poprzednim rowerze Lazarao Integral V3 (ukradli mi) miałem ramę 19 cali, ale przyznam szczerze nie wiem czy była odpowiednia bo trochę mnie bolały nadgarstki po dłuższej jeździe.

Napisano

Przy wzroście 182cm, to 19'' podawane przez producenta może być trochę za małe - różnie z tymi calami w katalogach jest. Najlepiej się przymierzyć do roweru w sklepie jakimś (tylko na identycznej ramie). Sztycę trzeba tak wysunąć, aby nogi w czasie pedałowania w pozycji skrajnie dolnej, były tylko "odrobinę" ugięte w kolanach - a sztyca nie była więcej wysunięta niż około 20cm od zacisku na ramie. No i oczywiście nie za mało wysunięta - tak aby spokojnie można było stanąć "okrakiem" między rurą ramy, ta od mufy amortyzatora do zacisku sztycy.

Przy 19'' jak będziesz chciał mieć "proste" nogi w trakcie pedałowania - to może "braknąć" standardowej sztycy 350mm.

Ja przy wzroście 180cm kupiłem rower oznaczony jako 20'' i jest w sam raz. Ale trzeba tez zwracać uwagę na długość ramy, gdyż niektóre marki jak np. GT ma długie ramy, a natomiast taka marka jak Amoeba bardzo krótkie.

Długość ramy można nieco kompensować dobierając odpowiedni mostek kierownicy - występują w przedziałach od 0mm do 140mm (dłuższe są już bardzo nietypowe).

Jako przykład przeliczania rozmiaru ramy na cale - można podać ten model Wheeler-a (zakładka Dane Techniczne)

http://www.wheeler.pl/rowery/rekreacyjne/cross-6-5-detail

. . . tam rozmiary są w przybliżeniu 19 - 20,5 - 22 - 24, czyli ten rozmiar 21 cali jest zaniżony o ponad 1cm.

Ostatnio przymierzałem się do jakiegoś Authora i miał być to rozmiar 20'', a jak nic wychodził 19'' (patrząc po wysuniętej sztycy prawie do max.).

Szczególnie w jeździe "turystyczno-rekreacyjnej" stosunkowo szybkiej na asfaltach - lepiej mieć rower trochę "za duży", niż "ciut za mały".

A tu przykład, gdzie wysokość ramy ni jak ma się do jednostek calowych (zakładka Geometria):

http://www.gtbicycles.com/int_en/2016/bikes/pavement/fitness/grade-flatbar-expert

. . . zresztą teraz patrząc jeszcze na tego Wheeler-a, to też nie wiadomo co to za wymiary podali w Danych Technicznych.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, postaram się zatem poszukać jakiegoś Orkana w sklepie i się przymierzyć.

Czy ktoś na forum orientuje się może z doświadczenia od którego sprzedawcy z Allegro najlepiej brać takiego Orkana ?

Napisano

W dniu 31.03.2016 o 13:21, Rodrick napisał:
Czy ktoś na forum orientuje się może z doświadczenia od którego sprzedawcy z Allegro najlepiej brać takiego Orkana ?

Tu np. masz u jakiegoś przedstawiciela Rometu - więc możliwe, że będziesz mógł odebrać w jakimś sklepie w Twojej okolicy:

http://allegro.pl/rower-crossowy-romet-orkan-6-0-z-ekspozycji-i6087614520.html

. . . ale te 200-300pln więcej trzeba dać.

Tutaj coś kupowałem i chyba nie było problemu:

http://allegro.pl/rower-28-21-romet-orkan-6-0-cross-wwa-2015r-i5847669722.html

Napisano

Byłem w jednym sklepie rowerowym, który jest przedstawicielem Rometa, niestety nie mieli Orkanów. O dziwo właściciel tego sklepu odradzał mi ich zakup. Stwierdził, że niestety osprzęt osprzętem w tych rowerach, ale takie elementy jak szprychy, obręcze inne elementy sygnowane przez Rometa są bardzo kiepskiej jakości. Podawał przykład, że klientowi jak przygotowali rower do jazdy to pojawiały się odpryski przy szprychach, że ogólnie malowanie też jest słabe. W jeszcze innym przypadku klient ledwo wyjechał od nich na Orkanie 6.0 to pękła opona. Właściciel tego sklepu stwierdził nawet że opony niby są Schwalbe, a Romet je bierze z jakiejś dziwnej fabryki, nie w tej co standardowo je robią. Również inne części sygnowane przez Rometa podobno powstają w innej fabryce niż robią wszyscy. Dodatkowo stwierdził, że strasznie te rowery są niedopracowane i bardzo dużo trzeba spędzić aby je przygotować do jazdy dla klienta. Dużo rzeczy wymaga podobno poprawy.

