Skocz do zawartości

[opony] 28' bardziej terenowe opony do crossa

masterczulki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałbym dokupić bardziej terenowe opony do Orkana 5.0 których mógłbym używać podczas wycieczek w których będę jeździł więcej w terenie (ale to dalej nic naprawdę ciężkiego) niż po asfalcie. Możecie polecić jakieś szersze opony (najlepiej 2.0 ale mogą tez być nieco węższe) z dobrym bieżnikiem?

aktualne opony: Schwalbe Range Cruiser 40-622

obrecze: Alexrims MD17

Napisano

Kiedyś przerabiałem w ten sposób crossa żony na potrzeby urlopu w górach i szeroko pojętego jeżdżenia po leśnych / polnych ścieżkach. Zamontowałem jej Schwalbe Smart Sam 1,75" i była bardzo zadowolona.

Napisano

A gdzie dają 28/2.0? Chyba wszystkie kapcie tej szerokości to 29. Na przód wejdzie na styk, albo już będzie tarło o podkowę. Na tył, o ile na szerokość może się wciśnie, to na wysokość już może nie być szans.

Poszukaj kogoś z takimi kołami i przymierz. Inaczej możesz się rozczrować.

Napisano

Każdy model opony ma troszke inne wymiary.Nie jest powiedziane że rozmiar 2.0 firmy X ma taką samą szerokość i wysokość jak firmy Y.W Twoim przypadku zwrócił bym też szczególną uwage na wysokość opony bo w crossie za dużo miejsca nie ma.Ja jeżdże na Lazaro Integral na Schwalbe smart sam 1.6 i sobie chwalę.U mnie spokojnie weszło by też 1.75 ale mogło by już kolidować z błotnikiem.

Napisano

Witam wszystkich :) mam podobne pytanie :) posiadam http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc.2015/17684/76316/#specifications

z fabrycznymi oponami które jeszcze na asfalt równy sie nadają ale już na bezdroża lub leśne ścieżki to kompletne pobite gary . jeżdżę głównie asfaltami aczkolwiek coraz częściej zdarza sie wpadać na lekki szuter drobne kamyczki leśne ścieżki i tam też chciał bym sie czuć w miarę komfortowo proszę o porade i propozycje opon które radziły by sobie w terenie nie tracąc za wiele na asfalcie (opory toczenia ,szum opon ) . pozdrawiam :)

Napisano

Kilka odpowiedzi już tutaj padło.Wpisz sobie w wyszukiwanie "opony do crossa" bo temat wałkowany był już wiele razy.

Napisano

Ja do swojego Unibike Viper wkładałem takie opony na większy teren:

Przód: MAXXIS CROSSMARK 29x2,10

Tył: KENDA SMALL BLOCK EIGHT PRO 29x1.9

Z przodu najprawdopodobniej wejdzie Ci większość opon, problem może być z tyłem,

kenda ma koło 500gr. a Maxxis koło 600. Mogę sprzedać za rozsądne pieniądze, przebieg mają nie większy niż 300-400km
(na trudniejszy teren kupiłem inny rower więc te opony nie są już mi bardzo potrzebne, prędzej jakieś slicki).

Napisano

Smart samy 28x1,6" miałem i zmieniłem na 29x1,75. Różnica niby niewielka ale w terenie jest bardzo odczuwalna taka zmiana. Na korzyść szerszych rzecz jasna. Na asfalcie toczą się podobnie. Spokojnie można na długie wycieczki się wybierać.

Napisano

A gdzie dają 28/2.0? Chyba wszystkie kapcie tej szerokości to 29.

Schwalbe Marathon ma 28x2,0, autorowi wątku może spodobają się takie opony z serii Mondial? Tak BTW, jak miałem Unibike Vipera to spokojnie wchodziły tam 28x2,0" Schwalbe Marathon Dureme.

Napisano

Marathon i Mondial to bardzo podobne do obecnych, więc zmiana bez sensu.

Do Accenta Shannon wstawiłem SS 1,75" i dużo zapasu nie było, do tego kombinacja z błotnikiem.

W ciemno 2" bym nie brał, jak masz możliwość to przymierz. Ewentualnie dobrze pomierz wszystkie rozmiary (rozstawy widełek, jaka maksymalna średnica koła z oponą wejdzie itp.).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...