Skocz do zawartości

[Projekt] Budowa kolarzówki od podstaw

kroppa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, od jakiegoś czasu usiłuję złożyć swój rower. Niestety nie jestem złotą rączką i potrzebuję pomocy lub dobrej rady :)

Mam dosłownie parę wątpliwości:

- Czy mój pomysł ma w ogóle rację bytu. Mianowicie chcę założyć kierownicę baranka i do tego zmajstrować tylną przerzutkę 7-biegową (klamko manetka) i zamiast przedniej przerzutki dać sam hamulec na kierownicy, ponieważ mam korbę 46z, więc siłą rzeczy nie dam przerzutki bo nie ma co przerzucać xD. Taka hybryda ma sens?

- W kupionym przeze mnie rowerze jest kaseta 5-rzędowa. Czy przy wymianie na 7-rzędową muszę wymieniać przerzutkę i piastę, która była pierwotnie?

Pozdrawiam :)

W kupionym przeze mnie rowerze jest kaseta 5-rzędowa. Czy przy wymianie na 7-rzędową muszę wymieniać przerzutkę i piastę, która była pierwotnie?

Podejrzewam, ze raczej masz wolnobieg nie kasetę.W miejsce 5 rzędowego bez problemu mieści się 6 biegowy, 7 powinna wejść, ale trzeba to już trzeba sprawdzić, bo najmniejsza zębatka może być za blisko rurek tylnego trójkąta (łańcuch może ocierać). Gdyby tak było, to zawsze jeszcze można pokombinować z podkładkami i przesunąć trochę piastę w lewo i przeciągnąć obręcz. Ale to raczej nie jest zajęcie dla mało wprawnego amatora (potrzebna jest choćby centrownica).

Przerzutkę masz najprostszą jaka może być. Powinna obsłużyć 7 biegów ale ja bym się zastanowił, czy nie włożyć np używanej 105 + hak uniwersalny

hak%20002.jpg

Co do samej idei przeróbki roweru na szosę (bo to nie jest budowa od podstaw-wtedy byś musiał zacząć od kupna gołej ramy) to oczywiście może mieć sens, ale czy tak jest w Twoim przypadku, to zależy jaki masz rower bazowy. I jaki masz budżet. Zostawienie jednego blatu z przodu tez jest często stosowane, jest o tym sporo wątków. Klamkomanetki szosowej na 7 biegów łatwo nie kupisz, ale jest sporo używek 8 biegowych i one oczywiście jak najbardziej będą pracowały z 6 czy 7 biegowym wolnobiegiem.

Co do roweru to dowiedziałam się tylko, że jest niemiecki :P  Budżet raczej niski, ale jak będzie trzeba wydać trochę więcej to trudno, wydam. Natomiast klamkomanetkę na 7 biegów już mam upatrzoną (http://rowertour.com/shimano-tourney-st-a070-klamkomanetka-2rz-szosa-atb-trekking-duplikat-1.html), no chyba, że ta jest jakaś niedobra, to będę szukać do oporu :)

Najbardziej mnie martwi ten wolnobieg, mam wrażenie, że będzie sporo zabawy, dlatego chyba odłożę ten etap na sam koniec.

Jednak, skoro jest sens to będę działać, powoli ale do przodu  ^_^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...