Polecał za to bardzo jako alternatywę rower Leader Fox State:

http://www.leaderfox.pl/2799-zl-state-2015-c11-k2015-i217.pl.html

w sumie też ma amor powietrzny, trochę gorszy osprzęt, ale rama i wygląd roweru niezły.

albo Unibike Zethosa z 2015 roku.

Co o tym sądzicie ? Czy właściciele Orkanów na tym forum podzielają opinię co przestawiona powyżej ? Chciałem kupić Orkana ale teraz mam już wątpliwości.

Jak oceniacie tego Leader Fox-a ? Czy to dobre rowery ?

Napisano

1. Sprzedawca nie sądze by wiedział skąd producent hurtowy w danej chwili bierze części.

2. Z ta pękniętą oponą - to jakaś katastrofa :) Pytanie ile sprzedał tych orkanów ?? Może jeden i ma już dość po takim pechowym modelu :)

3. Faktycznie na ten rok modele 2016 - są zubożone/wyposażone w niektóre komponenty typu no-name z logiem Romet - np. zaciski i klamki hamulców w Ramblerach. W modelach z 2015 tego nie było.

4. Szprychy mają nabitego producenta - jak ktoś ma dobry wzrok i najlepiej lupę przy sobie - to można to odczytać. Nowe koła bardzo często są do poprawy centrowania po kilkudziesięciu kilometrach - bez względu na markę roweru.

Nie są tanie te Romety - więc warto się jeszcze rozglądnąć za czymś innym. Kolega kupił teraz jakiegoś Orkana z wysprzedaży, ale znacznie taniej - więc pewnie nie ten model - no i z tego co wiem to jeszcze na nim nie jeździł - więc trudno o ocenę :) Ale mogę zapytać.

Napisano

Moja lepsza połowa i ja jeździmy na Orkan-ach 6.0 i zero problemów , a wręcz przeciwnie jesteśmy nimi zachwyceni do 3000 zł na rynku nie ma lepszych crossów i z taki osprzętem  to nie kupisz innego nowego cross-a nawet za 6000 zł .  Katalogowa cena Romet-a Orkan 6 z 2016 roku wynosi 4400 zł  , po zakupie wystarczy wykonać regulacje u prawdziwego mechanika rowerowego i wszystko będzie właściwie pracować , ale to dotyczy każdego roweru.
http://allegro.pl/rower-crossowy-romet-orkan-6-0-mega-wyprzedaz-i6072487257.html
i nasze Orkan-y w dniu zakupu
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpl1/t31.0-8/12362745_410221419161939_6953040080543400181_o.jpg
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/t31.0-8/12109958_399159290268152_2471903460474950159_o.jpg

Napisano
  W dniu 4.04.2016 o 19:17, Rodrick napisał:

A o tym Leader Fox co sądzicie:

http://www.leaderfox.pl/3749-zl-paradox-2016-c11-k2016-i294.pl.html

?

Wiadomo że o wiele droższy, ale może go dostanę za 3500 zł. W sumie też ma amor powietrzny jak Orkan.

Podoba mi się jego wygląd.

Całkiem inny napęd - trudno to porównywać - ale pod górki prędzej wyjedziesz na Leader Foxie - ale komfort zmieniania biegów będzie większy w tym Orkanie - i pewnie mniej kłopotliwy w ustawieniach.

