Skocz do zawartości

[Kaseta] Jakie "minimum" obsłuży SRAM X7

rzezniol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ...

Aktualny napęd w "kommuterze" zbliża się do agonii przychodzi czas na dobór elementów.

Jak z Shimano nie ma problemu bo mają w swoich dokumentacjach .pdf bardzo dużo danych i da się wyczytać co z czym się lubi a z czym się gryzie.

Tak SRAM skąpi danych jak mało kto i trudno nawet znaleźć w jego źródłach pojemność tylnej przerzutki w zależności od długości wózka. 

Do rzeczy ... aktualnie mam napęd w konfiguracji 3x9 z kasetą o zakresie 11-32T, przemieszczanie łańcucha po kasecie zapewnia przerzutka SRAM X7.

W tym układzie wszystko śmiga jak ta lala.

Jednak analizując zużycie kasety chcę zmienić dość istotnie jej zakres.

Wymyśliłem sobie szosową kasetę zakresie od 12 do około 26 - 28 T ... jednak jak widać kaseta jest szosowa a przerzutka MTB.

Ma ktoś wiedzę i doświadczenie czy i jak będzie współpracował SRAM X7 na takiej kasecie ?

Ewentualnie jakia minimalna rozpietość i rozmiar dużej zębatki nie sprawia mu problemu ? 

Spodziewam się że 11-30T łyknie bez problemu ale chciałbym jeszcze bardziej zawęzić zakres.

Pozdrawiam  

Napisano

Bez problemu ogarnie kasetę szosową,  sram ma o wiele lepiej rozwiązany zakres regulacji kąta opasania niż shimano. Mam klienta który ze sramem x.7 jeździ z kasetą 11-25 i fajnie chodzi.... ma to w autorze stratosie pomieszane z korbą szosową ... czyli z crossa zrobił prawie fitnesbika. (przerzutka ma 15 lat) 

Bez obawy... będzie dobrze śmigać, ale ważne aby kółeczka przerzutki były dobre, bo wtedy spada precyzja szczególnie przy ciasnym zestopniowaniu. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Post pod postem bo brak guzika edycji .. w razie potrzeby można scalić :)

Dla potomnych ...

Do rzeczy tak jak pytałem na początku .

Pacjent to GT Aggressor stal rocznik 1997, z przerzutka  SRAM X7, kaseta shimano HG50-9 12-27 T ...

Działa świetnie ale moje obawy nie były bezpodstawne :) ...

Teraz kilka wyjaśnień jak to było w moim przypadku :).

Po założeniu zestawu na rower niestety zakres regulacji odległości kółka przerzutki od kasety okazał się za mały.

Upośledzało to co nieco pracę przerzutki w górnym zakresie kasety. na małych zębatkach było akceptowalnie ale nie idealnie.

Nie wiem czy to przypadłość haka w mojej ramie ale wydaje się ze zakres regulacji w X7 w połączeniu z moją ramą starczy na coś ponad 36T a 30T wygląda na dolną granicę.

Wziąłem więc do ręki Dremela i postanowiłem podszlifować co nieco ząbek na haku ramy.

Po przeszlifowaniu ząbka czytaj "przesunięcie" zakresu regulacji przerzutki w stronę małych kaset, zestaw działa idealnie.

Nie widzę różnicy w pracy między tym co było na kasecie 11-32T a tym co mam teraz.

Tak więc da się zestroić "górską" przerzutkę jaką jest SRAM X7 z długim wózkiem z "szosową" kasetą 12-27T jednak trzeba mieć na uwadze że możne być wymagana ingerencja w konstrukcje haka przerzutki w rowerze. 

Ponad to po pierwszych przejazdach zakres 12-27T w kommuterze jak dla mnie jest idealny.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...