Skocz do zawartości

[Dętka] Wybór dętki MTB 27,5"

MakaVeL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jakiś czas temu po najechaniu na krawężnik przebiła mi się dętka, chcę zamówić nową jednak w ogóle się na tym nie znam, poczytałem trochę na necie, ale chciałbym jasną odpowiedź jaką dętkę mam wybrać, nie chcę najtańszej made in china, ale też nie chcę drogiej. Najbardziej zależałoby mi na linku do sklepu, nie chcę kupić lipy dlatego pytam :) Na nazewnictwie się nie znam, ale po tym co poszperałem w internetach to wentyl mojej dętki nazywa się Presta.

Spisałem wszystkie oznaczenia i numerki z opony i dętki:

Dętka: 27.5x1.9/2.125 (firma Kenda)

Opona: Kenda Slant 6 - 30TPI Casing Wire Bead | 52 - 584 (650x52B) (27.5x2.10) | Min 30 - Max 50 PSI 2.0-3.5 BAR 200-350 KPA

Rower: Scott Aspect 740 2015

Pozdrawiam!

Napisano

ja do swojego roweru (29x2,2) użyłem dętek continentala 26x2,25 i nie było problemu. Przejeździłem prawie caly zeszły sezon. Teraz do drugiego roweru z kołem 27,5x2,1 użyłem takich samych dętek

Napisano

@@beskid, Dokładnie, to, że taki patent działa, nie znaczy, że należy go stosować. Mogę się założyć, że po jakimś czasie zaczną się kłopoty, zwłaszcza przy wersjach ultra light. 

Napisano

Spoko, ja też końcówkę poprzedniego sezonu przelatałem z przodu koło 27,5 z papierowym Rocket Ronem, dętka Schwalbe 100g z koła 26. Wahałem się, ale napompowałem samą dętkę, tam jest taki zapas gumy, że wcale się nie dziwię, że pod 29 nie ma problemu. A dętkę miałem akurat za darmo :).

Napisano

@@beskid, Dokładnie, to, że taki patent działa, nie znaczy, że należy go stosować. Mogę się założyć, że po jakimś czasie zaczną się kłopoty, zwłaszcza przy wersjach ultra light. 

No i co z tego? Miałem dobre dętki wywalać, a kupować nowe? Mam to zakładam i jak widać nic się nie dzieje, patent znany nie od dziś. Nikt też nie wspomina o wersjach UL tylko o zwykłych wersjach. A że przy okazji waga niższa o 20g, cóż zrobić, taki urok :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...