Ropucha Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 Obecnie mam przełożenie 32/18 na kołach 28". Rower służy głównie do jazdy po mieście, więc na tej konfiguracji maksymalna prędkość jaką mogę osiągnąć jest przeciętna. Pytanie czy ma jakieś znaczenie którą zębatkę wymienię dla osiągnięcia podobnego efektu? Czy mniejsza zębatka z tyłu nie będzie bardziej podatna na zużycie przy większych obciążeniach? Poza kosztami przemawiającymi na korzyść tego rozwiązania (wystarczy skrócić łańcuch zamiast kupować nowy do większej zębatki na korbę) na co powinienem zwrócić jeszcze uwagę?
moize Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 Masz sporo racji, mniejsza zębatka z tyłu równa się szybszemu zużyciu, natomiast większa z przodu wymianie łańcucha na dłuższy. W tym wypadku zmieniłbym zębatkę przednią na większą, ponieważ koszt łańcucha single speed KMC u mnie przynajmniej w sklepie to 20zł. Możesz zawsze spytać w jakimś serwisie, czy nie mają jakiegoś kawałka łańcucha (nowego, często przykładowo przy jakimś zmienianiu łańcucha zostaje) do oddania, wtedy już koszt łańcucha Ci odpada. Nie podałeś mi szczegółu tylko czy blat przedni jest wymienny oddzielnie z korbą. Ale wychodzę z założenia że tak.
emremigiusz Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 Pozostaje jeszcze pytanie czy łańcuch jest w dostatecznej kondycji?Bo jak nie będzie wrażenie drgań,choć mogą ustać po iluś kilometrach.
Root Admin Mieciu Napisano 30 Marca 2016 Root Admin Napisano 30 Marca 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.