Skocz do zawartości

[opony] Do 29era w górzyste tereny

yakuza79

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałbym perę pytań, dla znających się w temacie

Czy saguaro 29x2,2 tnt mają większy balon niż Barzo 29x2,25 tnt, bo nie chciałbym żeby wyszło jak z continentalami gdzie race king jest wizualnie większy od x-kinga.

Czy saguaro 29x2.2 tnt jest dużo szybszy od Barzo 29x2.25, bo waży trochę więcej.

Czy ktoś próbował uszczelniać zwijane saguarro 29x2.2,2, jak to się uszczelnia?

Pytam bo zastanawiam się albo nad parą przód/tył Barzo, lub kombo przód Barzo a tył Saguaro, szukam uniwersalnego zestawu na cały sezon, na maratony jak i ambitne wycieczki.

Pytam bo zastanawiam się albo nad parą przód/tył Barzo, lub kombo przód Barzo a tył Saguaro, szukam uniwersalnego zestawu na cały sezon, na maratony jak i ambitne wycieczki.

Ja bym na Twoim miejscu brał 2x Barzo TNT, mam taki zestaw na ten sezon i jest to szybka opona, Saguaro na pewno na śliskich podjazdach szybciej się podda niż Barzo. TNT uszczelnia się superowo, co prawda u mnie opona wymagała kompresora aby wskoczyć na rant, ale później już trzymała ciśnienie bez mleka, ale dla pewności wlałem po 60 ml ;)

Opony zamontowane, na razie z dętkami. Postanowiłem przejść na tubeless wraz z zakupem nowych szerszych obręczy dedykowanych do "bezdętki".

Waga kół przed:

przód 2.40kg

tył 2.90kg

Waga kół po zmianie opon i dętek:

przód 2.00kg

tył 2.70kg

Prosty rachunek - zyskane 0.6kg.

5dbdafc9eff0b55261dc0aa1106a5cdf.jpg

a572d84c195effc5e958e0bf2b801ec3.jpg

0651e4ac9172ae36c512c34922d45444.jpg

9b9622403bc47050c79826000d3b0097.jpg

Czysto niezamierzone kolorystyczne dopasowanie opon do roweru spodobało mi się. Rowerek po zabiegu waży 13.4kg.

Dzięki koledzy za porady i sugestie!

Nie miałem za bardzo okazji przetestować w poważniejszych warunkach, na razie tylko jeden wypad. Jak nie praca to pogoda do 4 liter.

Po twardym idą jak burza to jest pewne. Specjalnie popróbowałem szybkich skrętów i pierwsze wrażenia Barzo sprawia bardzo pozytywne. Trzyma wyznaczony tor.

Mam nadzieję w tym tygodniu na fajną miejscówkę się wybrać. Jest tam prawie każda nawierzchnia, poza sypkim saharyjskim piaskiem, strome podjazdy, błoto, głazy i korzenie, no i fajne szybkie serpentyny między drzewami. Dobra przyczepność więc wskazana :icon_wink:  Na pewno opiszę wrażenia z jazdy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...