Skocz do zawartości

którą zębatkę lepiej wymienić w rowerze singlespeed?

Ropucha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie mam przełożenie 32/18 na kołach 28". Rower służy głównie do jazdy po mieście, więc na tej konfiguracji maksymalna prędkość jaką mogę osiągnąć jest przeciętna.

Pytanie czy ma jakieś znaczenie którą zębatkę wymienię dla osiągnięcia podobnego efektu? Czy mniejsza zębatka z tyłu nie będzie bardziej podatna na zużycie przy większych obciążeniach? Poza kosztami przemawiającymi na korzyść tego rozwiązania (wystarczy skrócić łańcuch zamiast kupować nowy do większej zębatki na korbę) na co powinienem zwrócić jeszcze uwagę?

Napisano

Masz sporo racji, mniejsza zębatka z tyłu równa się szybszemu zużyciu, natomiast większa z przodu wymianie łańcucha na dłuższy. W tym wypadku zmieniłbym zębatkę przednią na większą, ponieważ koszt łańcucha single speed KMC u mnie przynajmniej w sklepie to 20zł. Możesz zawsze spytać w jakimś serwisie, czy nie mają jakiegoś kawałka łańcucha (nowego, często przykładowo przy jakimś zmienianiu łańcucha zostaje) do oddania, wtedy już koszt łańcucha Ci odpada. Nie podałeś mi szczegółu tylko czy blat przedni jest wymienny oddzielnie z korbą. Ale wychodzę z założenia że tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...