Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej !

Chciałbym się zapytać, czy wymiana oleju w tłumiku CTD z 2013 znacząco różni się od tej w modelu 2014 ? Jakich (niestandardowych) narzędzi będę potrzebował ? Mam olej, a nie chcę wydawać kilku stówek za robotę w serwisie. z góry dzięki za info.

Napisano

niestandardowych narzędzi o ile się nie mylę żadnych nie potrzeba- tylko kilka kluczy, ale pamiętaj że według instrukcji tylko autoryzowany serwis umie go rozkręcić ;)

Napisano

W foxowskiej instrukcji jest pokazane takie coś do czego wkłada się strzykawkę (całość wynosi około 5 dyszek ). Jest to niezbędne ? Mogę zalać tłumik zwykłą strzykawką jak to zawsze czyniłem w wynalazkach innych marek ?

Napisano

jak użyjesz zwykłej strzykawki to dostaniesz wyrok śmieci pokwitowany przez samego właściciela fox'a ;) a tak na serio to co ma się stać? to nie jest inżynieria rakietowa.

Napisano

A nie zapowietrzy się wtedy ? Bo na "oryginalnym zestawie" jest uszczelka... Słyszałem, że te tłumiki CTD są jakieś wyjątkowo "wybredne" na nieautoryzowane traktowanie :laugh:

Napisano

w sumie to nie jestem pewien jak to wygląda, ale przecież otwierając tłumik już dostaje się do środka powietrze ;) a wogóle po co chcesz ruszać olej w tłumiku? wiem że fox zaleca 50h ale w realu olej bardzo powoli się przepracowuje.

Napisano

ja w tłumiku nie ruszam oleju póki nie zmieni koloru chociaż trochę, czyli w sumie jeszcze nigdy (znaczy raz zmieniłem ale zmusił mnie do tego uszkodzony oring i chęć przejścia na mniej lepki) ale oczywiście olej semi bath wymieniam profilaktycznie co sezon, ale to olej samochodowy i tylko 15ml na goleni więc nic nie kosztuje ;)

Napisano (edytowane)

Zrobione :thumbsup: Okazało się że to wersja O/B, więc serwis niczym nie różni się od standardowych tłumików. Po zalaniu Silkolene, Float z powrotem dostał skrzydeł ;)

Edytowane przez amortyzol