ONKAM Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Witam wszystkich, Jestem tu nowy, a sprowadza mnie proste pytanie o rower - dla mnie temat nie do ogarnięcia, więc postanowiłem się poradzić tutaj. Totalnie wypadłem z obiegu, naczytałem się, ale żadnych wniosków. Otóż kiedyś jeździłem na kolarce Peugota - przystosowanej bardziej do jazdy miejskiej. Kolarkę ukradli a ja od 2-3 sezonów bez roweru. Trochę czasu upłynęło i teraz muszę zmienić rodzaj roweru. Szukam roweru, na którym mógłbym jeździć razem z moim 3-letnim dzieckiem (fotelik). 1. Miasto - ścieżki rowerowe - w tygodniu (jesli bym jeździł do pracy to około 12- 15 km w jedną stronę) 2. rekreacja w weekend z dzieckiem - dukty leśne, tereny nad rzeką, wały (raczej proste, przygotowane do jazdy), łąki. 2-3 h max. 3. Chciałbym też od czasu do czasu wybrać się na jakąś trasę do około 100 km poza miasto 4. Fotelik dla dziecka - myślałem o mocowaniu z tyłu i jakimś prostym wyborze np. z Decathlona. 5. Cross czy trekking? A może coś zupełnie innego? Cena: tu jest problem, chciałbym wydać coś w granicach 1200 zł na rower. Ale nie pogardzę nieco niższą ceną. Gdyby był też nieco droższy, ale wart inwestycji, to też mógłbym się zdecydować. Mam 180 cm wzrostu, więc pewnie rama 19, ale pewnie 21 też by wchodziła w grę. Muszę ten temat nieco zgłębić, bo nie dobierałem do tej pory ramy do tego typu rowerów. Może jest jakiś kalkulator uniwersalny, czy jednak lepiej na stronach producentów konkretnego modelu? Z góry dzięki wszystkim za inspiracje, pomoc i porady.
dankams2 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Zeszły sezon przejeździłem głównie z fotelikiem i dzieckiem. Na co warto zwrócić uwagę do przekrok ramy aby można było wygodnie zadrzeć nogę nad ramą bo za siodłem nie przełożysz bez uszczerbku dla dziecka, warto żeby można było założyć grubsze opony 1,75-2 cale bo tył dociążony 3 latkiem potrafi dobijać, żeby nie miał prowadzenia linek na podsiodłówce bo nie zamontujesz fotelika, jeżeli będzie miał bagażnik spowoduje to że fotelik będzie musiał być wyżej co znacząco pogorszy zdolności manewrowania, dodakowo będzie potrzebował opcjonalny w hamaxie pręt dostosowany do małych ram. szeroka kierownica pomoże w utrzymaniu roweru z fotelikiem w nieoczekiwanej sytuacji, solidna stopka na tylnym widelcu pomorze utrzymać rower przy zapinaniu dziecka w foteliku, koniecznie głośny dzwonek i przydaje się lusterko aby obserwować malucha.
ONKAM Napisano 30 Marca 2016 Autor Napisano 30 Marca 2016 Dzięki za pierwszą odpowiedź. O tej lince faktycznie nie pomyślałem, a w związku z tym zaczynają się pierwsze komplikacje, bo rowery które upatrzyłem mają właśnie linkę w tym miejscu. Na razie nie chcę pisać o jakich rowerach myślałem, aby nie sugerować po prostu na forum odpowiedzi. Moje wybory są pewnie oczywiste, patrząc na to jakie modele poleca się teraz na forum.
NAGINATOR Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 W fotelikach Hamaxa prowadzenie linki na podsiodłówce nie koliduje z samym montażem fotelika
ONKAM Napisano 30 Marca 2016 Autor Napisano 30 Marca 2016 Z tego co widzę to Hamax jest nawet w Decathlonie. i nawet nie jest jakoś specjalnie drogi. To odbrze, że jest taka opcja, bo z tego co widzę większość rowerów ma linkę na podsiodłówce. A może mógłbym jeszcze poprosić o podpowiedzi co do marek i modeli rowerów w tym przedziale cenowym?
dankams2 Napisano 31 Marca 2016 Napisano 31 Marca 2016 A jaki jest odstep linki od rury ramy? Da sie tam podlozyc 2 mm blaszke moxowania fotelika bez uszczrbki na jej dzialanie?
Garp Napisano 31 Marca 2016 Napisano 31 Marca 2016 Wczoraj mocowałem Hamax Siesta do Unibike Evolution, rama 17, linka na rurze. Wysokość mocowania uchwytu fotelika do ramy wypada u mnie akurat w miejscu, gdzie linka jest trzymana przy ramie przez tą "przelotkę". Nie ma żadnego problemu, po prostu jedna część uchwytu od fotelika idzie nad mocowaniem linki, druga część pod.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.