Skocz do zawartości

hamulec słabo hamuje

pawwia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio na rondzie gośc mi wymusił pierwszeństwo wcisnąłem najmocniej jak sie dało hamulec przedni, a że było mokro padłem na ziemie. Nie pamiętam dokładnie w jaki sposób rower się ustawił, ale cały czas miałem ten hamulec wciśnięty. Po tym zdarzeniu przy jeździe słychać było lekkie tarcie w jednym miejscu, jednak hamował tak dobrze jak wcześniej ( po dotknięciu prawie stawał na przednim kole ). Przeszkadzało mi to bardzo, więc przeczyściłem tarcze rozpuszczalnikiem, potem zdjąłem klocki i tam wszystko wyczyściłem, na poluzowanych śrubach od zacisku wciskałem hamulec. Po tym ocierania nie słychać, lub jest bardzo ciche, jednak hamowanie nie jest tak dobre jak poprzednio, oraz przy końcu hamowania tarcza zaczyna jęczeć na pół okolicy i klamka przy wciskaniu skrzeczy. Nie wiem co mam z tym zrobić. Dodam jeszcze że hamulce są tarczowe hydrauliczne Shimano. Powinienem wymienić tarcze/ klocki? czy co? 

Napisano

Spróbuj przejechać ze 100 metrów z  zaciśniętą klamką. 

Czasami zdarza się, że po umyciu nie od razu hamulec działa z siłą sprzed mycia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...