Skocz do zawartości

[opony] czy już wymiana

Patryk102

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Widać, że opona używana sporo na asfalcie i to na wyższych ciśnieniach.

Jeśli nie jeździsz lub jeździsz niewiele w terenie pomyśl na slickiem/semi-slickiem. Jeśli jeździsz w terenie obie opony do wymiany.

Napisano

Jeśli miałbyś wybierać, w przypadku roweru wolisz poślizg przedniego czy tylnego koła? Po drugie, przednie koło ma zdecydowanie więcej do roboty niż tylne. 

Inna sprawa, że takie rozwiązanie to wyłącznie jakiś tam kompromis na chwilę. Obie opony powinny być w dobrym stanie. 

Napisano

Myślałem, że koło napędowe jest ważniejsze, w takim razie rzeczywiście na przód.

Tak jak napisał @Fenthin, obie opony powinny być w dobrym stanie, ale to się bardziej tyczy jazdy w terenie, błoto, piasek itp. Na utwardzonych drogach możesz sobie pozwolić nieco bardziej zajechać opony :)

Napisano

No to mam 1 nową, 1 powiedzmy start a połowicznie. Rozumiem, że jak dam nową na przód, to po czasie wymienię tylną, która się szybciej ściera i po dłuższym czasie one się wyrównają jakby. 

Napisano

Ja hamuje głównie tyłem, założę na przód nową oponę, tą starą dam na tył, za rok lub 2 tylną wymienię na nową bo się szybciej zużywa. 

Ogólnie im mocniej napompowana tym szybciej się ściera? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...