Skocz do zawartości

[optymalnie 1300] Kands Cross Line czy Spartacus 3.0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

180 cm waga 77 kg.

Co prawda pytałem dzisiaj ogólnie w innym miejscu, ale teraz po przejrzeniu sieci i dostępnych modeli wybieram między.

1. Kands cross line 2016

http://allegro.pl/rower-28-kands-cross-line-brat-maestro-nowy-2016-i6089193060.html

tu chyba rama 21, ale 19 powinna być. 

2. Spartacus 3.0

http://allegro.pl/rower-28-spartacus-cross-3-0-shimano-acera-2015-i5963611792.html

PS. jak w tym wypadku jest z serwisem - Wrocław. nigdzie nie wiedzę info na ten temat. 

W grę wchodziły jeszcze:

3. Orkan 2.0 - główny +  to, że nie ma linki na przedsiodłówce, co ułatwia mocowanie fotelika dla dziecka, a to z dzieckiem będę jeździł dużo w tym roku.

http://allegro.pl/rower-romet-orkan-2-0-shimano-altus-24-biegi-2015-i6088286714.html

tu chyba rama musiałaby być większa - muszę to zweryfikować. 

4. lazaro integral v2 odpada bo w ramie 19 tylko białe zostały a nie jestem do tego koloru przekonany

http://allegro.pl/mocny-cross-2016-lazaro-integral-v2-men-2-x-acera-i6053815375.html

- lazaro v3

- kands maestro

- spartacus 4.0 

Wyższa półka, raczej odrzucam, bo nie chciałbym dobić do 1500 zł i więcej. 

Z góry dzięki za pomoc w wyborze. 

pzdr

Napisano

Dorzucam jeszcze do listy coś takiego: http://rower-sport.pl/pl_PL/p/ROMET-ORKAN-3.0-M-2015/2591?unibike

Wiem, że to zaczyna trochę mieszać, ale mam totalną pustkę w głowie. Chcę coś kupić, ale nie potrafię nic wybrać. Jakiegoś rometa bym kupił by uniknąć ewentualnych trudności przy montażu fotelika dla dziecka, ale potrzebuję jakichś wskazówek. pomóżcie i pochnijcie mnie w jakimś kierunku. Z góry dzięki. 

prawdę mówiąc to wolałbym na sztywnym wideluc z przodu

no i nie wiem po co mi te tarczowe hamulce

Ale coś za coś musi być

Napisano

Albo tego Lazaro albo Kands Maestro z 2015roku. Spartacus i CrossLine blado wyglądają, zwłaszcza, że przednia przerzutka jest fatalnie dobrana do korby. Tam powinna być TX-51 a nie TX-50

Napisano

No dzięki! nawet tego roweru nie widziałem na allegro. A na ich stronie też nie ma wersji ze sztywnym widelcem. Czy to jakaś modyfikacja jest?  Myślę, że bardzo trafiona propozycja dla mnie. Nawet gwarancja door to door jest spoko bo oni nie mają we Wrocławiu własnego punktu serwisowego. No cóż warte rozważenia. Dzięki za pomoc.

PS. Rozumiem, że w kontekście moich propozycji uważasz, że warto rozważyć? 

Dzisiaj z ciekawości poszedłem przymierzyć ORKANA - rama 21 za duża, 19 lekko za mała, ale chyba 19 bym brał bo lepiej by mi się na niej np. po lasach jeździło. Mimo wszystko rower ten jakiegoś wrażenia na mnie nie zrobił; i w stacjonarnym sklepie 380 zł droższy niż w sieci. 

Napisano

Mimo wątpliwości której dalej miałem wziąłem dzisiaj ten rower na sztywnym widelcu - jest to wersja z 2015 zmontowana w ograniczonej liczbie sztuk. Za przemówiły ostatecznie:

- cena mieszcząca się w budżecie

- osprzęt lepszy niż w moich wcześniejszych propozycjach

- dobra obsługa przedsprzedażowa Spartacusa

- sztywny widelec (i tak mogę go przecież wymienić, gdybym zdanie zmienił.)

Jeśli ktoś kiedyś będzie przeglądał ten temat w poszukiwaniu odpowedzi na nurtujące go pytania, to może przyda mu się kilka moich spostrzeżeń.

- Spartacus: bardzo dobra obsługa klienta, kontakt mailowy niemal natychmiastowy, odpowiedzi w miarę konkretne i rzeczowe

- Lazaro: bardzo słaba obsługa klienta. Po 22 godzinach odpowiedź na proste pytania w stylu: proszę zadzwonić to odpowiemy przez teleon. 

Pablo59 - dzięki za inspiracje

Pozdrawiam wszystkich userów. 

Napisano

Na pewno coś napiszę. A jak nie uda mi się zamontować przez tę linkę fotelika, to tym bardziej coś napiszę. Generalnie po dłuższym odpoczynku od roweru mam zamiar wrócić do pedałowania. Ten cross to przetarcie - jak bakcyla na nowo złapię to zamierzam pójść przede wszystkim w szosy i trochę się pościgać. Myślę, że będę tu częściej na forum zaglądał. W tym roku trzeba jednak formę zrobić bo startuję z pułapu 0. 

Napisano

Cześć 

Podpinam się pod posta ;)

Zastanawiam się nad kupnem roweru i mój wybór padł na taką dwójkę:

Lazaro Integral V2:

http://allegro.pl/mocny-cross-2016-lazaro-integral-v2-men-2-x-acera-i6053815375.html

Spartacus Cross 3.0

http://allegro.pl/solidny-szosa-teren-rower-spartacus-2016-cross-3-0-i6071957365.html

Nie znam się zbytnio na osprzęcie, dlatego pytanie do Was:

Czy warto dopłacić 90 zł za Lazaro? Czy możecie wypunktować różnice między dwoma rowerami?

