Skocz do zawartości

[rower] Rower do 1500-2000 zł

WhiteSugar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym sobie kupić rower w cenie do 1500 zł, ale jeśli będzie warto to mogę to przekroczyć do ok. 2000 zł.

Mam 173 cm wzrostu, waga 75 kg.

Rower głównie używany będzie do jazdy 30 - 50 km, ale zdarzają się też dłuższe wypady po 100 - 150 km. 

Teren to głównie miasto, asfaltowe drogi za miastem, ale las, czy jakiś trudniejszy teren czasem się zdarzy.

Nie jestem pewien, czy do moich potrzeb najlepiej kupić MTB, Cross, czy Trekkingowy?

Na rowerze raczej nie przewożę nic ciężkiego, więc bagażnik nie jest za bardzo potrzebny.

Póki co zastanawiam się nad:

1) Kellys Viper 30 biały lub Viper 50 żółty

2) Kands Maestro, nie wiem czy jest sens brać nowsze roczniki, czy różnica jest za mała i lepiej starszy model i tańszy?

3) Kross Hexagon X3

A może polecilibyście coś zupełnie innego?

Napisano

Temat poruszany na forum już wiele razy. 

30-50 km na MTB to żaden problem, jednak 100-150km na MTB to już raczej dużo i robi się wyzwanie (no chyba, że włożysz opony typu slick 1,75).

Do takich tras ~100km po asfalcie czy np. szutrze w lesie to cross będzie najlepszy. 

Jeśli jednak mówimy o naprawdę trudnym terenie, błoto korzenie kamienie (nie jedna kałuża albo jeden korzeń), to będziesz tego crossa nosił na plecach. 

Mimo wszystko sugeruję jednak crossa :P 

Z tej listy Hexagona możesz od razu skreślić, osprzęt to żart, w tesco są lepsze rowery. 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Panowie, może dorzucę swoje 3 gr do tematu. Co powiecie o takich dwóch kółkach ?

http://allegro.pl/mtb-kross-hexagon-x8-gratis-oswietlenie-kellys-i6123263054.html

Podobnie jak autor tematu szukam czegoś do ok 1500 zł. Przekopałem trochę google i opinii jaki rower wybrać, jaki osprzęt, czy nowy, czy używka, na jakich hamulcach jest masa, można się pogubić. Chcę zacząć, a raczej odświeżyć swoją przygodę z amatorskim MTB. Mój wiek to 32 lata, 181 cm, odległość od podłoża do krocza 80 cm. Jestem gotowy do dyskusji i Waszych sugestii :)

pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...