Okazało się, że kolega to kupił jakiś czas temu - dokładnie tego Rometa, ale nie jeździł jeszcze - może w weekend się wybierzemy jak będzie sucho. Ale ja nie jestem miłośnikiem rowerów "szosowych" więc też trudno mnie to będzie oceniać w praktyce - zobaczymy czy mnie przegoni :)

Napisano
  W dniu 4.04.2016 o 09:46, BikeOLO napisał:

4. Szprychy mają nabitego producenta - jak ktoś ma dobry wzrok i najlepiej lupę przy sobie - to można to odczytać. Nowe koła bardzo często są do poprawy centrowania po kilkudziesięciu kilometrach - bez względu na markę roweru.

To niech ktoś poda producenta tych szprych. W Romecie powiedzieli, że nie wiedzą hehe (mowa o fabrycznym serwsie).

Napisano
  W dniu 4.04.2016 o 09:31, Rodrick napisał:

Byłem w jednym sklepie rowerowym, który jest przedstawicielem Rometa, niestety nie mieli Orkanów. O dziwo właściciel tego sklepu odradzał mi ich zakup. Stwierdził, że niestety osprzęt osprzętem w tych rowerach, ale takie elementy jak szprychy, obręcze inne elementy sygnowane przez Rometa są bardzo kiepskiej jakości. Podawał przykład, że klientowi jak przygotowali rower do jazdy to pojawiały się odpryski przy szprychach, że ogólnie malowanie też jest słabe. W jeszcze innym przypadku klient ledwo wyjechał od nich na Orkanie 6.0 to pękła opona. Właściciel tego sklepu stwierdził nawet że opony niby są Schwalbe, a Romet je bierze z jakiejś dziwnej fabryki, nie w tej co standardowo je robią. Również inne części sygnowane przez Rometa podobno powstają w innej fabryce niż robią wszyscy. Dodatkowo stwierdził, że strasznie te rowery są niedopracowane i bardzo dużo trzeba spędzić aby je przygotować do jazdy dla klienta. Dużo rzeczy wymaga podobno poprawy.

Polecał za to bardzo jako alternatywę rower Leader Fox State:

http://www.leaderfox.pl/2799-zl-state-2015-c11-k2015-i217.pl.html

w sumie też ma amor powietrzny, trochę gorszy osprzęt, ale rama i wygląd roweru niezły.

albo Unibike Zethosa z 2015 roku.

Co o tym sądzicie ? Czy właściciele Orkanów na tym forum podzielają opinię co przestawiona powyżej ? Chciałem kupić Orkana ale teraz mam już wątpliwości.

Jak oceniacie tego Leader Fox-a ? Czy to dobre rowery ?

Coś facet ściemnia,sam myślałem o tym rowerku,same alfine11 jest warte połowy ceny roweru,do tej pory jeździłem jedynie na alfine8 i jestem bardzo zadowolony.Nie sugerował bym się opinią tego facia a nawet podejrzewam że może mieć układ z producentem od naszych południowych sąsiadów.Co do wielkości ramy moim zdaniem dla ciebie to 21".Pozdrawiam
Napisano

21 cali ? Wszędzie mierzyłem 19-tki i sprzedawcy mówili że ok. Co prawda odległość ramy od krocza nie była jakaś za duża (5-7cm tak na oko). Muszę w takim razie przymierzyć 21. Jak poznać że 21 będzie za duża ? Będę bardziej miał wyciągniętą pozycję ? Dodam że wolałbym jeździć bardziej wyprostowanie niż sportowo.

Napisano

Hej,

W temacie Orkanow- sam zakupilem 5.0 calkiem niedawno i na swoim egzeplarzu moge potwierdzic ze moga wystapic problem z przygotowaniem roweru. Sam mialem problem z regulacja hamulcow , korby oraz lancucha. Ogolnie Pan u ktorego serwisuje mowil mi ze Orkany sa bardzo dobre ale jednak fakt ze kupilem przez neta robi swoje. Dzisiaj raczej poszedlbym do sklepu stacjonarnego. Ciagle czekam kiedy bede mogl w pelni zaczac eksploatacje. Aha - tarczowki to faktycznie sprawa dyskusyjna. To moje pierwsze w zyciu i poki co nie przekonuja mnie pod wzgledem trwalosci.

Napisano

Hej - odebrałem rower z serwisu. Wyglada na to ze krba byla tylko zle poskrecana. Odnosnie lancucha to problem na razie znikl ale bede obserwowac czy cos niepokojacego sie nie dzieje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.