Dzięki ;)

Napisano

Cześć ja ci nie pomogę bo się nie znam, ale odpowiedź masz po części w tym temacie oraz kilku innych już założonych. Generalnie mój wniosek jest taki, że to forum jest w dużym stopniu martwe. Jestem userem na kilku tematycznych forach, ale tam aktywność userów jest kilkaset razy większa. Tutaj jakieś sporadyczne posty, brak dyskusji, wymiany opinii etc. Trzeba sobie radzić. 

Napisano

Rozbawiłeś mnie - czy na forach gdzie się udzielasz codziennie pojawiają się ze trzy -cztery identyczne niemal tematy  i trwa nad nimi ożywiona dyskusja dziesiątek userów ?? Śmiem wątpić, ale takie czasy że nawet wyszukiwarki użyć się ludziom nie chce, co więcej, często nawet własnego wątku nie potrafią przeczytać od deski do deski, o pełnym zrozumieniu nie wspominając ...

Ale "majestat" łatwo się obraża :002:

Najlepiej to znaleźć super rower za 800 zł na aukcji, ocenić, polecić bank kredytujący - rzecz jasna na gwizdek w 5 minut,  co najmniej 10 propozycji - a potem delikwent-zakładacz wątku za tydzień-dwa napisze że kupił i tak co innego (zaoszczędził 30 zł) i co forum o tym sądzi :) :)

W ramach treningu można sprawdzić ile było tu już pisane o różnicach maestro / integral, czy spartacus / kands crossline. i jak często ludzie szukają np rowerów w zakresie 800 - 1500 zł.

No ile razy można ? ? ?  :)

Napisano

@@ONKAM sam sobie odpowiedziałeś na brak aktywności w co poniektórych tematach (powielanych często w nieskończoność). Skoro :

... odpowiedź masz po części w tym temacie oraz kilku innych już założonych.

Można zadać sobie odrobinę trudu i przeszukać  forum  , ale widać większość teraz liczy na gotowca - po co szukać jak można założyć temat lub wysmarować posta :blink:

Poza tym otrzymałeś pomoc i odpowiedzi na swoje pytania bo jak widzę dokonałeś wyboru , nawet pokusiłeś o napisanie :

Dzięki za pomoc.

A odpowiedź na pytanie @@nevaras zawiera się w tym temacie http://www.forumrowerowe.org/topic/199854-700-850zl-65kg172cm-amortyzacja-przod/

Napisano

Nie chodziło mi o to by się tu kłócić i obrażać. Ja przewertowałem niemal całe forum zanim podjąłem decyzję. Wiele opinii, nawet tych archiwalnych zawiera jednak dużo lakonicznych  i mało rzeczowych odpowiedzi. Nie będę tu analizował poszczególnych tematów, bo nie o to mi chodzi. Mimo wszystko po przewertowaniu zasobów wyrobiłem sobie opinię na temat kilku rowerów i mogłem podjąć jakąś wstępną decyzję i odrzucić np. niektóre modele.

Jestem też wdzięczny za pomoc tym osobom, które zdecydowały się udzielić jej w moim temacie. I to jest bezsprzeczne. Mimo wszystko dalej uważam, że forum "ledwo żyje" - zwłaszcza na tle tych, gdzie jestem aktywnym użytkownikiem. Ale może moja żona ma rację, bo stwierdziła:  "co się dziwisz, przecież oni nie siedzą przed komputerami tylko na rowerach jeżdżą" :)

• 4 miesiące temu...
Napisano

Obiecałem swego czasu, że po jakim czasie podzielę się moimi spostrzeżeniami co do kupionego roweru. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Większych zastrzeżeń nie mam. Rower jest jak dla mnie trochę przyciężki - wcześniej jeździłem na kolarce, więc nie ma co porównywać, ale przyzwyczajenie to przyzwyczajenie. Drobne usterki: pedały mi się odkręcają, starałem się maksymalnie mocno je dokręcać, ale widać i tak za mało siły w to wkładam, bo dzisiaj pewnie będę znowu poprawiał. Z drugiej strony nie chcę gwintu przekręcić. Nie używałem żadnego smaru etc. w trakcie dokręcania. Poza tym chyba przerzutki wymagają drobnej regulacji, bo nie działają zbyt płynnie. Wybrałem rower bez amortyzatora przedniego: i teraz się mimo wszystko zastanawiam, czy była to dobra decyzja. Chyba tak, ale jak czasem jadę po bardzo lokalnych drogach, to wspomaganie by się przydało. I jakaś instrukcja ustawienia siodełka by się przydała, bo z tym też mam lekki problem i nie mogę dobrać optymalnego ustawienia - zsuwam się do przodu. muszę poszukać w sieci jak to dobrze i łatwo zrobić. i jeszcze jedna drobnostka: tylni błotnik który był w zestawie chyba nie do końca pasuje do tego roweru. Zsuwa się z metalowego mocowania o jeden ząbek i w efekcie przy jeździe uderza o oponę. jak naciągam go poprawnie, to i tak za chwilę spada. Muszę spróbować jakoś inaczej go może zamocować.

Nie jestem specem od takich tematów, ale jakość wykonania roweru jest ok. paczka w porządku wszystko było ładnie poukładane etc., poza tym bardzo dobry kontakt z producentem przed zakupem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...