Arni220 Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 To że z lakierem trzeba się będzie pożegnać i od nowa ramkę pomalować to raczej pewne. No właśnie, i po tym należało by rozpoznać fachową robotę po spawaniu ramy alu, że cała rama do malowania. Z drugiej strony może być spawanie i spawanie. Co innego pospawać z alu jakąś skrzynię, półkę do sklepu czy co tam jeszcze, a co innego ramę, która jest poddawana bardzo dużym drganiom i siłą wyłamującym na spawie. Nie każda firma specjalizująca się w spawaniu alu będzie wyżarzała spawy choćby dla tego, że nawet nie przypuszczają, że na takie ramy działają takie siły. Spawacz to nie rowerzysta sportowiec, może mieć rower ale do dojazdów do pracy, a my używamy rowerów także do skoków, ścigania się itd. To całkowicie inne siły wywierane na ramę. Osobiście zachował bym dużą ostrożność i najpierw podpytał w jaki sposób będzie przebiegała naprawa. Tu jest trochę o całym procesie wyżarzania ram alu w procesie produkcji oraz po naprawie połamanej: http://www.pinkbike.com/news/To-the-Point-Heat-Treating-Aluminum-Frames.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moracz Napisano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Witam Mam pęknięta ramę accent shannon 20" w okolicach główki od steru. Wymieniłem na także shannon 22" a nie wiem co zrobić z ta pękniętą? Jakiś skup na śląsku czy na złom i bd na piwo chociaż;]? Pozdrawiam. na tym już raczej nie pojeździsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Jak pęknięcie małe i się dobrze pospawa nie ma obaw. Kumplowi rama pękła na dole tylnego trójkąta, wysłał do Mielca, pospawali, jeździł jeszcze kilka sezonów i nie pękło. Ważne żeby dać ramkę do zrobienia firmie, która się profesjonalnie zajmuje spawaniem alu, a nie panu Józkowi który ma migomat w garażu. Z tym się z tobą zgodzę. Tylko że mój sąsiad co spawal Alu w garażu na spawarce z Leroy Merlin nazywał się Tadzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.