kroppa Napisano 30 Marca 2016 Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Cześć, od jakiegoś czasu usiłuję złożyć swój rower. Niestety nie jestem złotą rączką i potrzebuję pomocy lub dobrej rady Mam dosłownie parę wątpliwości: - Czy mój pomysł ma w ogóle rację bytu. Mianowicie chcę założyć kierownicę baranka i do tego zmajstrować tylną przerzutkę 7-biegową (klamko manetka) i zamiast przedniej przerzutki dać sam hamulec na kierownicy, ponieważ mam korbę 46z, więc siłą rzeczy nie dam przerzutki bo nie ma co przerzucać xD. Taka hybryda ma sens? - W kupionym przeze mnie rowerze jest kaseta 5-rzędowa. Czy przy wymianie na 7-rzędową muszę wymieniać przerzutkę i piastę, która była pierwotnie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kroppa Napisano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Taką przerzutkę posiadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 W kupionym przeze mnie rowerze jest kaseta 5-rzędowa. Czy przy wymianie na 7-rzędową muszę wymieniać przerzutkę i piastę, która była pierwotnie? Podejrzewam, ze raczej masz wolnobieg nie kasetę.W miejsce 5 rzędowego bez problemu mieści się 6 biegowy, 7 powinna wejść, ale trzeba to już trzeba sprawdzić, bo najmniejsza zębatka może być za blisko rurek tylnego trójkąta (łańcuch może ocierać). Gdyby tak było, to zawsze jeszcze można pokombinować z podkładkami i przesunąć trochę piastę w lewo i przeciągnąć obręcz. Ale to raczej nie jest zajęcie dla mało wprawnego amatora (potrzebna jest choćby centrownica). Przerzutkę masz najprostszą jaka może być. Powinna obsłużyć 7 biegów ale ja bym się zastanowił, czy nie włożyć np używanej 105 + hak uniwersalny Co do samej idei przeróbki roweru na szosę (bo to nie jest budowa od podstaw-wtedy byś musiał zacząć od kupna gołej ramy) to oczywiście może mieć sens, ale czy tak jest w Twoim przypadku, to zależy jaki masz rower bazowy. I jaki masz budżet. Zostawienie jednego blatu z przodu tez jest często stosowane, jest o tym sporo wątków. Klamkomanetki szosowej na 7 biegów łatwo nie kupisz, ale jest sporo używek 8 biegowych i one oczywiście jak najbardziej będą pracowały z 6 czy 7 biegowym wolnobiegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kroppa Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Co do roweru to dowiedziałam się tylko, że jest niemiecki Budżet raczej niski, ale jak będzie trzeba wydać trochę więcej to trudno, wydam. Natomiast klamkomanetkę na 7 biegów już mam upatrzoną (http://rowertour.com/shimano-tourney-st-a070-klamkomanetka-2rz-szosa-atb-trekking-duplikat-1.html), no chyba, że ta jest jakaś niedobra, to będę szukać do oporu Najbardziej mnie martwi ten wolnobieg, mam wrażenie, że będzie sporo zabawy, dlatego chyba odłożę ten etap na sam koniec. Jednak, skoro jest sens to będę działać, powoli ale do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.